Selecteer een pagina

Het Karmelietenklooster is onderdeel geweest van een vakantie van Edwin en Patricia in 2022 naar Gent in België.

Karmelietenklooster – Gent – België

De Kloosterkerk Paters Karmelieten werd gebouwd door de ongeschoeide karmelieten die zich vanaf 1651 in Gent vestigden. De kerk is toegewijd aan de Heilige Jozef en aan de heilige Leopold III van Oostenrijk. Lekenbroeder-karmeliet Leonardus van Langenhove was de architect van de kerk. De kerk werd in 1668 voorlopig ingewijd toen ze nog maar gedeeltelijk afgewerkt was. In 1712 was de kerk klaar en de definitieve inwijding was in 1714. De kerk is gebouwd in een overgangsstijl tussen barok en classicisme met wit zandsteen uit Arras en hardsteen uit Balegem en Brussel. Onder de kerk bevindt zich een crypte waar bij werkzaamheden in 1978 resten van kloosterlingen en weldoeners werden aangetroffen. De kloosterkerk is sinds 1961 een beschermd monument.

Gent Karmelietenklooster

Hoofdaltaar

Op het hoofdaltaar, onder het gewelf, bevindt zich een rijk bewerkte troonhemel. Je ziet daar St. Joseph, medebeschermheer van deze kerk en van het klooster. Hij staat naast het kindje Jezus. Aan weerszijden zitten de heiligen pausen Telesphorus en Dionysius. Tussen de grote pilaren staan ​​2 beelden: links zie je de vurige profeet Elia met het vlammende zwaard en rechts zie je de heilige Johannes van het Kruis met een adelaar aan zijn voeten. De 4 voorstellingen van de evangelisten zijn Matteüs (man), Marcus (leeuw), Lucas (os) en Johannes (adelaar). 

Gent Karmelietenklooster Hoofdaltaar

Boven het hoogaltaar hangt het schilderij ‘Bescherming van Sint-Jozef’ van Victor Janssens (1658-1736). Het toont onder andere de Heilige Drie-eenheid, Onze-Lieve-Vrouw, St. Jozef, St. Teresa van Avila, H. Jan van het Kruis, H. Leopoldus III en – rechtsonder – Aartshertog Leopold van Oostenrijk, landvoogd van de Nederlanden (1647-1655) en weldoener van de Karmel van Gent.

Preekstoel

De preekstoel is gemaakt van eikenhout, deze bevat onderaan de afbeelding van de marteldood van de heilige karmeliet Angelus van Sicilië (+1220). Ook hier zie je de heilige Theresia van Avila in een rond medaillon.

Gent Karmelietenklooster Preekstoel

Orgel

Het Pierre Schyven & Cie-orgel is in 1894 gebouwd door de Belgische orgelbouwer Pierre Schyven (1827-1916). Oorspronkelijk is het als demonstratieorgel gebouwd in het kader van de Wereldtentoonstelling van 1897 in het Brusselse Jubelpark. Het werd daar door de prior van Gentse karmelieten aangekocht voor het Karmelietenklooster. Het orgel is internationaal bekend en is ook erkend als erfgoed en kunstpatrimonium.

Gent Karmelietenklooster Orgel

Dubbele portaaldeur

De dubbele portaaldeur die onder het orgel staat, is in de 19e eeuw aangekocht. Ze komt uit de jezuïetenkerk van Doornik. Links en rechts van de deur zie je in de Heilige profeet Elia en de Heilige Teresia van Avila in ovalen medaillons. Deze werden, samen met het Karmelschild, waarschijnlijk toegevoegd bij de plaatsing van de deur.

Gent Karmelietenklooster Deur-Onder-Orgel

Biechtstoel

Langs de wanden van de linker- en rechterbeuk zie je 8 biechtstoelen met levensgrote zinnebeeldige figuren, symbolen en passende teksten. In de lambrisering zijn 48 medaillons aangebracht met daarin de afbeelding van allerlei heiligen. De 14-delige kruisweg die je bovenop de biechtstoelen ziet, is in 1858 aangebracht.

Gent Karmelietenklooster Biechtstoel

Rechter zijbeuk

Aan de rechterkant (aangezicht) van het altaar, zie je dit mooie altaar.

Gent Karmelietenklooster

Beelden

Het Karmelietenklooster heeft ook meerdere nissen met beelden door de kloosterkerk heen staan.

Gent Karmelietenklooster Beelden

Informatie Karmelietenklooster

Openingstijden

tottot

Entreetickets

Je kunt de kloosterkerk gratis betreden. De bijhorende kloostertuin kun je op aanvraag bezoeken.

Website

Als je meer informatie wilt over de kloosterkerk van het Karmelietenklooster, kijk dan even bij ze zelf op hun website.