Selecteer een pagina
Uitgelichte Foto Italië Rome Colosseum

Het Colosseum in Rome is onderdeel van een vakantie van Edwin in 2012 naar Midden-Italië en een rondreis door Italië van Edwin en Patricia in 2021.

Colosseum – Rome

Als je een bezoek aan Rome brengt, dan kun je er bijna niet omheen om het Colosseum te gaan bezoeken. Dit is de grootste toeristische trekpleister van Rome. Het Flavisch Amfitheater, beter bekend als het Colosseum, was het grootste en beroemdste amfitheater in het Romeinse Rijk. Op 7 juli 2007 werd het Colosseum tot een van de zeven nieuwe wereldwonderen gekozen. Het beroemde amfitheater staat afgebeeld op de Italiaanse 5 eurocent.

Rome - Colosseum

Het ontstaan

De bouw van het Colosseum startte in het jaar 72 op initiatief van keizer Vespasianus en werd gefinancierd uit de krijgsbuit van de plundering van Jeruzalem in 70. Heel wat Joodse slaven werkten aan het enorme amfitheater.

Na de voltooiing in 80 werd het ingewijd door keizer Titus, de oudste zoon van keizer Vespasianus. De spelen bij de opening duurden 100 dagen. Titus zijn opvolger en jongere broer Domitianus voegde nog een verdieping, een aantal gangen en de vertrekken onder de arena toe. Het Colosseum werd bekend als Amphitheatrum Flavium, wat is afgeleid van Flavius, de familienaam van Vespasianus, Titus en Domitianus. Waarschijnlijk ontleende het zijn huidige naam aan het ruim 35 meter hoge beeld, de Colossus van Nero, dat naast het amfitheater stond. 

Het Colosseum is gebouwd op de plaats waar het stagnum (een kunstmatig meer) lag van Nero’s Domus Aurea. Het meer besloeg vijf voetbalvelden en werd drooggelegd aan de hand van kanalen die naar de rivier de Tiber liepen. 

Rome - Colosseum

Afmetingen, ingangen en zuilen

Oorspronkelijk was het Colosseum een grote cirkel met twee lagen aan de binnenkant maar in de loop der jaren is een deel van de voorste laag afgebroken. Het elliptische grondvlak meet nu 188 bij 156 meter en heeft een omtrek van 527 meter. De hoogte van de gevel is 48,50 meter. De buitenmuur heeft drie rijen van 80 bogen, die telkens gescheiden worden door halfzuilen. Er waren 76 ingangen die genummerd waren met Romeinse cijfers. Boven de ingangen XXIII-LIV zijn de nummers nog zichtbaar. Er waren ook 4 niet genummerde poorten. Eén van die poorten (de zuidpoort) was de entreepoort van de keizer en zijn gevolg. De noordpoort was de poort voor de rijken en de west- & oostpoorten waren voor de artiesten.

Rome - Colosseum - Entree en Zuilengang

Ondergrondse gang & Gladiatorscholen

In de nabijheid van het Colosseum waren vier gladiatorenscholen. Voor de bestiarii (mensen die tegen dieren vochten) was er de Ludus Matutinus en voor de gladiatoren (mensen die tegen mensen vochten) waren er de Ludus Gallicus, de Ludus Dacicus en de Ludus Magnus. De laatste was de grootste, deze lag het dichtst bij het Colosseum en was door middel van een ondergrondse gang verbonden met het Colosseum. Hieronder zie je de gang die vanaf de gladiatorschool Ludus Magnus naar het Colosseum liep.

Rome - Colosseum - Ondergrondse gang van de Gladiatorschool naar het Colosseum

Dierenkooien

Het Colosseum was bedoeld voor de spelen die er werden georganiseerd. Deze spelen werden betaald door de heersende keizer. Bij de opening organiseerde Titus spelen die 100 dagen hebben geduurd. Volgens de overlevering waren er naast vele gladiatorengevechten de meest verbazingwekkende schouwspelen te zien. Zo was er een gevecht tussen vier olifanten. Negenduizend tamme en wilde dieren werden tijdens deze spelen afgeslacht. Er traden zelfs vrouwen op als wilde-dierenvechters. 

Bij de normale spelen in het Colosseum werden ’s morgens wilde-dierengevechten gehouden, waarbij bestiarii tijdens jachtpartijen vochten met allerlei wilde dieren. De arena werd dan ingericht met rotspartijen en struiken. Tussen de middag was er een pauzeprogramma waarin veroordeelde gevangenen naakt voor de wilde dieren werden gegooid. Het middagprogramma met de gladiatorenshows vormde het hoogtepunt. In de foto’s hieronder zie je de kooien waarin de wilde dieren gevangen werden gehouden in het ondergrondse gedeelte van het Colosseum. 

Rome - Colosseum - Ondergrondse dierenkooien

De lift

Naderhand is er nog een Hypogeum (ondergrondse labyrint) bijgebouwd. Dit is vermoedelijk gebeurd onder het bewind van keizer Domitianus. Er waren 60 valluiken en 30 liften. Door de luiken en liften konden de wilde dieren, zoals tijgers en leeuwen, met olielampjes naar de arena geleid worden. Ze gebruikten olielampjes, omdat fakkels te gevaarlijk waren, doordat ze brand konden veroorzaken. De toeschouwers vonden het geweldig om de dieren plotseling in de arena te zien verschijnen als er weer een luik opende en een liftje boven kwam. In die tijd waren de wilde dieren ook heel speciaal. Mensen wisten namelijk niet zeker of ze bestonden, ze dachten ook dat het fabels waren. Dit is een beetje vergelijkbaar met het gevoel dat wij ineens een draak tevoorschijn zouden zien komen.  

Rome - Colosseum - Ondergrondse Lift

Ondergrondse gangen

Onder de arena zat vroeger dus een ondergronds labyrint. Je ziet de gangen nog steeds in het Colosseum. Een deel van de gangen is van boven dicht gemaakt. Ze willen deze gangen in de toekomst helemaal dicht gaan maken, zodat het er weer uitziet zoals het vroeger was.

Rome - Colosseum - Ondergrondse Gangen
Rome - Colosseum - Onder de Arena

Onder de arena

De arena, die door een muur van 4 meter hoog van het toeschouwersgedeelte gescheiden was, meet 76 bij 44 meter en was gevuld met geel zand. Aan de uiteinden van de lengteas waren twee artiesteningangen. Onder deze arena had je dus het gangenstelsel met liften en valluiken. Dit is wel heel erg indrukwekkend om hier doorheen te lopen!

Rome - Colosseum - Onder de Arena
Rome - Colosseum - Onder de Arena

Bouwmaterialen

Het Colosseum is gebouwd van beton, tuf- en baksteen, maar voor de façade en zuilen is gebruik gemaakt van grote hoeveelheden travertijn. Met ijzer werden de stenen aan elkaar bevestigd. Een groot aantal zitplaatsen, muurbekledingen en ornamenten was van marmer gemaakt. De eerste rij bogen is voornamelijk opgebouwd uit kalksteen. Voor de tweede en derde rij bogen zijn rode bakstenen, terracotta, beton en opus signinum gebruikt. Dit was lichter en hierdoor was de kans op instorten kleiner.

Rome - Colosseum - Onder de Arena
Rome - Colosseum - Onder de Arena

Vroeger

De gids laat ons een foto zien van hoe het Colosseum er vroeger uit zag. Dat is toch wel ontzettend indrukwekkend! Wat een kolossaal gebouw was het! Er pasten meer dan 50.000 toeschouwers in het Colosseum. Op de tekening zie je het zonnescherm. Het Colosseum kon namelijk worden afgedekt met het Velarium (canvas zonnescherm). Dit scherm werd opgetrokken met kabels die over 240 masten aangetrokken werden van buiten het Colosseum. Voor het optrekken van het Velarium was een regiment matrozen in Rome aanwezig. Naar schatting waren er wel duizend man nodig om het scherm op te trekken.

Rome - Colosseum - Vroeger

Tribunes

We zijn inmiddels een verdieping naar boven gegaan, waar we op hoogte van de arena boven komen. De cavea van het Colosseum was ingedeeld in vier galerijen. Voor de keizer was er een aparte loge aan een van de lange kanten van de arena met een eigen ingang. Aan de overzijde was de loge voor de keizerin, de Vestaalse maagden en de magistraten. De senatoren hadden marmeren zitplaatsen direct aan de arena. Andere mannen zaten naargelang hun sociale positie dicht bij de arena of er verder vandaan. Op de vierde galerij zaten de vrouwen van senatoren en ridders.

Rome - Colosseum - Arena
Rome - Colosseum - Arena en Tribunes
Rome - Colosseum - Arena en Tribunes

Keizertribune

Hieronder op de foto zie je de keizertribune. De keizer zat het dichtst bij de arena. Soms was dit ook nodig bij gladiatorgevechten. In sommige gevallen werd er namelijk om pardon gevraagd en dan moest de keizer zijn duim omhoog of naar beneden doen om zijn beslissing te laten zien aangaande het leven van degene die verloren had. Het is nog steeds niet duidelijk wat de betekenis was van een duim omhoog of een duim omlaag. Het vermoeden is dat het leven gespaard werd als de keizer zijn duim omhoog deed.

Rome - Colosseum - Keizertribune

Museumgedeelte

Een gedeelte van de zuilengang is als museum ingericht. Je vindt hier allerlei delen van het Colosseum van vroeger, zoals delen van standbeelden of zuilen.

Rome - Colosseum - Museumgedeelte

Maquettes

In het museum zie je ook maquettes van hoe het Colosseum er vroeger uitzag. 

Rome - Colosseum - Maquettes

Afschaffen gladiatorgevechten

Met de opkomst van het christendom ontstond er steeds meer verzet tegen de spelen. Een enkele keizer, zoals Marcus Aurelius, was al tegen de gladiatorengevechten, maar hij kon ze door de grote populariteit onder het gewone volk niet zonder meer afschaffen. De gladiatorengevechten werden afgeschaft nadat het christendom tot staatsgodsdienst werd verheven. De christelijke keizer Honorius verbood de spelen in 404, nadat een monnik die bij een strijd tussen gladiatoren tussenbeide wilde komen, door het publiek werd gelyncht. 

Het Colosseum bleef na het afschaffen van de gladiatorengevechten nog wel in gebruik voor andere voorstellingen, voornamelijk venationes, waarbij gejaagd werd op wilde dieren. De laatst bekende voorstelling werd gehouden in 523. Historici schatten dat in de loop der eeuwen tussen de 300.000 en 500.000 mensen in het Colosseum zijn gestorven.

1e verdieping

We zijn nog een verdieping meer naar boven gegaan, waar we een prachtig uitzicht hebben op de arena. 

Rome - Colosseum - Arena vanaf de 1e Verdieping
Rome - Colosseum - Tribune 1e Verdieping

Zuilen en Gangen

De zuilen en de gangen van het Colosseum zien er ook indrukwekkend uit.

Rome - Colosseum - Zuilen en Gangen

Plunderingen

Het Colosseum heeft te lijden gehad onder verschillende natuurrampen, zoals blikseminslag en aardbevingen. Tijdens de middeleeuwen waren er twee grote aardbevingen in 847 en 1349 die het Colosseum flink verwoestten. In de 12e eeuw werd de ruïne van het amfitheater omgebouwd tot fort van de familie Frangipani. De belangrijke Romeinse families beschouwden het Colosseum als een groeve waar eenvoudig bouwmateriaal gehaald kon worden voor hun nieuw te bouwen kerken en paleizen. Zo werd het Colosseum flink kaalgeplukt van zijn marmer en ijzer. 

Aan deze plundering kwam pas een einde in 1749 toen Paus Benedictus XIV de historische waarde van het Colosseum inzag en het verdere gebruik als steengroeve verbood. Hij wijdde het Colosseum als kerk ter nagedachtenis aan de lijdensweg van Christus en bouwde binnenin een kruisweg. De grond van het amfitheater werd als heilig beschouwd, vanwege het bloed van de christelijke martelaren dat hier vergoten werd. Latere pausen lieten het Colosseum nog verder restaureren en archeologisch onderzoeken.

Informatie

Openingstijden

Het Colosseum is dagelijks geopend van 08.30 uur tot één uur voor zonsondergang. De sluitingstijd ligt tussen oktober tot en met maart dus ergens tussen de 16:30 en 18:30 uur. Tussen april en september liggen de openingstijden tussen de 19:00 en 19:15 uur. Het Colosseum is gesloten op 1 januari en 25 december. Op 2 juni gaat het Colosseum pas om 13:30 uur open.

Entreetickets

Aan de kassa

Je kunt heel veel verschillende soorten entreetickets kopen voor het Colosseum. Het is maar net welke keuze je neemt. Zo kun je bijvoorbeeld een kaartje aan de kassa van het Colosseum zelf kopen. Je betaalt voor een volwassene dan € 16 voor 1 dag (2021), voor een jongere van 18 tot 25 jaar betaal je € 2 en onder de 18 jaar is de toegang gratis. Sinds kort is er ook een full experience ticket. Dit ticket kost € 22 voor een volwassene. Hier zit dan tevens een bezoek aan de arena en de ondergrondse gangen bij. De beide tickets zijn trouwens combitickets. Dit betekent dat je meteen ook toegang hebt tot het Forum Romanum en de Palatijnse heuvel. Een voordeel van deze kaarten is dat ze goedkoop zijn, een nadeel is dat je eindeloos lang in de rij staat voor een kaartje.

Online tickets

Je kunt ook online een kaartje kopen. De prijzen voor deze tickets variëren heel veel per aanbieder. Daarnaast maakt het ook uit of je een kaartje neemt met of zonder gids. Wij hebben een kaartje via Headout gekocht van € 75 voor een tour inclusief gids met een bezoek aan het complete Colosseum, dus inclusief de ondergrondse gangen en de arena. De gids is ook mee geweest naar het Forum Romanum en de Palatijnse heuvel. De aanwezigheid van een gids maakt het overigens wel vele malen interessanter! De totale tour duurde 2,5 uur, waarna je na afloop vrij bent om in het Colosseum te blijven om alles op je gemak te bekijken. Ondanks dat het dure kaarten waren, heb ik geen moment het gevoel gehad dat ik teveel zou hebben betaald. Zeker een aanrader dus!

Wil je zelf wat meer rondsneupen voor goedkope kaarten, kijk dan eens op deze website voor leuke aanbiedingen en combitickets. Het wordt afgeraden om tickets op straat te kopen.

Adres

Het adres van het Colosseum is: Piazza del Colosseo, 1, 00184 Roma RM, Italië. Het Colosseum is makkelijk te bereiken met het openbaar vervoer.