Selecteer een pagina

Blokzijl – Nederland

De plaats Blokzijl dankt zijn naam aan een versterkte sluis, de Blokzijl (zijl = sluis). De plaats heeft 1.390 inwoners (2020). Als je Blokzijl in komt rijden, dan zie je al meteen de ophaalbrug met sluis.

Blokzijl - De Sluis + Ophaalbrug

Standbeeld Kaatje

Bij de ophaalbrug ligt een klein pleintje waar het standbeeld van Kaatje te vinden is. Kaatje was de eigenaresse van de herberg die in 1707 bij de sluis in Blokzijl stond. Kaatje deed onder meer zaken met kooplieden van de Verenigde Oost-Indische Compagnie en had daardoor allerlei buitenlandse kruiden en vruchten, waar ze de lekkerste gerechten mee maakte. Haar recepten hield ze geheim. Dankzij haar kookkunsten en gastvrijheid was ze een beroemdheid in Blokzijl en omstreken. In september 1732, toen Kaatje zestig jaar oud was, sloeg het onheil toe. De beroemde inwoonster van Blokzijl werd beroofd en dusdanig toegetakeld dat ze aan haar verwondingen overleed. De daders, die ook Kaatje’s receptenboeken meegenomen hadden, werden nooit opgepakt.

Blokzijl - Standbeeld Kaatje

Levend Monument 1588-1988

Schuin achter het standbeeld van Kaatje staat het Levend Monument 1588-1988. Deze herdenkingssteen is in 1988 geplaatst.

Blokzijl - Levend Monument

Grote Kerk 

Als je bij het pleintje binnendoor naar de stad gaat, dan kom je uit bij de Grote kerk. De Grote Kerk (ook wel Hervormde kerk genoemd) in Blokzijl stamt uit 1609. In het begin was het een zaalkerk, maar werd later uitgebreid tot een kruiskerk met ingebouwde toren. De kerk heeft twee kerkklokken en een kerkorgel uit 1902. In de kerk staat een model van het schip ‘De Zeven Provinciën’ uit 1677. Een eerder model werd in 1672 uit de kerk gestolen. De Grote kerk is van 1995 tot 1999 gerestaureerd, er kunnen nu ook culturele activiteiten in gehouden worden. 

Blokzijl - De Grote Kerk

Kerkstraat

En bij een kerk is het logisch dat er ook een Kerkstraat ligt. Dit is een mooi authentiek straatje.

Blokzijl - Kerkstraat

Poort Havenkolk

Als je via de haven Blokzijl uit fietst, dan zie je deze mooie poort van de Havenkolk liggen. Prachtig! Hier kan je nog goed zien dat Blokzijl vroeger (voor de inpoldering) aan de Zuiderzee lag.

Blokzijl-Poort-Havenkolk

Gemaal A.F. Stroïnk

Net buiten Blokzijl ligt het gemaal A.F. Stroïnk. Dit gemaal is in 1919 gesticht naar ontwerp van Van Hasselt & De Koning en werd genoemd naar de toenmalige dijkgraaf van het Waterschap Vollenhove.

Blokzijl - Watergemaal AF Stroink

Het gemaal is gelegen aan het Ettenlandsch kanaal en loost via het Vollenhovermeer, het Vollenhoverkanaal, het Zwarte Meer en het Ketelmeer op het IJsselmeer. Dit kan je goed zien op de hieronder geplaatste kaarten:

Blokzijl - Informatiebord Watergemaal AF Stroink
Blokzijl - Plattegrond Watergemaal AF Stroink

Dat was de plaats Blokzijl alweer. Een mooi en historisch plaatsje. Leuk om een keer doorheen te fietsen in combinatie met een bezoekje aan het gemaal. Deze was helaas gesloten toen wij er doorheen fietsten, maar ik ga er zeker nog een keer voor terug.