Selecteer een pagina
Uitgelichte Foto Florence Duomo

De Kathedraal van Florence is onderdeel van een vakantie van Edwin in 2011 naar Toscane en een rondreis door Italië van Edwin en Patricia in 2021.

Kathedraal van Florence

De Cattedrale di Santa Maria del Fiore of kortweg de Duomo is de kathedrale basiliek van Florence. Het is de op drie na grootste kathedraal van Europa (na de Sint Pieter in Rome, de Saint Pauls in Londen en de Duomo in Milaan). De Duomo is 153 meter lang en 38 meter breed. 

Tijdens de middeleeuwen was Florence een belangrijke stad geworden en bij een stad met die positie hoorde een grote kathedraal. De oude kathedraal van Santa Reparata moest worden vervangen door de nieuwe Cattedrale di Santa Maria del Fiore. Deze nieuwe kathedraal werd aan Maria gewijd, maar de naam Santa Maria del Fiore verwees ook naar de naam van de stad, Fiorenza.

Florence - Duomo

De bouw

Arnolfo di Cambio kreeg de opdracht voor de bouw van de kathedraal. De bouw begon in 1296, maar kwam rond 1310 stil te liggen, doordat Arnolfo di Cambio stierf in 1302. Alleen de façade stond er nog maar. Met de vondst van de relieken van de heilige Zenobius van Florence in 1330, nam het enthousiasme voor de bouw weer toe en in 1334 werd Giotto di Bondone tot bouwmeester van de kathedraal benoemd. Giotto bouwde de campanile (klokkentoren), nu ook wel de toren van Giotto genoemd. Na Giotto’s dood in 1337 nam Andrea Pisano zijn taken over, maar vanwege de pestepidemie van 1348 kwam de bouw opnieuw stil te liggen. 

De bouw werd in 1349 hervat en opeenvolgende architecten (onder wie Andrea Orcagna), zorgden ervoor dat het ontwerp meermalen werd aangepast en uitgebreid. De buitenkant van de kathedraal van Florence werd bedekt door marmer in de kleuren wit, roze en groen. De schepen werden uiteindelijk in 1380 voltooid en in 1420 begon Filippo Brunelleschi met de bouw van de koepel. Aan de werkzaamheden kwam in 1472 een einde met de voltooiing van de lantaarn boven op de koepel.

Florence - Duomo

Voorgevel

De voorgevel van Arnolfo di Cambio werd in 1588 afgebroken om plaats te maken voor een nieuwe voorgevel in de stijl van de renaissance. Het geld was echter op en de nieuwe gevel werd niet gebouwd. De kathedraal had hierna eeuwenlang een eenvoudige bakstenen westgevel. Pas in 1871 werd het neogotische ontwerp van Emilio de Fabris gekozen om als nieuwe gevel voor de kathedraal van Florence te dienen. Tussen 1876 en 1887 werd deze gevel gebouwd. In de façade zie je 1 grote en twee kleinere roosvensters. Er is een rij met dertien heiligenbeelden. De drie bronzen portalen zijn gemaakt tussen 1899 en 1903. Boven deze portalen bevinden zich mozaïeken van Niccolò Barabino.

Florence - Duomo

Porta della Mandorla

Aan de zijkant (noordkant) zie je de Porta della Mandorla (Poort van de amandel). Dit is de ingang naar de koepel en deze stamt uit de Gotische tijd. Het onderste deel van de poort is versierd met een ‘Maria-Hemelvaart’ van Nanni di Banco. Dit reliëf bevindt zich binnen een amandelvormige lijst, wat de naam van de poort verklaart. Veel kunstenaars hebben er aan gewerkt zoals Donatello en Nanni di Bianco.

Florence - Duomo

Aan de andere zijkant (zuidkant) zie je de 15e eeuwse Porta dei Canonici (poort van de kanunniken).

Interieur

Het interieur van de kathedraal van Florence viel me een beetje tegen. Het is een vrij kale en saaie kerk. Het koor is ontworpen door Bandinelli en het kruisbeeld boven het hoogaltaar is van Benedetto da Maiano. De twee terracotta engelen aan het einde van het schip zijn van de hand van Luca della Robbia.

Florence - Duomo - Binnenin

Koepel

Dan gaan we de koepel in. De koepel is het meesterwerk van Filippo Brunelleschi en is tussen 1420 en 1436 gebouwd. Toentertijd was het de grootste koepel ter wereld. De koepel heeft een diameter van 45,50 meter en is 91 meter hoog. Boven op de koepel staat de in 1472 voltooide lantaarn die wordt bekroond door een koperen bol en een kruis, waarmee de totale hoogte op 114,5 meter komt.

Standbeelden Bisschoppen Heiligen

De klim van de koepel beslaat 463 traptreden. Als je het eerste deel van de trappen hebt gehad, dan kom je aan in een zaaltje waar de standbeelden van de bisschoppen en heiligen van Pietro Francavilla staan. Hoewel alle originele beelden van de Kathedraal van Florence in het Museo dell’Opera del Duomo staan, zijn dit nu juist de originelen. Ze staan dan ook flink achter slot en grendel. Tussen de spijlen van het hek heen kun je toch nog wat foto’s schieten.

Florence - Duomo - Standbeelden Bischoppen Heiligen

Fresco binnenkant Koepel

Weer een stukje verder komen we uit bij de fresco aan de binnenkant van de koepel. De trappen komen uit tot vlak onder deze prachtige schilderingen! Dit schitterende fresco heet ‘Het Laatste Oordeel’ en het is gemaakt door Vasari met hulp van Federico Zuccari. In de fresco zie je engelen, duivels, skeletten en kardinalen. Vasari liet zich hierbij inspireren door Michelangelo’s schildering aan de wand van de Sixtijnse Kapel. Alles bij elkaar meet hun werk bijna 3600 m², waarmee het een van de grootste fresco’s ter wereld is.

Florence - Duomo - De Koepel
Florence - Duomo - De Koepel

Beklimming Koepel

De trap naar boven loopt tussen de binnen- en de buitenmuur van de koepel in. Dit is best wel even een trippel. Er lijkt geen einde aan te komen en de trappen lopen best vreemd en rond. De ruimte is erg eng, maar goed, het is voor een goed doel.

Florence - Duomo - Beklimming Koepel

Uitkijkplatform

Eenmaal boven, zijn we aangekomen bij het uitkijkplatform aan de voet van de lantaarn. Ook hier is het een en ander prachtig versierd.

Florence - Duomo - Bovenop de koepel

Uitzicht

En dan eindelijk de traktatie. Wat is het hier prachtig, wat een uitzicht! Je kan hier heel mooi de bekende bezienswaardigheden van Florence bekijken. Echt prachtig!

Florence - Duomo - Uitzicht van de koepel

Campanille

De Campanille (klokkentoren) is net als de Duomo bekleed met wit, groen en roze marmer. De toren is zo’n 85 meter hoog. Dit is lager dan Giotto ooit had bedacht, want volgens zijn oorspronkelijke ontwerp zou de campanile maar liefst 122 meter hoog moeten worden. De top zou ook bekroond worden met een spitse top. Hij overleed echter gedurende de bouw aan de klokkentoren, waarna Andrea Pisano en Francesco Talenti het werk overnamen. De bouw van de toren heeft maar liefst 26 jaar geduurd.

Je kunt de campanille ook beklimmen. Dit is een klim van 414 treden. Iets lager dus dan de klim naar de top van de koepel, maar minstens zo mooi! Op deze foto zie je het uitzicht van de koepel op de campanille, maar je kan je zo voorstellen dat het uitzicht vanaf de campanille op de koepel ook prachtig is.

Florence - Duomo - uitzicht koepel

Gereedschap

Als we de koepel weer afdalen, komen we nog langs het gedeelte waar het gereedschap ligt waarmee de koepel gemaakt en onderhouden is. De meeste gereedschapstukken stammen nog uit de 15e eeuw.

Florence - Duomo - binnenin museum

Baptisterium

Tegenover de Kathedraal van Florence, ligt het Baptisterium (doopkapel), ook wel de San Giovanni genoemd. Dit is waarschijnlijk het oudste gebouw van Florence. De doopkapel is gebouwd tussen 1059 en 1128 en is gewijd aan Johannes de Doper, die tevens de beschermheilige van Florence is.

Voormalig kathedraal

Tot aan de twaalfde eeuw was het Baptisterium niet alleen een doopkapel, maar ook een kathedraal. Toen de huidige kathedraal kwam, werd het Baptisterium alleen nog gebruikt voor doopfeesten. In het Baptisterium zijn ook bekende Florentijnen gedoopt, zoals bijvoorbeeld Dante en Michelangelo.

Geboortecijfer

Telkens wanneer er een kind werd gedoopt, werd er een boon gestopt in een soort vaas die in een nis van de doopkapel stond. Als er een jongen gedoopt was, dan was dit een zwarte boon en voor een meisje was dit een witte boon. Door al die bonen na een jaar te tellen, kon men het geboortecijfer van de stad vrij nauwkeurig vaststellen.

Poort naar het Paradijs

Het Baptisterium staat bekend om de prachtige deuren. De drie bronzen portalen werden tussen de 14e en de 16e eeuw toegevoegd. Michelangelo noemde de oostelijke poort ‘de Poort naar het Paradijs’.

Florence - Duomo - Baptisterium

Zuidelijke deuren

De zuidelijke deuren zijn de oudste. Deze bronzen deuren zijn tussen 1330 en 1336 ontworpen en uitgevoerd door Andrea Pisano. Op de bovenste 20 reliëfs staan episodes uit het leven van de stadspatroon Johannes de Doper. De acht andere reliëfs beelden deugden uit zoals rechtvaardigheid, geloof, hoop en liefde.

Noordelijke deuren

Lorenzo Ghiberti ontwierp en maakte de noordelijke deuren. Deze deuren bestaan uit 28 panelen die 20 gebeurtenissen uit het leven van Jezus Christus weergeven, gevolgd door afbeeldingen van 4 evangelisten en 4 kerkvaders. De lijsten rondom bevatten afbeeldingen van dieren en hoofden, waaronder een zelfportret. De noordelijke deuren werden in 1424 in gebruik genomen.

Oostelijke deuren

Het oostelijke portaal is het bekendst. Deze deuren zijn ontworpen en gemaakt door Lorenzo Ghiberti. Hij heeft hieraan gewerkt van 1425 tot 1452. De oostelijke deuren zijn gemaakt van 11 centimeter dik brons en goud en ze wegen 8 ton. Op de deuren zie je 10 grote panelen met gebeurtenissen uit het Oude Testament. De rand van beide kaders is versierd met elk 24 nissen, die kleine afbeeldingen bevatten van profeten, profetessen en andere Bijbelse figuren. Hiertussen bevinden zich 24 ‘ogen’ met hoofden. Deze hoofden zijn afbeeldingen van andere kunstenaars uit die tijd en helpers van Ghiberti.

Boven de deuren staan beelden van een engel, Jezus en Johannes de Doper. Deze laatste 2 beelden zijn gemaakt door Andrea Sansovino in 1502 en door Vincenzo Danti aangebracht in 1569. De Engel werd in 1792 gemaakt door Innocenzo Spinazzi.

Replica’s

In 1990 werden beide monumentale vleugeldeuren (met de steunen nog steeds in hun oorspronkelijke frame) naar het Museo dell’Opera del Duomo gebracht en vervangen door replica’s. De beeldengroep boven de deuren werd gerestaureerd in 1991 en vervangen door afgietsels.

Schitterende mozaïeken

We hebben het Baptisterium helaas niet van binnen gezien. Dit moet echter wel de moeite waard zijn. Ik heb foto’s gezien van het prachtige plafond met schitterende mozaïeken. Deze mozaïeken zijn gemaakt van vele stukjes gekleurd glas en steen.

Informatie Kathedraal van Florence

Openingstijden

De openingstijden van de verschillende onderdelen van het kathedraalcomplex verschillen van elkaar. Het hele complex is gesloten op 1 januari, 6 januari, met Pasen en met kerst.

  • De kathedraal zelf is maandag tot en met zaterdag open van 10:00 tot 16:30 uur en op zondag van 13:30 tot 16:45 uur.
  • De crypte is van maandag tot en met woensdag en op vrijdag te bezoeken van 10:00 tot 17:00 uur en op donderdag en zaterdag van 10:00 tot 16:30 uur. Op zondag is de crypte gesloten.
  • De koepel is dagelijks open van maandag tot en met vrijdag van 08:30 tot 19:00 uur, op zaterdag van 08:30 tot 17:00 uur en op zondag van 13:00 tot 16:00 uur.
  • De campanile is dagelijks geopend van 08:15 tot 19:00 uur.
  • Het museum is dagelijks open van 09:00 tot 19:00 uur. Het museum is wel gesloten op de eerste dinsdag van de maand.
  • Het baptisterium is ook dagelijks open van maandag tot en met vrijdag van 08:15 tot 10:15 uur en van 11:15 tot 19:30 uur. Op zaterdag is het open van 08:15 tot 18:30 uur en op zondag van 08:15 tot 13:30 uur.

Entreetickets

De toegang tot de kathedraal zelf is gratis, maar voor de andere gebouwen (Baptisterium, Crypte en Museum) heb je wel een ticket nodig. Als je de Koepel of de Campanille wilt beklimmen, dan heb je ook een ticket nodig.

Je kunt de tickets in het museum kopen en niet in de Kathedraal zelf. Ga dus niet zonder ticket in de ellenlange rij staan voor de kathedraal!

Je kunt de tickets ook online kopen. Voor tickets voor beklimming van de koepel is dit zeker aan te raden. Dit werkt namelijk met een tijdslot en de tickets zijn snel uitverkocht. Kijk wel goed uit waar je ze koopt, want wij hebben tickets gekocht voor € 35 bij Tiqets, waarbij we de tickets bij de deur van de entree van de koepel moesten halen. We kregen de tickets daar aangereikt, maar de prijs die op deze tickets stond was € 20. Zij hadden zelf dus maar € 20 voor het ticket betaald. Dat was dus een dure € 15 voor een stukje papier.

Website

Je kunt de tickets dus het beste gewoon rechtstreeks bij de kathedraal zelf kopen op hun eigen website. Hier vind je ook meer en recente informatie over de ticketprijzen, etc.