Selecteer een pagina

Marrakech is onderdeel geweest van een vakantie van Patricia en Edwin naar Marokko.

Marrakech – Marokko

Marrakech is één van de vier koningssteden van Marokko, waar veel moois te zien is.

Majorelle tuin

De Majorelle tuin is een botanische tuin met heel veel cactussen. De tuin is in 1924 ontworpen door de Franse kunstenaar Jacques Majorelle. In de tuin zit ook een museum met islamitische kunst. In dit museum is veel Berberse cultuur terug te vinden in schilderijen, maar ook in voorbeelden van textiel, keramiek en sieraden.

Vanaf 1980 werd de Majorelle tuin eigendom van de Franse modeontwerper Yves Saint Laurent en zijn partner Pierre Bergé. Toen Yves Saint Laurent in 2008 overleed, werd zijn as in de rozentuin verstrooid. Een groot deel van de textielverzameling komt uit zijn persoonlijke collectie.

Marrakech - Jardin Majorelle
Marrakech - Jardin Majorelle
Marrakech - Jardin Majorelle
Marrakech - Jardin Majorelle
Marrakech - Jardin Majorelle
Marrakech - Jardin Majorelle

Koutoubia moskee

De Koutoubia-moskee is de grootste moskee van Marrakech. De bouw van de moskee begon rond 1150, maar toen de minaret afgebouwd was, bleek dat de moskee niet helemaal goed gericht was op Mekka. De minaret werd daarom herbouwd. Als je naast de moskee staat, dan zie je de grond nog waar de moskee in eerste instantie op heeft gestaan. Dit verschil lijkt maar zo klein, het kan nooit meer dan 5º zijn. Toch was het verschil blijkbaar groot genoeg om de moskee te herbouwen. 

Marrakech - De Koutoubia Moskee

De naam van de moskee komt uit het woord ‘al-Koutoubiyyin’, wat bibliothecaris betekent. Vroeger verkochten de handelaars namelijk veel manuscripten rondom de moskee.

De minaret is 69 meter hoog, met zes verdiepingen binnenin. Elke verdieping heeft een kamer. De toren is bekroond met een piek met vier koperen globes. Als niet-moslim mag je de moskee helaas niet in. We hebben de moskee daardoor ook niet van binnen kunnen bekijken. De buitenkant is overigens ook prachtig om te zien!

Marrakech - De Koutoubia Moskee

De Joodse Wijk

De Joodse wijk van Marrakech heeft ook weer van zo’n prachtige poort!

Marrakech - De Poort naar de Joodse Wijk

In de Joodse wijk hebben ze meerdere ambachtelijke winkeltjes waar ze bijvoorbeeld handmatig de fameuze arganolie maken. Erg bewerkelijk trouwens, maar wel erg leuk om te zien.

Marrakech - Het proces van handgemaakte Arganolie

We vervolgen onze wandeling door de Joodse Wijk en zien prachtige straatjes.

Marrakech - Een wandeling door de Joodse Wijk

Hier zijn ook de typisch Marokkaanse kruidenwinkeltjes te vinden. Het ruikt overheerlijk als je naar binnen wandelt en de kleuren zijn ook zo prachtig.

Marrakech - Kruidenwinkeltje

We kregen een demonstratie waarin verschillende kruiden langs kwamen waar me aan mochten ruiken en proeven.

Marrakech - Kruidenwinkeltje

Medina (Souk)

De Medina (Souk) van Marrakech is toch iets anders dan die van Fez. Waar het in Fez de ezeltjes waren waar je voor moest oppassen, daar zijn het hier de brommertjes. Ze rijden hier gewoon door de smalle en drukke winkelstraatjes heen met hun brommers en daarbij wordt er niet gekeken naar de snelheid. Ze sjeezen je soms echt met grote vaart voorbij. Niet zomaar naar links stappen dus, want dan lig je er zomaar onder.

Afdingen mag in heel Marokko. Ze beginnen standaard met een hogere prijs. Begin met de helft van de vraagprijs en ‘kruip’ dan langzaam omhoog naar de uiteindelijke prijs die je er voor wilt geven. Zakken ze niet naar jouw prijs? Loop dan weg. Soms komen ze je toch nog achterna om je tegemoet te komen.

Marrakech - De Medina (Souk) van Marrakech
Marrakech - De Medina (Souk) van Marrakech
Marrakech - De Medina (Souk) van Marrakech
Marrakech - De Medina (Souk) van Marrakech
Marrakech - De Medina (Souk) van Marrakech

Slat Al Azama Synagoge

De Slat Al Azama Synagoge lijkt meer op een museum dan op een Synagoge. Vooral de foto’s die hier hangen zijn erg indrukwekkend, het geeft een goed beeld over het leven van de Joden in Marokko.

Marrakech - De Slat Al Azama Synagoge

Bahia Paleis

Het Bahia paleis is een paleis met tuinen. Bahia betekent glans en toentertijd (19e eeuw) was het ook het grootste paleis.  Minister Ahmed bin Musa heeft het paleis gebouwd om zijn vrouw Bahia te herdenken. Het paleis heeft een oppervlakte van 8.000 m², verschillende binnentuinen en 150 kamers aan de binnenplaatsen. Elke kamer is weer anders ingericht! Echt een pracht om te zien.

Marrakech - Het Bahia Paleis
Marrakech - Het Bahia Paleis
Marrakech - De binnenplaats van het Bahia Paleis
Marrakech - Het Bahia Paleis

De binnentuinen zijn ook prachtig!

Marrakech - De tuinen van het Bahia Paleis

Djemaa-El-Fna-Plein

Het Djemaa-El-Fna-Plein ligt in het centrum van Marrakech. Om het plein heen liggen allerlei restaurantjes en hotels en aan de noordoostkant van het plein ligt de Medina (Souk). Op het plein zelf is er ’s ochtends markt waar je allerlei Marokkaanse producten kunt krijgen. Deze kun je kopen bij kraampjes, maar ook bij de verkopers die over het plein heen lopen. Deze lopende verkopers verkopen echter wel bijna allemaal hetzelfde. Zo heb ik veel zonnebrillen, horloges en nepslangetjes gezien. Na een tijdje wordt het lichtelijk irritant dat ze steeds voor je gaan staan. Pas ook op voor zakkenrollers hier. Ik lette 2 seconden niet op en de rits van mijn tas stond meteen open. Ze zijn hartstikke snel hier.

Marrakech - Het Djemaa El Fna Plein
Marrakech - Het Djemaa El Fna Plein

Op het plein zijn ook verschillende typisch Marokkaanse curiositeiten te zien, zoals slangenbezweerders, verhalenvertellers, acrobaten, buikdanseressen en muzikanten. Als je een foto van ze of met ze maakt, dan betekent dit ook dat je er voor moet betalen. De slangenbezweerders vragen geld om de foto’s te mogen maken van de slangen. Als je van tevoren vraagt hoeveel dit kost, dan is het “hoeveel je er voor over hebt” en als de foto genomen is, dan heeft het toch ineens een minimumprijs van € 30. Laat je daar niet door misleiden en geef gewoon wat je zelf in gedachten hebt.

Marrakech - Het Djemaa El Fna Plein

Vanaf het plein richting de moskee zie je veel paard & wagens staan. Hiermee kun je een mooi ritje door Marrakech heen krijgen. Kijk wel even goed of het paard gekeurd is. Dit kan je zien aan de gele band die het paard om het been heeft.

Marrakech - Het Djemaa El Fna Plein

Marrakech

Nog even een aantal foto’s van de typisch leuke straatjes van Marrakech met de soms geweldige wagentjes die er rijden.

Marrakech - De Straten van Marrakech
Marrakech - De Poorten van Marrakech
Marrakech - De Straten van Marrakech
Marrakech - De Straten van Marrakech
Marrakech - Leuke Marokkaanse karretjes
Marrakech - volgeladen autootje

Hotel Zalagh Kasbah

Het hotel waar wij verbleven in Marrakech was hotel Zalagh Kasbah. Ze hebben geen eigen website, maar je kunt dit hotel wel bij veel grote aanbieders reserveren. Het is een mooi, groot en luxe hotel met erg lekker eten. Het enige nadeel is dat ze soms de kamers dubbel boeken. Als je dan met een picolo naar je kamer gebracht wordt, blijkt deze ineens al bezet te zijn. Je zal er net ‘bezig’ zijn als ze je kamer binnen komen lopen. Dat vond ik toch een wat minder fijn idee en een erg groot nadeel van dit hotel.

Marrakech - Hotel Zalagh Kasbah

Eettentje Dar Nejjarine

De diners werden genuttigd in ons hotel. In Marokko is het echter de gewoonte dat er ook uitgebreid (3 gangen) gelunched word. In Marrakech hebben we een lunh genuttigd bij Dar Nejjarine. Dit was echt superleuk en erg goed verzorgd. De ambiance is erg mooi en het eten was overheerlijk. Zeker een aanrader! Wil je meer informatie over dit restaurant? Kijk dan even bij hen zelf op hun website.

Marrakech - Lunch Dar Nejjarine

Marrakech is een van de plaatsen van Marokko die het meest toeristisch is. Als je naar Marokko gaat, dan moet je hier wel geweest zijn. Twee dagen was voor mij overigens wel lang genoeg.