Selecteer een pagina

De Sint-Salvatorkerk is onderdeel geweest van een vakantie van Edwin en Patricia in 2022 naar Gent in België.

Sint-Salvatorkerk – Gent – België

De Sint-Salvatorkerk is een kerk in het noorden van Gent die voorheen op andere locaties heeft gestaan. Rond 1550 werd begonnen met de bouw van een laatgotische kerk op de plaats waar de kerk nu staat. De godsdiensttroebelen van de 16e eeuw (opkomst van het protestantisme en de Gentse republiek) verhinderden de bouw van het gebouw enorm. In 1722 werd de sacristie pas gebouwd. Tot 1810 zouden nog de basis en een zuil van de oude kapel zijn bewaard aan de westkant van de kerk. In de periode 1810-1812 werd een nieuwe voorgevel aan de kerk in neoclassicistische stijl opgetrokken, naar een ontwerp van Pierre De Broe. De kerk is sinds 1943 beschermd als monument.

Gent Sint-Salvatorkerk

Schipperskerk

Door de ligging van de kerk (dicht bij de Gentse voorhaven), is deze kerk het gebedshuis van de Vlaamse binnenschippers geworden. Hier trouwen ze, laten ze hun kinderen dopen en worden ze begraven. Rechts van de kerk staat de pastorie uit 1773, oorspronkelijk het retraitehuis van bisschop Govaart Geeraard van Eersel, wiens wapenschild is aangebracht boven de ingangsdeur. Sinds 1994 staat de boeg van de spits Rihera op het kerkplein van de Heilige Kerstkerk, als symbool van de band tussen de kerk en de schippers. Het is een vrachtschip uit 1952 dat gevaren heeft tot 1977. De naam is een samentrekking van ‘Richard-Hélène-Raoul, de voornamen van de schippersfamilie Wijnakker die eigenaar was van het schip. 

Plattegrond

Hieronder zie je een plattegrond van de Sint-Salvatorkerk in Gent.

Gent Sint-Salvatorkerk Plattegrond

Hoofdaltaar

De Sacrementskapel met het hoofdaltaar is in 1857 ontworpen door Jean-Baptiste Bethune (1821-1894). Leopold Blanchaert heeft het beeldhouwwerk gemaakt, Adrien Bressers het polychromie en Jules Helbig het schilderwerk. Je ziet een aantal taferelen uit het leven van Christus. De voet van het altaar heeft 3 medaillons die de boodschap aan Maria, de geboorte van Jezus en de Aanbidding der wijzen voorstellen. De muurschilderingen aan de zijwanden zijn ook prachtig!

Gent Sint-SalvatorkerkHoofdaltaar

Preekstoel

De 7 a 8 meter hoge eikenhouten preekstoel is gemaakt in 1737, de beeldhouwer is onbekend. Op het voorplan zie je een met bloemen bezaaid grasperk met een boom van kennis van goed en kwaad, de levensgrote figuur van de zaligmaker. In zijn hand houdt hij het grote kruis en met zijn opgeheven rechterhand zegent hij het volk. Het monster slingert rond de boom en biedt Eva de appel aan. Je ziet ook beelden van Adam en Eva. De 3 buitenkanten van de kuip van de preekstoel zijn versierd in de 3 groepen: de Boodschap, de Geboorte van Jezus en de Heilige Jozef die het kind Jezus bij de hand leidt. Op de hoeken van de kuip zie je engeltjes. Onder de engeltjes zie je de Os, de Arend en de Leeuw (Lucas, Johannes en Marcus). Aan de achterzijde staat het hoofd van Matteüs, de mens. Bovenop de preekstoel blaast een engel de bazuin.

Gent Sint-Salvatorkerk Preekstoel-

12 Grote Schilderijen

De 12 grote schilderijen die je links en rechts boven de middenbeuk ziet, werden in de jaren 1630 geschilderd door Nicolaas de Liemaekere, een vriend van Rubens. De schilderijen zijn 5 bij 5. Ze geven de gebeurtenissen uit het leven van Christus weer. Zo zie je: de doop van Christus, Jezus door de duivel bekoord, Jezus, slapend tijdens de storm, de opwekking van Lazarus, de genezing van de blindgeborene, Jezus verjaagt de kooplieden uit de tempel, de gedaanteverandering op de berg Thabor, de bezetene wordt van de duivel bevrijd, Jezus en de Samaritaanse vrouw, Jezus geneest een lamme, de wonderbaarlijke visvangst en de intrede van Jezus in Jerusalem.

Gent Sint-Salvatorkerk 12-Grote-Schilderijen

Koorstoelen

De koorstoelen zijn ook prachtig om te zien. Het is heel fijn houtsnijwerk.

Gent Sint-Salvatorkerk Koorstoelen

Biechtstoel & Kruisweg

Aan de zijkanten van de kerk zie je 4 prachtige biechtstoelen. Deze zijn met de hand gemaakt door houtsnijder Matthias Zens (1839-1921). In de panelen van de biechtstoelen zie je de 14 schilderijen van de kruisweg. De kruisweg is tussen 1890 en 1899 op koper geschilderd door Theophile Lybaert.

Gent Sint-Salvatorkerk Biechtstoel-Kruisweg

Beeld Heilige Barbara

De Sint-Salvatorkerk in Gent heeft ook 2 bijzondere kunstwerken, namelijk de reliekschrijnen van de heiligen en het beeld van de Heilige Barbara. Het zilveren beeld van de Heilige Barbara komt uit 1821. Ze staat met een vergulde kelk in de hand en een toren naast haar. Het beeld is gemaakt door Bernard van Bosterhaudt (1775-1838). Barbara is de patrones van mijnwerkers, brandweer, ontmijners, genietroepen en artilleristen.

Gent Sint-Salvatorkerk Reliekschrijnen-Pestheiligen-en-Heilige-Barbara

Reliekschrijnen heiligen

Het andere kunstwerk is 1 van de voornaamste kunstschatten van de kerk. Je ziet de 3 heiligen St. Rochus (pestheilige), St. Adriaan (Romeinse krijger en Christelijke Martelaar) en St. Antonius (Christelijke vader van het kloosterleven) als beeld. In de beeldjes zitten de relieken van deze heiligen. St. Rochus staat in het midden, hij is bedekt met de pelgrimsmantel en staat naast de engel en de hond met het broodje in zijn muil. St. Adriaan staat links, gekleed als Romeinse krijger met helm, zwaard en aambeeld. Rechts zie je st. Antonius met de eremijt en de kap op zijn hoofd, de stok met belletje, het boek en het zwijntje. Dit beeld is in 1730 gemaakt door de Gentse zilversmid Franciscus Fraeys (1687-1743).

Glas-in-Lood Ramen

De glas-in-lood ramen van de Sint-Salvatorkerk in Gent zijn ook erg mooi.

Gent Sint-Salvatorkerk Glas-in-Lood-Ramen

Orgel

Over het orgel kan ik niet veel informatie vinden. Ik zie alleen dat er in 1818 een orgel is gekomen in de Sint-Salvatorkerk in Gent. Deze is gemaakt door Pierre-Jean de Volder. Alleen de kas is daarvan bewaard gebleven. Ik heb ook informatie gevonden dat er in 1885 wederom een orgel in de Sint-Salvator kerk is gekomen die gemaakt is door Charles Anneessens (1835-1903). Welke van de 2 dit orgel is, is mij dus niet bekend.

Gent Sint-Salvatorkerk Orgel

Kunst

We zien meerdere kunstwerken in de Sint-Salvatorkerk. Zo hangt hier het schilderij ‘Christus tussen mensengezichten’. Dit is een doek van Jos Trotteyn (1910-2002). Dit schilderij verwijst naar de beroemde kruisdraging van Jeroen Bosch in het Gentse museum voor Schone Kunsten.

Gent Sint-Salvatorkerk

Het Laatste Avondmaal

Een ander bijzonder schilderij van de Sint-Salvatorkerk is ‘Het Laatste Avondmaal’ van Frans Francken de Oude (1542-1616). Hij heeft dit schilderij in de 16e eeuw gemaakt. Het schilderij zit vol symbolen. Het hondje staat voor de trouw van de apostelen aan hun meester. Op de glanzende vloer zien we een vlieg die verwijst naar de duivel. Beëlzebub is immers de heer van de vliegen. Door het venster (achter Jezus) zien we de intrede van Christus in Jeruzalem.

Gent Sint-Salvatorkerk Schilderij-Het-Laatste-Avondmaal

Heilige kruiskapel

De heilige kruiskapel is een kunstwerk op zich. Het stamt uit de 1e helft van de 18e eeuw.

Gent Sint-Salvatorkerk Heilige-Kruiskapel

Zijaltaar & Beeld Nood Gods

In het rechter zijaltaar hangt een groot schilderij van Lybaert ‘de opdracht van Jezus in de tempel’. De centrale figuur daarboven is de heilige maagd met haar ouders Joachim en Anna. Op de altaartafel staat (in het midden tussen de kaarsen) een klein beeldje dat je bijna niet ziet. Toch is dit een grote schat van de kerk. Het beeldje is een kleine piëta of Nood Gods. Vermoedelijk is dit niet het origineel uit 1400, maar een kopie uit de 17e eeuw. Het beeldje schijnt steeds weer terug te keren naar de kerk, ook al is het gestolen of verzet. Tijdens de cholera-epidemieën werd dit beeld massaal aangeroepen.

Gent Sint-Salvatorkerk Zijaltaar-Beeld-Nood-Gods

Linker zijaltaar

Het linker zijaltaar is toegewijd aan ‘de Soete Naem van Jesus’. Dit werk is gemaakt door Theofiel Lybaert. Je ziet hier een zaligmakende Christus met de apostelen Johannes en Petrus. Onderaan zie je de aanbidding van de 3 koningen.

Gent Sint-Salvatorkerk

Kunst

Er staat nog meer kunst in de Sint-Salvatorkerk in Gent. Zo zie je bijvoorbeeld meerdere witte beelden door de kerk heen hangen. Dit zijn beelden van de heiligen Ambrosius, Augustinus, Johannes of Sint Bartholomeus. Er hangt ook een drieluik uit 1557 van Maarten van Heemskerck (1489-1574).

Gent Sint-Salvatorkerk

Informatie Sint-Salvatorkerk

Openingstijden

 

Entreetickets

Je kunt de gratis betreden.