Selecteer een pagina

Pompeï is onderdeel van een vakantie van Edwin in 2012 naar Midden-Italië en van de rondreis door Italië van Edwin en Patricia in 2021.

Pompeï – Italië

Het verhaal van de stad Pompeï in Italië is waarschijnlijk bij menigeen wel bekend. De Romeinse stad die door een uitbarsting van de vulkaan Vesuvius in 79 na Christus werd bedekt door een laag as. Het is hierdoor één van de best bewaarde Romeinse steden geworden. Een bezoek aan deze plaats is zeer indrukwekkend te noemen. Mede door het feit hoe goed alles nog bewaard is gebleven, als ook door de tragedie en droefheid die het met zich meebrengt. Handig is het wel om dit bezoek met een gids te doen, anders sta je alleen naar wat oude overblijfselen te kijken. Met het juiste verhaal erbij wordt het allemaal veel intenser.

Pompeï - Stadsmuur

Plattegrond

Hieronder de plattegrond van Pompeï. Wij hebben er een halve dag voor uitgetrokken (in combinatie met een beklimming van de Vesuvius), maar dat is toch wel wat aan de korte kant. Er is hier best wel veel te zien namelijk en we hebben nu niet echt veel tijd gehad om naar de Audioguide te luisteren. Ik zou er dus zeker minimaal 1 dag voor uittrekken om alles van de stad te kunnen zien.

Pompeï - Plattegrond

Quadriporticus van de theaters (Gladiatorenkazerne)

Achter de schermen van het Grote Theater bevindt zich een groot vierhoek die omringd is door 74 Dorische grijze tufstenen zuilen van Nocera. Deze ruimte werd vroeger als foyer gebruikt, waar de toeschouwers konden stoppen tijdens de pauzes van de theatervoorstellingen. Na de aardbeving van 62 na Christus veranderde het gebouw van functie en werd het een kazerne voor gladiatoren, waardoor bepaalde delen van het gebouw werden gereorganiseerd. De belangrijkste kamers waren die aan de oostkant, terwijl de kamers boven de appartementen van de begrafenisondernemer van de gladiatoren kunnen zijn geweest.

Rijke wapens die werden gebruikt in de parades die aan de veldslagen voorafgingen, werden hier gevonden in twee houten kisten. Hier zijn ook veel slachtoffers gevonden, zoals vier skeletten van slaven en 18 van vrije mensen, waaronder een vrouw met een zeer rijke collectie juwelen.

Pompeï - Quadriporticus of the Theatres

De straten van Pompeï

De ‘straten’ van Pompeï. Het mooie en frappante hiervan is dat je de sporen van de wagens die er in de oudheid overheen hebben gereden nog kunt zien.

Pompeï - de straten

Woningen

Je komt hier echt veel verschillende woningen tegen van de oude tijd. Vooral de Romeinse baden zijn leuk om te zien.

Pompeï
Pompeï

Casa del forno (huis van de oven)

De indeling van dit huis dateert uit de tweede eeuw voor Christus, maar tijdens de renovatie van de aardbeving van 62 na Christus werd het omgevormd tot een bakkerij. De kamers op de begane grond werden productieomgevingen, terwijl de eigenaren waarschijnlijk op de bovenverdieping woonden. 

Het bakkersbedrijf was zeer winstgevend, zoals blijkt uit de meer dan 30 bakkerijen die tot nu toe in Pompeï bekend waren. Er stond een grote oven voor het koken van broden in het achterste deel van het huis. De zuilengalerij in een verharde omgeving was bedoeld om vier enorme lavastenen molenstenen te huisvesten om het graan en waterbassins te malen. De molenstenen werden bediend door slaven of ezels, die houten balken zijdelings in het bovenste element duwden. In de stal naast de zuilengalerij werd een heel skelet van een muilezel gevonden.

Pompeï - Casa del Forno

Eettentje

We gaan even naar het eettentje in het centrum van Pompeï. Het is hier zo ontzettend warm! Er is hier amper schaduw en de zon brandt flink! Het is hier wel 41°C! We hebben ook te weinig water meegenomen. Het is constant vocht aanvullen in deze hitte. 

Pompeï

Basiliek

Het is hier echt prachtig om te zien, al die oude huisjes en straten! Dit heeft wel iets magisch! Je ziet ook de oude basiliek liggen op de tweede foto aan de rechterkant. Deze basiliek was met een oppervlakte van 1.500 vierkante meter het meest luxueuze gebouw van het Forum. Dit gebouw werd gebruikt voor zaken en voor de rechtsbedeling. Het is toegankelijk vanaf het Forum via vijf ingangen die gescheiden zijn door tufstenen pilaren. Binnen is het gebouw verdeeld in drie beuken en twee rijen bakstenen zuilen met Ionische kapitelen. In het midden van de westkant zie je waar de rechters zaten. De basiliek dateert uit 130-120 voor Christus en is een van de oudste voorbeelden van dit type gebouw in de hele Romeinse wereld.

Pompeï

Binnenin de gebouwen

Je kunt ook veel gebouwen van binnen bekijken. Hieronder zie je bijvoorbeeld Casa Paquio Proculo en Casa con Botteghe. De gebouwen zijn van binnen ook erg prachtig!

Forum, Tempio di Giove & Macellum of Pompeï

We komen nu bij het forum (openbaar plein dat als marktplaats werd gebruikt) aan en zien hier de Tempio di Giove en het Macellum of Pompeï.

De Tempio di Giove (Tempel van Jupiter) was een tempel die aan de noordkant van het plein ligt. De tempel is in de 2e eeuw voor Christus gebouwd. Jupiter was de heerser van de goden en de beschermer van Rome, zijn tempel was het centrum van de Romeinse religie en de staatscultus.

Het Macellum van Pompeï bevindt zich in de noordoostelijke hoek van het forum. Naarmate de stad bleef groeien, was het noodzakelijk om de druk op het forum te verlichten. Toen het Macellum voor het eerst werd ontdekt, dachten de opgravers eerst dat het een soort pantheon was, een tempel gewijd aan vele goden. Bij de daaropvolgende opgravingen werden echter overblijfselen van granen, fruit, visschubben en botten gevonden. Op dat moment realiseerden de archeologen zich dat dit een markt was.

Pompeï

Granaries of the Forum

De Granaries of the Forum (Forum Graanschuren) strekken zich uit aan de westkant van het Forum. Hier vind je acht openingen gescheiden door bakstenen pilaren. De schuren werden gebruikt voor de groente- en fruitmarkt. Het gebouw werd gebouwd na de aardbeving van 62 na Christus en was mogelijk niet voltooid op het moment van de uitbarsting. 

Tegenwoordig ligt hier de grootste archeologische inventaris van de stad en bevatten ze meer dan 9.000 voorwerpen van de opgravingen in Pompeï. Je ziet het terracotta servies dat in de laatste decennia van het leven van de stad werd gebruikt voor dagelijkse activiteiten, zoals potten en pannen om te koken, kannen en flessen, amforen en grote containers die werden gebruikt om olie, wijn en vissaus door het hele land te vervoeren. De tentoongestelde items omvatten ook marmeren tafels en baden voor fonteinen die de ingangen van huizen sierden. 

Pompeï - Granaries of the Forum

Gipsen afgietsels

Het meest indrukwekkende bij de Granaries of the forum, zijn echter de gipsen afgietsels van slachtoffers van de uitbarsting, evenals dat van een hond en een boom. De hitte was tijdens de uitbarsting van de Vesuvius zo hoog, dat van veel mensen geen overblijfselen zijn gevonden. Zij veroorzaakten grote holle gaten in de lava in de vorm van een mens. Hier zijn deze gipsen afgietsels van gemaakt. Deze gipsen gietsels vind je overigens door heel Pompeï heen. De gietsels liggen op de locaties waar de mensen gevonden zijn.

Pompeï - Granaries of the Forum

Forum

Het forum zelf is prachtig. Je kunt hier alle kanten op kijken en de Vesuvius ligt er ook mooi bij vanaf hier. Je kan je bijna niet voorstellen dat deze vulkaan alles in Pompeï verwoest heeft. De vulkaan ligt namelijk nog best wel een stukje weg. Datzelfde idee heb je ook als je op de Vesuvius zelf staat.

Pompeï

Standbeeld Centaur

Op het forum zie je ook het bronzen standbeeld van de Centaur staan. Dit standbeeld is gemaakt door de Poolse beeldhouwer Igor Mitoraj.

Pompeï - Centaur Standbeeld Igor Mitoraj

Hofjes

Je ziet ook allerlei hofjes tussen de gebouwen in. Dit waren binnenplaatsen.

Pompeï

Triangular Forum

Het Triangular Forum (Driehoekige Forum) staat op een bergkam van lavasteen die uitkijkt over de vallei en de monding van de rivier de Sarno. Dit gebied uit de 6e eeuw voor Christus is een van de oudste heilige gebieden in de stad.

Het Triangular Forum was toegankelijk via het theater langs een gang met zes zuilen die de monumentale façade vormden. Hiervoor stond een openbare fontein. De binnenste portiek werd gebouwd in de 2e eeuw voor Christus, deze omringt het gebied van de Dorische tempel met tufstenen zuilen.

Een dubbele rechthoekige omheining vóór de trap naar de tempel is geïnterpreteerd als het graf van de legendarische stichter van de stad, Heracles. Achter de afgesloten ruimte bevindt zich een put die omgeven is door een cirkelvormig gebouw (tholus) met Dorische zuilen.

Pompeï - Triangular Forum

Teatro Grande

Het Teatro Grande (Grote Theater) is gebouwd door voor de bouw van het auditorium gebruik te maken van de natuurlijke helling van de heuvel. De trap was opgedeeld in drie ruimtes met gangen, die op hun beurt in vijf sectoren waren verdeeld en was gebaseerd op een passage met een tongewelf.

Het theater is rond het midden van de 2e eeuw voor Christus gebouwd en aanzienlijk gerestaureerd volgens de Romeinse stijl. Een inscriptie die zichtbaar is bij de oostelijke ingang verwijst naar de architect Marcus Artorius Primus. Hij heeft de scène, het toneel, het velarium, een groot zeildoek dat wordt gebruikt als dekzeil voor de warmere dagen en de nummering van de stoelen ontworpen.

In het theater werden komedies en tragedies uit de Grieks-Romeinse traditie vertoond. Het theater was het eerste grote openbare gebouw dat volledig uitgegraven is. Deze grote klus is al begonnen in 1764 namelijk.

Pompeï - Teatro Grande

Amfitheater

Dit amfitheater ligt helemaal achterin de stad. Het is het oudste van alle bekende amfitheaters uit de Romeinse tijd en het werd gebruikt voor gladiatorengevechten en gevechten met wilde dieren. Het theater is in 70 voor Christus gebouwd in opdracht van de magistraten Caius Quinctius Valgus en Marcus Porcius die ook het Odeon lieten bouwen.

In het theater konden maar liefst 20.000 toeschouwers zitten, die niet alleen uit Pompeï kwamen, maar ook uit naburige steden. Twee externe trappen bieden toegang tot de bovenste treden en een neerwaartse gang biedt toegang tot de lagere treden. De arena is gescheiden van het voor de toeschouwers bestemde gebied door een wering die is versierd met fresco’s van gladiatoren. Het bovenste deel heeft inscripties die nog leesbaar zijn. Hierin staan de namen van de magistraten die de trappen hebben laten bouwen.

In 59 na Christus leidde het gejuich van het publiek tot een bloedige vechtpartij tussen de mensen uit Pompeï en die uit Nocera. Als gevolg van deze rellen besloot de Senaat van Rome de arena in Pompeï voor tien jaar te sluiten, maar deze maatregel werd in 62 na Christus ingetrokken, nadat de rampzalige aardbeving de stad trof.

Informatie

Openingstijden

Van 1 november tot 31 maart is Pompeï elke dag geopend van 9:00 tot 17:00 uur.
Van 1 april tot 31 oktober is Pompeï elke dag geopend van 9:00 tot 19:00 uur.
Pompeï is gesloten op 1 januari, 1 mei en 25 december.

Entreeprijzen

Een entreekaart voor Pompeï kost € 16 (2021) voor een volwassene. Een inwoner van de EU die tussen de 18 en de 25 jaar oud is, betaalt maar € 2. Je kunt ook allerlei andere tours boeken in combinatie met bijvoorbeeld een gids of een audioguide. Daar betaal je wel extra voor, afhankelijk van bij welke organisatie je een ticket koopt. Een bezoek met een gids erbij is echter wel aan te raden. Het maakt het allemaal een stuk levendiger!

Parkeren

Je kunt vrij dichtbij Pompeï parkeren. Om de oude stad heen vind je verschillende parkeerplaatsen waar je voor ongeveer € 10 een hele dag kan parkeren. Sommigen doen het ook in combinatie met een restaurant dat er bij hoort. Als je daar dan gaat eten na je bezoek, dan mag je er goedkoper staan.

Tips

Onderschat de hitte in Pompeï niet! In de zomer wordt het hier met gemak meer dan 40°C. Je verbrandt hier levend, want je hebt ook vrij weinig schaduw. Zorg dus voor goede bedekkende kleding eventueel met hoedje of sjaaltje om het hoofd. Zorg ook voor zonnebrandcrème en veel drinken! 1,5 liter is hier zomaar op! Je zweet het vocht er bijna net zo snel uit dan dat je het water opdrinkt. Je kan hier overigens wel flesjes drinken kopen in een soort van eettentje. Deze prijzen zijn ook nog wel te doen. Het is niet goedkoop, maar het zijn ook geen woekerprijzen.

Website

Pompeï heeft een zeer uitgebreide website waar je van tevoren ook allerlei delen van de stad uit kunt pluizen qua gebouwen en bezienswaardigheden. Heel erg interessant allemaal! Op de site staat ook informatie over de openingstijden en entreetickets, etc. Wil je dus de meest recente informatie, kijk dan even bij Pompeï zelf op hun website.