Het Louvre in Parijs is onderdeel geweest van een vakantie in 2010 van Patricia naar Parijs, Frankrijk.
Louvre – Parijs
Het Louvre in Parijs is een van ’s werelds grootste en best bezochte musea. Het bestaat uit drie vleugels: de Richelieu-vleugel, de Sully-vleugel en de Denon-vleugel. Als je buiten aan komt lopen dan weet je niet wat je overkomt. Het is een enorm lang gebouw.
Zalen met beelden
Binnen is het ook prachtig. Grote zalen met vele beelden en schilderijen.
Mona Lisa
Het meest bekende stuk van het Louvre is de Mona Lisa van Leonardo da Vinci. De Mona Lisa is een schilderij van Leonardo da Vinci, dat hij waarschijnlijk tussen 1503 en 1506 heeft geschilderd. Het is het portret van een glimlachende dame, waarschijnlijk Lisa Gherardini of voluit Lisa di Antonmaria Gherardini di Montagliari. Zij was de 3e echtgenote van Francesco del Giocondo, die waarschijnlijk de opdracht gaf voor het schilderij. De gebruikte techniek is olieverf op paneel (populierenhout). Het behoort tot de weinige werken waarvan men zeker is dat het van de hand van Leonardo zelf is. De Mona Lisa is een van de beroemdste kunstwerken ter wereld, met ongeveer 20.000 bezoekers per dag.
Venus van Milo
Een ander beroemd kunstwerk in het Louvre, is de Venus van Milo. Dit is een wereldberoemd Grieks marmeren beeldhouwwerk dat waarschijnlijk gemaakt is rond 130 v.Chr. Men denkt dat Alexandros van Antiochia de beeldhouwer was. Het 2,02 meter hoge beeld stelt de Griekse godin Aphrodite (Romeinse godin Venus) voor, de godin van de liefde en de schoonheid. Het beeld is vervaardigd uit wit marmer van Paros, ze werd in 1820 door een boer in een veld gevonden op het Egeïsche eiland Melos (Italiaans: Milo) in de Cycladen. De Venus van Milo wordt beschouwd als een symbool van eeuwige schoonheid.
Middeleeuws kasteel
Het Louvre is gebouwd als middeleeuws kasteel dat door de koningen van Frankrijk werd gebruikt, later werd het paleis het onderkomen van de koninklijke schatkist, die eerst in het hoofdkwartier van de Tempeliers werd bewaard. De Franse koning Karel V maakte van het kasteel weer een koninklijk paleis. Als liefhebber van kunst was hij de eerste die het Louvre iets van zijn toekomstige functie gaf door zijn bibliotheek er in onder te brengen.
Verwaarloosd
Het paleis leed zwaar onder de Honderdjarige Oorlog. Pas in 1546 werd het weer opgebouwd met vier vleugels rondom de ruime binnenplaats. Dit complex vormt het oudste deel van het Louvre en komt overeen met de huidige ‘Sully’-vleugel.
Eén van de oudste musea ter wereld
In 1564 werd een nieuw paleis opgetrokken op zo’n 500 meter afstand van het Louvre. Later werd dit paleis met het Louvre verbonden door een vleugel langs de Seine wat nu de kern van de huidige Denon-vleugel is. De vleugels rondom de Cour Carrée werden pas in de zeventiende eeuw voltooid. Pas toen Lodewijk XIV besloot zijn residentie te verplaatsen naar het Paleis van Versailles, kreeg het Louvre andere functies. De koninklijke kunstcollectie was er in ondergebracht. Op 10 augustus 1793 werd het Louvre geopend als museum. Het is een van de oudste musea ter wereld.
Glazen piramide
De grote glazen en metalen piramide op de binnenplaats (Cour Napoléon) van het Louvre is de hoofdingang van het museum. De piramide is ontworpen door de Chinees-Amerikaanse architect Ieoh Ming Pei. Op 29 maart 1989 werd de piramide onthuld. Hierna werd het museumcomplex verder uitgebreid.
De piramide heeft een hoogte van 21,65 meter en een lengte van 35,42 meter en is omgeven door drie kleinere piramides en een omgekeerde piramide. Ze bestaat uit 603 ruitvormige en 70 driehoekige glazen segmenten en 300 ton staal. Het totale gewicht is ongeveer 450 ton.
Op de binnenplaats staat ook een standbeeld van een man te paard.
Arc de Triomphe du Carrousel
In de verte kun je de Arc de Triomphe du Carrousel zien. Dit is een triomfboog die van 1807 tot 1809 werd gebouwd in opdracht van Napoleon Bonaparte. Napoleon liet dit monument bouwen naar aanleiding van zijn overwinningen in de Slag bij Austerlitz in 1805.
De triomfboog bevat drie grote doorgangen waarvan de grootste, centrale boog, 6.5 meter hoog is. De hele triomfboog is 19 meter hoog en 23 meter breed. Bovenop de Arc du Carrousel werden vier vergulde bronzen paarden geplaatst die Napoleon had meegenomen van de San Marco basiliek in Venetië. Na de nederlaag van Napoleon te Waterloo werden de standbeelden terug naar Venetië gebracht. De beelden evenals de triomfwagen werden in 1828 vervangen door replica’s.
Recente reacties