Selecteer een pagina

Allingawier – Friesland – Nederland

Allingawier is een klein dorpje met 80 inwoners dat net onder de afsluitdijk van Friesland ligt. Ze noemen het dorp een Fries openluchtmuseum genaamd ‘Aldfaers Erf’. Het dorp bestaat nog uit authentieke gebouwen, voorwerpen en ware verhalen. Geluiden, geuren, smaken en beelden nemen je mee naar vroeger. Ik ben in 2015 in dit museumdorp geweest en heb de museumroute gedaan.

Museumdorp Allingawier inleiding

We begonnen onze dag met een kopje koffie en een verhaal over het museumdorp.

Museumdorp Allingawier - Programma

Paard & Wagens

In de boerderij waar we werden ontvangen, zagen we al allerlei paard & wagenstellen van vroeger staan. 

Museumdorp Allingawier - Paardenkarren

Uilenborden

Om ons heen zagen we ook uilenborden staan. We kregen een uitleg over deze borden. Een uilenbord is namelijk een driehoekvormig, verticaal staand schot dat zorgde voor de ventilatie van de schuur. Het uilenbord beschermde de schuur ook tegen inwateren. Door het gat kunnen kerk- en steenuilen in en uit vliegen. De oudste archiefvermelding van een uilenbord is uit 1669. Een uilenbord bestaat uit twee gedeelten. In het midden een versierde balk die ze een makelaar noemen. Bij de Friese uilenborden zie je aan beide kanten een knobbelzwaan met een gekromde hals. Bij de Saksische uilenborden, maar ook in het aangrenzende Twente en de Achterhoek worden hiervoor vaak twee paardenhoofden gebruikt.

Museumdorp Allingawier - Uilenborden

Wassen en koken

Hierna kregen we een rondleiding door de oude boerderij, waar we allerlei ‘apparaten’ van vroeger zagen staan, zoals een wasbord en een oud gasfornuis.

Museumdorp Allingawier - Wassen en Koken

De Schuur

Toen was de oude schuur aan de beurt. Hier zagen we veel oud gereedschap hangen.

Museumdorp Allingawier - De Schuur

De slaapkamer

Hierna gingen we weer terug de boerderij in, waar we in de slaapkamer belandden. Ik sta verbaasd te kijken naar de oude bedstee. Sliepen ze hier vroeger echt in? Wat klein! Er staat ook nog een oud spinnewiel in de kamer.

Museumdorp Allingawier - De Slaapkamer

De verfwinkel

Dan was het tijd om weer naar buiten te gaan om een aantal andere oude winkeltjes te bekijken. We beginnen bij de oude verfwinkel.

Museumdorp Allingawier - De Verfwinkel

De Bakkerij

Hierna gaan we naar de bakkerij waar ze nog echte drabbelkoeken (een Friese lekkernij) bakken. Ik neem hier nog een potje echte boerenjongens mee.

Museumdorp Allingawier - De Bakkerij
Museumdorp Allingawier - Drabbelkoeken Bakken

Expositiekerk

Hierna gaan we verder naar de expositiekerk, een prachtig klein en schattig kerkje om te zien. Dit keer is er ook een tentoonstelling, namelijk die van Harmen Timme. Harmen Timme is een schilder die veel Friese landschappen heeft geschilderd, maar ook boerderijdieren en winterse tafereeltjes. Yde Schakel (de oprichter van het Friese museumdorp Allingawier) en Harmen Timme hebben hier samen 10 jaar aan gewerkt.

Museumdorp Allingawier - Kerkje
Museumdorp Allingawier - Tentoonstelling Harmen Timme

Buiten

Dan gaan we weer naar buiten waar we ook nog een paar erg authentieke dingen tegenkomen, zoals bijvoorbeeld een toilet van vroeger. Deze stonden toen buiten.

Museumdorp Allingawier

Kippenhok

Buiten zien we nog wat oude paardenkarretjes en een kippenhok.

Museumdorp Allingawier

Brandweerschuur

De brandweer bluste de brandjes vroeger ook nog wat anders dan nu. Leuk om te zien, die oude karretjes!

Museumdorp Allingawier - De Brandweerschuur

De Smid

En ook bij de smid ging het er wat anders aan toe dan tegenwoordig. Het is echt ontzettend leuk om te zien hoe de ambachten vroeger werden uitgevoerd.

Museumdorp Allingawier - De Smid

Oud-Hollandse spelletjes

Als laatste gaan we naar een grote schuur waar we ook Oudhollandse spelletjes kunnen doen. Het reuzengrote Mikadospel is toch ook wel erg leuk!

Museumdorp Allingawier - De Spelletjesboerderij

Dat was het Museumdorp Allingawier. Erg leuk om deze cultuur van vroeger nog eens te beleven!