Selecteer een pagina

Franeker – Friesland – Nederland

Franeker is een van de elf steden in Friesland. Het stadje telt 12.775 inwoners (2019). Als je de stad in komt lopen, dan kom je al snel langs dit karakteristieke brugwachtershuisje.

Franeker-Brugwachtershuisje

Stadhuis Franeker

Een ander gebouw in Franeker dat meteen in het oog valt, is het stadhuis. De bouw van het stadhuis van Franeker is begonnen in 1591. In 1594 was het gebouw klaar. Boven de hoofdingang is het Wapen van Friesland afgebeeld en bij de glas-in-loodramen van de eerste verdieping zijn 27 wapenschilden geplaatst. Het gebouw staat als rijksmonument in de Top 100 van de Rijksdienst voor monumentenzorg.  In Friesland zijn er maar drie gebouwen die op die lijst staan. De andere twee zijn het planetarium Eise Eisinga, ook in Franeker, en het ir. D.F. Woudagemaal bij Lemmer.

Franeker-Stadhuis

Planetarium & Van der Kloet – Bakker

Zoals net al genoemd staat het Planetarium van Franeker op de Top 100 lijst van de Rijksdienst voor monumentenzorg. Het is een wetenschapsmuseum dat tussen 1774 en 1781 werd gebouwd door Eise Eisinga. Aangedreven door een slingeruurwerk geeft het astronomisch uurwerk sinds 1781 de actuele positie van de planeten aan via de plafondwijzerplaat. Het Planetarium is het oudste werkende planetarium ter wereld!

Nog een mooi pand dat je in Franeker tegenkomt is het pand van Bakker Van der Kloet. 

Franeker-Planetarium
Franeker-VanDerKloet-Bakker

Martinikerk

De Martinikerk is in de tweede helft van de 14e-eeuw gebouwd en gewijd aan Martinus. Tussen 1940 en 1943 is de kerk nog gerestaureerd.

Franeker-Martinikerk

11 Friese fonteinen

Franeker heeft net als de 10 andere stadjes van Friesland een fontein gekregen in 2018. De fontein van Franeker, die gemaakt is van RVS met bladgoud en beton, staat op de Breedeplaats, vlak voor de Martinikerk. Deze fontein heeft de naam ‘de Oortwolk’ gekregen van zijn Franse maker Jean-Michel Othoniel.

Franeker-11-Friese-Fonteinen

R.C. Vereenigingsgebouw

Het Rooms-Katholieke verenigingsgebouw is in 1906 door de architect Nicolaas Johannes Adema ontworpen. Het gebouw werd in 1997 ingeschreven als rijksmonument en is ingrijpend gerestaureerd. Sinds de restauratie wordt het gebouw als bibliotheek gebruikt.

Franeker-Verenigingsgebouw
Franeker-Standbeeld-Klaarkampster-Weeshuis

Standbeeld Klaarkampster Weeshuis

Op het pleintje achter de Martinikerk vind je nog een standbeeld van twee weeskinderen. Dit bronzen standbeeld is in 1997 gemaakt door Gosse Dam, omdat het Klaarkampster weeshuis 400 jaar bestond.

Dat was het culturistische stadje Franeker in Friesland alweer. Een stad met veel oude gebouwen, ook zeker een bezoekje waard.