Selecteer een pagina
Italië Milaan

Milaan is onderdeel geweest van een rondreis in 2021 van Edwin en Patricia door Italië.

Milaan

Milaan is de hoofdstad van de provincie Lombardije, een van de meest ontwikkelde regio’s van Italië. De naam komt van het Latijnse Mediolanum, wat “in het midden van de vlakte” betekent. Dit verwijst naar het feit dat de stad midden in de Povlakte ligt. Milaan heeft ongeveer 1,3 miljoen inwoners. De stad is rond 600 voor Christus gesticht door Noord-Italiaanse Kelten, de Insubres. Milaan is rond de 4e eeuw een tijd de hoofdstad van Italië geweest.

Cimitero Monumentale

We begonnen onze tour in Milaan bij de Cimitero Monumentale (monumentale begraafplaats). Dit is een van de twee grootste begraafplaatsen in Milaan. De begraafplaats is officieel geopend in 1866, ontworpen door de architect Carlo Maciachini en staat bekend om de overvloed aan artistieke graven en monumenten. Je vindt een breed scala aan hedendaagse en klassieke Italiaanse sculpturen op de begraafplaats, evenals Griekse tempels, uitgebreide obelisken en andere originele werken, zoals een verkleinde versie van de zuil van Trajanus. 

Milaan - Cimitero Monumentale

Bij de ingang is er een permanente tentoonstelling van prenten, foto’s en kaarten die de historische ontwikkeling van de begraafplaats schetsen. Het omvat twee elektrische lijkwagens op batterijen, gebouwd in de jaren 1920. Helaas konden wij deze niet bekijken, want de begraafplaats was dicht. Deze is op maandagen dus gesloten, net als vele andere bezienswaardigheden in Milaan. Gelukkig konden we nog wel een aantal foto’s tussen de spijlen van het hek door schieten.

Milaan - Cimitero Monumentale

Na de Cimitero Monumentale, lopen we richting het verticale bos. Onderweg zien we nog een mooie toren en een mooie skyline.

Milaan - Skyline Torre Arcobaleno

Bosco Verticale (Verticaal Bos)

En dan komen we aan bij het verticale bos. Dit zijn 2 torens die werden ontworpen door de architecten Stefano Boeri, Gianandrea Barreca en Giovanni La Varra. De torens zijn respectievelijk 26 verdiepingen en 112 meter en 18 verdiepingen en 80 meter hoog. Je vindt meer dan 480 hoge en middelhoge bomen, 300 kleine bomen, 5000 struiken en 11.000 vaste planten en bodembedekkers op de torens en dat allemaal op terrassen met een totale oppervlakte van bijna 9000 vierkante meter. De balkons zijn berekend op de last van volwassen bomen.

Milaan - Bosco Verticale Verticaal Bos

Basilica Santuario Sant’Antonio di Padova

We zijn inmiddels onderweg naar het Sempione Park, waar we deze leuke kerk tegenkomen. De Basilica Santuario Sant’Antonio di Padova is ontworpen door Milanese architect Paolo Cesa Bianchi en gebouwd tussen 1898 en 1902. Deze leuke kerk is gewijd aan de heilige Antonius van Padua. Op 12 juni 1902 (de vooravond van het feest van St. Antonius van Padua) werd het kerkje ingewijd door kardinaal Andrea Ferrari, aartsbisschop van Milaan.

Milaan - Basilica Santuario Sant'Antonio di Padova

Tussen 1932 en 1927 werd de kerk vergroot met de bouw van de beuken en zijkapellen en de klokkentoren op een project van Ugo Zanchetta. In 1971 werd het pastoriegebied ingrijpend gewijzigd met de installatie van het nieuwe hoofdaltaar en de ambo op een project van Giovanni Muzio. Dezelfde architect had in 1965 het nieuwe oratorium ontworpen, dat bij het klooster hoorde. De kerk onderging tussen 1995 en 2001 een reeks conservatieve restauraties.

Arena Gianni Brera

Inmiddels zijn we aangekomen bij de Arena Gianni Brera. Dit is een multifunctioneel stadion in Milaan. Het stadion is ontworpen door de architect Luigi Canonica, werd geopend in 1807 en het wordt gebruikt voor rugby- en voetbalwedstrijden, concerten en andere culturele activiteiten. In het stadion is plaats voor 18.000 toeschouwers. Vanaf de opening tot 2003 heette het stadion Arena Civica, daarna werd de naam veranderd in Arena Gianni Brera. In 1945 is het stadion gerenoveerd.

Milaan - Arena Gianni Brera

Arco della Pace

En dan zien we vanuit de verte de Arco della Pace al verschijnen. Schitterend! De Arco della Pace (Boog van de Vrede) is een deel van Porta Sempione, één van de vijf oude stadspoorten van Milaan. De poort is ontworpen door Luigi Gagnola, de bouw begon in 1807 maar werd tijdelijk stilgelegd vanwege de val van het Koninkrijk Italië. Pas in 1826 werd de bouw hervat en in 1838 was Arco della Pace gereed. De triomfboog is 25 meter hoog en 24 meter breed. Wat ziet deze poort er nog mooi uit! Het behoort zonder enige twijfel tot de mooiere triomfbogen van Europa.

Milaan - Arco Della Pace

Sempione Park

Vlakbij de Arco della Pace ligt het Sempione Park. Dit park ligt meteen achter het Castello Sforzesco en is 47 hectare groot. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd er in het park tarwe verbouwd, maar na de wederopbouw werd het een plaats voor ontspanning, vooral wanneer er in de lente en de zomer veel evenementen plaatsvinden. Er is een meertje, maar ook een basketbalveld, volleybalveld, speeltuin en diverse omheinde zones voor honden. Het park heeft verschillende wandelroutes.

Milaan - Sempione Park
Milaan - Sempione Park

Castello Sforzesco

Vanuit het Sempione Park kan je bij het Castello Sforzesco aankomen. Dit is een kasteel in Milaan dat oorspronkelijk ontworpen is door Antionio di Pietro Averlino. De bouw van het kasteel begon in de 14e eeuw om als burcht van de Visconti te dienen. Het kasteel werd later gedeeltelijk verwoest, waarna het weer is opgebouwd en in het begin van de 20e eeuw gerenoveerd is. Er zijn nu verschillende musea gehuisvest. Er is bijvoorbeeld een kunstcollectie te zien met werken van Michelangelo (zijn laatste werk, de Rondanini Pietà) en Leonardo da Vinci. Ook is er het Museo d’arte antica gevestigd, waar onder meer de wandtapijten van Trivulzio hangen, maar waar ook het Muziekinstrumentenmuseum van Milaan in gevestigd is.

Helaas waren wij er op een maandag. Het museum in het kasteel is dan jammer genoeg gesloten, dus dat hebben we niet kunnen zien. Gelukkig kan je dan nog wel door de tuinen en de binnenplaatsen van het kasteel heen lopen.

Milaan - Castello Sforzesco

Castello Sforzesco heeft een eigen pagina gekregen, wil je meer foto’s en/of informatie over dit prachtige kasteel, klik dan op de knop:

Monument Giuseppe Garibaldi

Voor Castello Sforzesco staat het monument van Giuseppe Garibaldi. Dit monument is ontworpen door de Siciliaanse kunstenaar Ettore Ximenes, die het beeld in 1895 voltooide. Op 3 november 1895 werd het beeld onthuld en sindsdien kijkt Garibaldi uit over de Via Dante.

Milaan - Santa Maria della Consolazione Kerk
Milaan - Monument Giuseppe Garibaldi

Santa Maria della Consolazione

Inmiddels lopen we richting de Santa Maria delle Grazie. Onderweg komen we nog een andere leuke kerk tegen, namelijk de  Santa  Maria  della

Consolazione kerk. Deze kerk is een hulpkerk van de parochie van Santa Maria alla Porta van het aartsbisdom Milaan en pastoraat van de gemeenschap van Filippijnse gelovigen in Milaan. De kerk is in 1471 in opdracht van Galeazzo Maria Sforza gebouwd op de esplanade van het kasteel en opgedragen aan de Moeder della Consolazione. In 1492 werd de kerk toevertrouwd aan de Augustijner monniken die er een klein klooster aan toevoegden dat later werd gesloopt tijdens de uitbreidingswerken van het kasteel. Nadat het klooster was afgebroken, bleef de kleine kerk.

Kunstwerk Naald, draad & knoop

Onderweg komen we ook het kunstwerk Naald, draad en knoop tegen. Dit kunstwerk is in opdracht van de stad Milaan gemaakt als onderdeel van de renovatie van het treinstation Milaan Cadorna. Het kunstwerk is gemaakt van roestvrij staal en versterkt plastic,  geverfd  met polyester gelcoat 

Milaan - Kunstwerk Naald Draad en Knoop

en polyurethaan email. De “knoop” wordt in het midden van een fontein op het midden van het plein geplaatst terwijl de naald op het voetpad voor het treinstation staat. Volgens de kunstenaars Claes Oldenburg en Coosje van Bruggen is de naald die draad door stof trekt een metafoor voor een trein die door een tunnel gaat. De draad beeldt ook het stadsembleem van een slang uit die om een ​​zwaard is gewikkeld. De drie draadkleuren (rood, groen, geel) vertegenwoordigen de lijnen van de metro van Milaan. Het kunstwerk is onthuld in februari 2000.

Santa Maria Delle Grazie

En dan zijn we eindelijk bij de Santa Maria delle Grazie kerk (Onze-Lieve-Vrouw van Genade) kerk aangekomen. Dit is een kerk met bijbehorend klooster uit 1492 die wereldberoemd is door de fresco ‘Het Laatste Avondmaal’ van Leonardo da Vinci, die zich in de refter van het bij de kerk behorende klooster bevindt. De kerk werd, samen met een dominicaans klooster, gesticht door Francesco Sforza, hertog van Milaan. De hoofdarchitect van het gebouw was Guiniforte Solari, maar de apsis van de kerk is ontworpen door Donato Bramante. In 1943 werd het complex voor een groot deel in de as gelegd door bombardementen. De muur met daarop het Laatste Avondmaal bleef staan, ook omdat deze uit voorzorg met zandzakken was verzwaard. De Santa Maria delle Grazie kerk staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Milaan - Santa Maria Delle Grazie

Wij wilden ook heel graag de fresco van Leonardo da Vinci zien, maar de kaarten waren al weken van tevoren uitverkocht. Je moet er dus snel bij zijn! Daarnaast mag je in Milaan overigens geen kerk in zonder bedekte schouders en knieën. Ik had een hemdje aan en mocht dus niet naar binnen. Hierdoor hebben we de binnenkant van de kerk helaas dus niet kunnen zien. 

Nationaal Wetenschappelijk Museum

Vlakbij de Santa Maria della Grazie kerk vind je het Nationaal Wetenschappelijk Museum. Museo Nazionale Scienza e Tecnologia Leonardo da Vinci in Milaan is het grootste wetenschaps- en technologiemuseum in Italië. Het museum is gewijd aan de Italiaanse schilder en wetenschapper Leonardo da Vinci en werd geopend in 1953. Het museum is verdeeld in zeven afdelingen: materialen, vervoer, energie, communicatie, Leonardo da Vinci, Kunst en Wetenschap, nieuwe grenzen en wetenschap voor jongeren. Ook dit museum was helaas gesloten op maandag, waardoor we het niet van binnen konden bekijken.

Milaan - Nationaal Wetenschappelijk Museum

Castello Cova & Basiliek van Sant’Ambrogio

We lopen inmiddels richting de basiliek van Sant’Ambrogio. Vlakbij deze kerk zien we eerst nog Castello Cova. Dit kasteel is gebouwd tussen 1910 en 1915 naar een ontwerp van architect Adolfo Coppedè. Helaas lag de weg eruit bij het kasteel, waardoor we er niet veel van konden zien.

Schuin tegenover het kasteel ligt de basiliek van Sant’Ambrogio. Deze kerk is in de 4e eeuw gebouwd door de toenmalige bisschop van Milaan, Ambrosius van Milaan.

Milaan - Castello Cova
Milaan - Basiliek Sint Ambrosius

Saint Bernardino at Nuns

We vervolgen onze reis naar de Colonne di San Lorenzo. Onderweg komen we nog de Saint Bernardino at Nuns kerk tegen. Dit is een kerk die rond 1447 is gebouwd naar ontwerpen van Pietro Antonio Solari. Het interieur bevat fresco’s uit de 15e eeuw en daarvoor. Sommige worden toegeschreven aan Vincenzo Foppa. Deze kerk was oorspronkelijk een kapel in het nonnenklooster van Sint-Bernardus. Het klooster bestaat niet meer. De kerk is in de vorige eeuw gerestaureerd.

Milaan - Saint Bernardino at Nuns

Colonne di San Lorenzo

En dan komen we aan bij de Colonne di San Lorenzo (Zuilen van San Lorenzo). Dit is een groep oude Romeinse ruïnes die tegenover de basiliek van San Lorenzo staan. De zuilengalerij bestaat uit 16 hoge Korinthische zuilen op een rij. In de 4e eeuw werden de zuilen hierheen verplaatst, na verwijdering uit een waarschijnlijk 2e-eeuwse heidense tempel of openbare badhuisstructuur. Ten zuiden van de zuilen is een van de middeleeuwse poorten nog versierd met Romeins marmer. Deze zuilen zijn echt prachtig om te zien!

Milaan - Colonne- di San Lorenzo

Sint-Laurensbasiliek & Standbeeld Constantine

De Sint-Laurensbasiliek (Basilica di San Lorenzo Maggiore) is een basiliek in Milaan die gewijd is aan de christelijke martelaar Laurentius van Rome. Deze kerk werd gebouwd aan het einde van de 4e eeuw en is daarmee een van de oudste kerken van Italië. De kerk is gebouwd onder de streng-christelijke keizer Theodosius I en is in verschillende fasen gebouwd. De bouw startte in circa 372 en liep door tot het begin van de overheersing door de Longobarden aan het eind van de 6e eeuw. Het gebouw is een centraalbouw met een koepel in het midden en vier torens. Zoals gebruikelijk voor die periode had het gebouw een matroneum (een balkon waar de vrouwelijke bezoekers plaats namen). Dit is nu gedeeltelijk verdwenen, net als de rest van het oorspronkelijke interieur. De grote koepel werd in de 16e eeuw in barokke stijl herbouwd nadat de originele koepel ingestort was.

Milaan - Standbeeld Constantine Sint-Laurensbasiliek

Het standbeeld dat voor de Sint-Laurensbasiliek staat, is van keizer Constantijn. Het beeld is een bronzen monument dat in 1937 werd gegoten naar het model van het oude origineel uit de 4e eeuw dat bewaard werd in de kerk van San Giovanni in Laterano in Rome. Het brons is gevonden in Milaan op het kerkhof van de Sint-Laurensbasiliek. Het monument herdenkt de Romeinse keizer Constantijn I die in het jaar 313 de hoofdstad van het West-Romeinse rijk (toen nog Milaan), vrijheid van eredienst aan de christenen verleende.

Gates of Porta Ticinese

Vlakbij de Sint-Laurensbasiliek ligt de Porta Ticinese. De naam ‘Porta Ticinese’ betekent ‘Poort naar de Ticino’, wat verwijst naar de rivier de Ticino, die de Po-vallei ten zuidwesten van Milaan doorkruist. De middeleeuwse poort is een van de weinige overblijfselen van de middeleeuwse muren die nog steeds aanwezig zijn.

Milaan - Gates of Porta Ticinese

Lunchen Todos a Cuba

We nuttigen een lunch bij Todos a Cuba, een eettentje dat vlakbij de Sint-Laurensbasiliek ligt. Hier hebben we heerlijk gegeten! Een aanrader dus.

Milaan - Castello Sforzesco

Parrocchia Ortodossa Romena

We zijn onderweg naar Piazza Duomo, waar we de Parrocchia Ortodossa Romena tegenkomen. Deze kerk is in 1629 in barokstijl herbouwd op initiatief van de familie Omodeo, van wie de vier grafmonumenten in de binnenhoeken zijn. De kerk is sinds 20 jaar een Roemeens-orthodox-christelijke kerk. De kerk is alleen open tijdens feesten en dus ook dicht toen wij er langs kwamen.

Milaan - Parrocchia Ortodossa Romena

Piazza Duomo

En dan komen we eindelijk aan bij het Piazza del Duomo (kathedraalplein). Dit is het belangrijkste plein van Milaan dat is vernoemd naar de kathedraal van Milaan. Het plein markeert het centrum van de stad, zowel in geografische zin als vanwege het belang ervan vanuit artistiek, cultureel en sociaal oogpunt. De totale oppervlakte van het plein is 17.000 m2. Het plein bevat enkele van de belangrijkste gebouwen van Milaan (en Italië in het algemeen), zoals het Koninklijk Paleis, de kathedraal van Milaan, Galleria Vittorio Emanuele II en Museo del Novecento.

Piazza del Duomo is oorspronkelijk in de 14e eeuw aangelegd en het plein heeft zich sindsdien geleidelijk ontwikkeld. De meeste gebouwen (op de Duomo en het Koninklijk Paleis na) zijn echter in de tweede helft van de 19e eeuw ontworpen door architect Giuseppe Mengoni.

Milaan - Piazza Duomo
Milaan - Piazza Duomo

Standbeeld Vittorio Emanuele II

In het midden van het Piazza del Duomo staat het ruiterstandbeeld van Vittorio Emanuele II, de eerste koning van Italië. Umberto I, de zoon van de koning en diens troonopvolger, gaf de opdracht aan beeldhouwer Ercole Rosa. Ercola stierf echter in 1893, nog voor het beeld klaar was. De gebroeders Barzaghi voltooiden het beeld onder leiding van Ettore Ferrari. Het standbeeld staat sinds 1896 midden op het Domplein van Milaan. Het ruiterstandbeeld staat op een grote marmeren sokkel. De reliëfs op deze sokkel verbeelden de intocht van de Frans-Piëmontese troepen in Milaan in juni 1859. De enorme leeuwen aan weerszijden van de sokkel zijn afgebeeld met gedenkplaten waarop de woorden ‘Milaan’ en ‘Rome’ geschreven staan.

Milaan - Standbeeld Vittorio Emanuele II

Duomo Milaan

En dan de blikvanger van het Piazza Duomo, de kathedraal van Milaan. Wat een prachtige kathedraal is dat zeg! De kathedraal is van marmer gemaakt, wat deze kerk toch wel erg speciaal maakt. De kathedraal van Milaan is een bouwwerk waarvan de bouw eeuwen heeft geduurd. Er is daardoor ook niet één vaste ontwerper van de kathedraal aan te wijzen. De bouw van de kathedraal van Milaan begon in 1386 in opdracht van Gian Galeazzo Visconti, de heer van Milaan. De kerk was klaar en werd ingehuldigd in 1953.

Milaan - Kathedraal van Milaan

We zijn de kathedraal in geweest, wat zeker de moeite waard was. De kathedraal is van binnen ook prachtig! De mensen die voor de kathedraal werken zijn echter niet zo vriendelijk. Omdat Edwin een klein zakmesje bij zich had, behandelden ze ons bijna als terroristen. Edwin moest zijn zakmes weggooien bij de vuilnisbak op het plein en ik mocht daar niet staan wachten, maar moest ook wegwezen. Hierna moesten we weer achteraan in de rij aansluiten. Een beetje wazig allemaal, maar goed, we hebben de kathedraal gezien.

Milaan - In de Kathedraal van Milaan

Het mooiste was toch echter wel het dakterras van de kathedraal. Wat was dit prachtig!! Het was wel een flinke klim naar boven van maar liefst 500 traptreden en dat met mondkapje op in een smal trappenhuis. Ik kwam er pas later achter dat je ook een kaartje met de lift kon nemen. Dat konden we helaas niet meer wijzigen, maar goed, we hadden onze gratis beweging ook weer gehad. Bovenop de kathedraal was het echt schitterend.  

Milaan - Kathedraal van Milaan uitzicht dakterras
Milaan - Kathedraal van Milaan dakterras uitzicht

De kathedraal van Milaan heeft een eigen pagina gekregen, wil je meer foto’s en/of informatie over deze prachtige kathedraal, klik dan op de knop:

Galleria Vittorio Emanuele

Aan de Piazza Duomo zie je ook de Galleria Vittorio Emanuele II. Dit is een (naar de Italiaanse koning Victor Emanuel II genoemde) overdekte winkelpassage uit de 19e eeuw. De bouw van de passage begon in 1864, naar het ontwerp van Giuseppe Mengoni en de toegangspoort werd voltooid in 1878. De in mozaïek gelegde vloer van het gebouw werd in 1966 helemaal gerestaureerd met een zeer zeldzame marmersoort. In de vloer zijn de emblemen van de Italiaanse steden afgebeeld: Rome, Florence, Turijn en Milaan.

Milaan - Galleria Vittorio Emanuele

Commerciële Bank

Als je door de Galleria Vittorio Emanuele heen loopt, dan kom je uit bij Piazza della Scala, waar je de commerciële bank ziet.

Milaan - Commerciële Bank

Standbeeld Leonardo da Vinci

In het midden van het Piazza della Scala zie je het standbeeld van Leonaro da Vinci met zijn vier belangrijkste leerlingen. Het standbeeld werd ontworpen door de beeldende kunstenaar Pietro Magni. Pietro kreeg de opdracht in 1858, maar het beeld kreeg zijn huidige plek pas in 1872.

Milaan - Standbeeld Leonardo da Vinci op Piazza della Scala

Santa Maria Presso San Satiro Kerk

Onderweg naar de Biblioteca Ambrosiana komen we de Santa Maria Presso San Satiro Kerk tegen. Deze kerk is van 1472 tot 1482 gebouwd in opdracht van hertogin Bona di Savoia en hertog Gian Galeazzo Sforza. De ontwerpers zijn Donato Bramante en Giovanni Antonio Amadeo. Het gebouw heeft een schip en twee zijbeuken met tongewelf. Het schip wordt bekroond door een halfronde koepel op de kruising met het transept. De klokkentoren is die van het romaanse gebouw dat voorafging aan de wederopbouw van 1480. De doopkapel komt ook uit de 15e eeuw.

Milaan - Santa Maria Presso San Satiro Kerk

Giuseppe Missori Monument

Op het Piazza Missori zie je het monument voor Giuseppe Missori. Dit standbeeld is in 1916 gemaakt door beeldhouwer Riccardo Ripamonti. Giuseppe Missori was een Italiaanse patriot, militair leider tijdens de Italiaanse eenwording en politicus. Hij diende onder Garibaldi tijdens de Tweede Italiaanse Onafhankelijkheidsoorlog, de Expeditie van de Duizend en de Derde Italiaanse Onafhankelijkheidsoorlog.

Milaan - Giuseppe Missori Monument

Biblioteca Ambrosiana

Hierna gingen we naar Biblioteca Ambrosiana. Helaas was deze net gesloten. Erg jammer, want in de bibliotheek moeten meerdere mooie muurschilderingen aanwezig zijn. Deze hebben we nu gemist.

Milaan - Biblioteca Ambrosiana

Spadari Café

In dezelfde straat als de bibliotheek ligt Spadari Café. Hier hebben we heerlijk gedineerd. De moeite waard dus.

Milaan - Dineren Spadari Cafe

Piazza Mercanti

Inmiddels zijn we aangekomen bij Piazza Mercanti. Dit plein was in de middeleeuwen het hart van de stad. In die tijd was het plein groter dan het nu is. Een deel van het vroegere plein werd later namelijk Via Mercanti, de straat tussen het Palazzo dei Giureconsulti en het Palazzo della Ragione. Om het plein heen staan 4 hoofdgebouwen, namelijk: Palazzo della Regione (vroegere administratieve hoofdkwartier van de stad), Casa Panigarola (notarispaleis), Palazzo delle Scuole Palatine (barok paleis) en Loggia degli Ossi (administratieve zetel en balkon van waaruit de autoriteiten de bevolking toespraken). Het Palazzo della Regione ligt nu aan de noordkant van het plein, vroeger lag dit in het midden van het plein.

Milaan - Piazza Mercanti

Palazzo della Ragione

Zoals gezegd, ligt aan de noordkant van het plein het Palazzo della Ragione (Paleis van Wijsheid). Dit is een historisch gebouw dat vroeger gebruikt werd door de rechtelijke zetel, maar waar ook democratische vergaderingen plaatsvonden. Het gebouw werd tussen 1228 en 1233 door architect Vincenzo Seregni gebouwd voor burgemeester Oldrado da Tresseno. Het gebouw heeft ook gediend als juridisch archief. Op het paleis vind je een reliëf van burgemeester Oldrado da Tresseno. Dat reliëf is ook het enige wat dit gebouw nog wat mooi maakt. Ik vond het namelijk niet zo heel bijzonder. De gebouwen die er tegenover liggen zijn veel mooier.

Milaan - Palazzo della Ragione

Casa Panigarola

Aan de overkant van het paleis, ligt Casa Panigarola. Dit gebouw was vroeger het paleis van de notarissen en is vernoemd naar het Huis van Panigarola, een familie van notarissen uit Gallarate die het gebouw tot 1741 bezat. Het gebouw diende dus als notariszetel en de activiteiten daarin waren strikt gerelateerd aan die van het tegenoverliggende Palazzo della Ragione, waar de rechtszaken werden gehouden.

Casa Panigarola is in de 14e eeuw gebouwd en grotendeels herbouwd in de 15e eeuw. De gevel is in 1466 ontworpen door Giovanni Solari en grotendeels gerestaureerd in 1899 door Luca Beltrami. In de vloer van de portiek bevindt zich een opmerkelijk reliëf met de adder, het embleem van Milaan. Een andere opvallende decoratie van het paleis is een keramische plaquette uit 1448 die ondertekend is door Tommaso da Caponago (een 15e-eeuwse advocaat). Hij waarschuwt tegen de gevaren van het terugkeren naar de wet om conflicten op te lossen.

Milaan - Casa Panigarola

Milaan

En dat was Milaan alweer, een prachtige en welvarende stad in het noorden van Italië. Milaan heeft genoeg mooie locaties om te bezoeken en is het bezoeken zeker waard. Hou er wel rekening mee dat als je er naartoe gaat, dat je dus niet op een maandag gaat, want dan zijn heel veel bezienswaardigheden gesloten. Hou er ook rekening mee dat als je een kerk of kathedraal wil bezoeken, dat je dus geen blote schouders of blote knieën hebt, want dan kom je de kerk niet in.