Selecteer een pagina

Parijs Algemeen is onderdeel geweest van een vakantie van Guido in 2013 en van meerdere vakanties van Patricia in 1992 en 2010 naar Parijs, Frankrijk.

Parijs – Frankrijk

Zoals ik op de hoofdpagina van Parijs al vertelde is het makkelijkste vervoermiddel in Parijs toch echt de metro. Je kunt van tevoren meerdere kaartjes kopen voor € 1 per stuk (2010) waar je overal naartoe terecht komt. Pas als je weer door een poortje naar buiten gaat is je kaartje niet meer geldig.

Parijs - Metroticket

Gare de Lyon

Station ‘Gare de Lyon’ is een van de zeven grote stations in Parijs. Het verwerkt 83 miljoen reizigers per jaar en behoort daarmee tot een van de drie drukste stations van Parijs. De versierde gevel  is ongeveer 100  meter lang en het station heeft een  64 meter hoge toren.  Onder het station

Parijs -Metrostation Gare de Lyon

ligt het metrostation Gare de Lyon (lijnen 1 en 14) en de regionale metro RER. Het metrostation heet Gare de Lyon omdat hier vandaan ook de (hogesnelheids)treinen naar Lyon vertrekken.

Metrostation Louvre

Bij het Louvre staat in Parijs ook een erg leuk metrostation.

Parijs- Metrostation Kraaltjes

Mooi gebouw en fontein

We beginnen onze tocht in Parijs het metrostation Gare de Lyon. Hier zien we nog een prachtig gebouw liggen en een fontein. Ik kan alleen nergens achterhalen welke fontein dit is.

Parijs - Mooi Gebouw
Parijs - Fontein

Arc de Triomphe

Als eerste gaan we naar de Arc de Triomphe. De Arc de Triomphe is in 1806 gebouwd ter ere van Napoleons overwinning bij Austerlitz.

Parijs - Arc de Triomphe
Parijs - Arc de Triomphe - Graf onbekende soldaat

De Arc de Triomphe heeft een eigen pagina gekregen. Wil je dus meer informatie over deze prachtige triomfboog?  Klik dan op de knop:

Musée du quai Branly

Musée du quai Branly is een groot etnografisch museum dat gevestigd is in het 7e arrondissement van Parijs. Op 23 juni 2006 werd het officieel geopend door de toenmalige Franse president Jacques Chirac. Het museum is ontworpen door architect Jean Nouvel en het heeft 4 gebouwen met een oppervlakte van 40.600 m². Om een natuurlijk effect te krijgen, is 1 muur van 200 meter lang en 12 meter hoog aan de buitenzijde begroeid met planten. Deze muur werd ontworpen door de Franse botanicus Patrick Blanc. De verzameling van het museum is een samenvoeging van de etnografische collectie van het Musée de l’Homme en het opgeheven Musée national des Arts d’Afrique et d’Océanie. Het museum bezit 300.000 kunstwerken, maar het toont hier maar 3500 van. Er is een verzameling kunstschatten te bezichtigen uit Afrika, Azië, Oceanië, Australië, Noord-, Midden- en Zuid-Amerika. Deze kunstwerken zijn niet per werelddeel bij elkaar gezet. Zo wil het museum een interactie tussen de verschillende culturen voor elkaar krijgen.

Musée du Quai Branly in Parijs

Eiffeltoren

En natuurlijk hoort de Eiffeltoren er ook bij als je een bezoek brengt aan Parijs. Dit blijft een schitterende toren!

Parijs - Eiffeltoren

Ook de Eiffeltoren heeft een eigen pagina gekregen. Wil je dus meer informatie over de Eiffeltoren?  Klik dan op de knop:

École Militaire

Via de Champ-de-Mars lopen we naar het einde waar de militaire school ligt. Deze werd tussen 1751 en 1773 gebouwd, met de bedoeling om jonge en arme edelen in staat te stellen een officiersopleiding te volgen. Het gebouw werd In de negentiende eeuw uitgebreid met zijvleugels tot een nog groter gebouw, dat in die tijd als ruitercentrum diende. In 1878 werd de hogere Krijgsschool in het gebouw ondergebracht en nu biedt het nog steeds onderdak aan instituten voor hoger militair onderwijs. Zelfs Napoleon Bonaparte heeft hier tot zijn 16e les gehad. Vlak voor het gebouw staat een standbeeld van maarschalk Joffre, een beroemde legeraanvoerder uit de 2e Wereldoorlog.

Parijs - École Militaire
Parijs - Artilleriegebouw

Église Saint-Étienne-du-Mont

De Église Saint-Étienne-du-Mont (Heilige-Stefanus-van-de-Bergkerk) is een katholieke kerk op de Montagne Sainte-Geneviève in het 5e arrondissement van Parijs. Het gebouw staat vlak bij het Lycée Henri-IV en het Panthéon en is bekend voor de verering van H. Geneviève, de beschermheilige van Parijs. De kerk heeft tevens een sierlijke renaissancedoksaal uit het begin van de 16e eeuw. Beroemdheden als Racine en Pascal liggen er begraven. De Église Saint-Étienne-du-Mont is begonnen als Sainte-Geneviève-abdij, waar de gelijknamige heilige in de 6e eeuw is begraven. De abdij was daarvoor gewijd geweest aan de maagd Maria en de apostel Johannes, maar bleek te klein te zijn om alle gelovigen te kunnen herbergen. In 1222 gaf paus Honorius III toestemming tot de bouw van een zelfstandige kerk, die ditmaal gewijd zou worden aan de heilige Stefanus.

Église Saint Étienne du Mont van de Film Midnight in Paris in Parijs

Jardin du Luxembourg

Vlakbij de Église Saint-Étienne-du-Mont ligt het Jardin du Luxembourg. Dit is waarschijnlijk het meest bekende park in Parijs. Je wordt hier omringd door grasvelden, bomen, beelden en de mooiste bloemen. Het leukste van Jardin du Luxembourg is de grote vijver waar je met miniatuurbootjes kunt varen, maar het park heeft ook de prachtige Medici fontein. De fontein is gebouwd in 1630 in opdracht van koningin Marie de’ Medici. Op de fontein zijn mythologische figuren te zien.

Jardin du Luxembourg in Parijs

Église-Saint-Séverin

Hierna lopen we naar de Église Saint-Séverin. Dit is een kleine rooms-katholieke kerk dat in de Saint-Séverinwijk ligt. Het is de oudste kerk aan de Rive Gauche van Parijs. 

Parijs - Église Saint-Séverin

Notre Dame

De Église Saint-Séverin ligt vlakbij een andere nog mooiere kerk, namelijk de Notre Dame. De Notre-Dame is een vroeggotische kathedraal in het centrum van Parijs.

Parijs - De Notre Dame

De Notre Dame heeft een eigen pagina. Wil je meer informatie en foto’s over deze prachtige kerk?  Klik dan op de knop:

Notre Dame Brug

Vlakbij de Notre Dame ligt de Notre Dame brug.  Bij deze brug heb je echt een prachtig uitzicht over de Seine.

Parijs - De Notre Dame Brug

Saint-Jacques toren

Parijs - Saint-Jacques Toren

Hierna lopen we naar de Saint-Jacques toren. Dit is een gotische kerktoren die onderdeel was van de Saint-Jacques-de-la-Boucherie. Dit was een parochiekerk die begin zestiende eeuw werd gebouwd in het Parijse slagersgilde. Deze kerk werd in 1797 tijdens de Franse Revolutie afgebroken, alleen de 52 meter hoge en nooit helemaal voltooide toren bleef staan. In 1836 kocht de gemeente Parijs de vervallen toren en restaureerde deze. Zo werd de toren op een soort sokkel geplaatst om het geheel wat steviger te maken. Daarnaast werd er om de toren heen een klein stadspark aangelegd. Onder de toren is een standbeeld van Blaise Pascal geplaatst. Dit standbeeld  is  een herinnering aan de experimenten met

luchtdruk die hij uitvoerde boven op de toren. De Tour Saint-Jacques is sinds 1998 opgenomen in de UNESCO werelderfgoedlijst. Tussen 2006 en 2009 werd de toren gerestaureerd en sinds augustus 2013 kun je de toren ook van binnen bekijken.

Centre Pompidou

Het Centre Pompidou is een toonaangevend centrum voor moderne kunst in Parijs. Het werd in februari 1977 geopend, waarmee een wensdroom van de voormalige Franse president Georges Pompidou uitkwam. Hij wilde dat er in Parijs een groot publiekscentrum werd gebouwd waar alle vormen van moderne kunst en andere culturele uitingen een plek zouden kunnen krijgen.

Centre Georges Pompidou in Parijs

Place des Vosges

Place des Vosges (Vogezenplein) is het oudste plein van Parijs. Het plein ligt in de wijk Le Marais en is ontworpen door Baptiste Androuet du Cerceau als 1 van de 1e moderne pleinen in de West-Europese stedenbouw. Het plein is tussen 1605 en 1612 gebouwd onder onder Hendrik IV en is voltooid onder Lodewijk XIII.  Er is een standbeeld van deze koning geplaatst op het plein. Place des Vosges is 140 bij 140 meter groot en wordt omringd door 36 gelijk uitziende huizen. Deze huizen zijn gebouwd van rode stenen met gaanderijen, 2 verdiepingen en schilddaken. Veel van deze huizen hebben een eigen bijzondere geschiedenis, zoals het grotere Pavillon du Roi en het Pavillon de la Reine.

Place des Vosges in Parijs

Het vernielde standbeeld van Lodewijk XIII werd in 1829 vervangen door een stenen exemplaar. Dit standbeeld is gemaakt door Charles Dupaty en na diens dood in 1825 voltooid door Jean-Pierre Cortot. In het midden van het plein ligt de Square Louis-XIII met vier identieke fonteinen. Karakteristiek voor het plein zijn ook de langswandelende rabbijnen en orthodoxe joden (het plein ligt vlak bij de Rue des Rosiers, de Joodse wijk van Parijs en twee grote synagogen) en de schooljongens die het nabij gelegen Lycée Charlemagne bezoeken, een van de meest exclusieve scholen van Parijs.

Les Halles

Hierna lopen we naar Les Halles. Les Halles de Paris was eeuwenlang een grote openluchtmarkt in het eerste arrondissement van Parijs. Tussen 1854 en 1866 werden tien overdekte markthallen gebouwd. Architect Victor Baltard ontwierp daarvoor gietijzeren boogconstructies met glazen daken. Het complex werd in 1970 afgebroken, omdat de groeiende stroom vrachtwagens niet meer door de binnenstad kon.  De versmarkt werd naar Rungis buiten Parijs verplaatst, twee van de negentiende-eeuwse gietijzeren constructies zijn op een andere plek opnieuw opgebouwd. Op de vrijgekomen plek werd een groot, grotendeels ondergronds, winkelcentrum gebouwd, het ‘Forum des Halles’. In 2010 werd begonnen met de sloop van het Forum des Halles. Dat was het jaar dat ik net in Parijs was, zie de foto om te zien hoe Les Halles er toen uitzag. In april 2016 opende op de plek van deze voormalige markt een nieuw, architecturaal gebouw van vijf verdiepingen hoog met een winkelcentrum, een conservatorium, bibliotheek en een hip-hop-centrum.

Parijs - Les-Halles Winkelcentrum

Paleis van Justitie

Parijs - Paleis van Justitie

Na Les Halles gaan we weer terug naar ons hotel om later in de week nog een keer terug te gaan naar Parijs, want we hebben nog lang niet alles gezien! De tweede dag beginnen we bij het Paleis van Justitie. Dit is het gerechtsgebouw dat in het centrum van Parijs ligt. In het paleis zetelt het Franse Hof van Cassatie, het hoogste rechtscollege.

Sainte Chapelle

De Sainte-Chapelle is een kapel op het Île de la Cité in Parijs. Deze kapel is gebouwd in rayonant gotische stijl in opdracht van koning Lodewijk IX, die een nieuwe hofkapel wenste voor het paleis van de Capetingers om er zijn verzameling Passierelieken onder te brengen. De kapel is in 1248 ingewijd en wordt de kapel omringd door het Paleis van Justitie.

Sainte Chapelle in Parijs

Liberté-Egalité-Fraternité arrondissementsgebouw

Parijs - Liberté Egalité Fraternité Arrondissement Gebouw

In Parijs heb je ook het Liberté-Egalité-Fraternité arrondissement gebouw.

Musée d’Orsay

Het Musée d’Orsay is een kunstmuseum dat de geschiedenis van de westerse kunst tussen 1848 en 1914 bestrijkt, met een sterk accent op de 19e-eeuwse Franse kunst. Aan de overkant van het water ligt het museum het Louvre. Het Musée d’Orsay bezit een verzameling impressionistische werken. Ook herbergt het museum beeldhouwkunst en toegepaste kunst. Het museum werd op 9 december 1986 geopend in het voormalige treinstation Gare d’Orsay. Vroeger was Gare d’Orsay het kopstation van meerdere spoorlijnverbindingen met het zuiden van Frankrijk. Tegenwoordig ligt op deze locatie ondergronds een station met vier sporen voor de RER C-treinen, het Station Musée d’Orsay. De Italiaanse architecte Gae Aulenti had de supervisie over de verbouwing van het voormalige treinstation, die duurde van 1980 tot 1986. Voor de inrichting van het museum werden kunstwerken uit het Louvre, het opgeheven Musée du Jeu de Paume en het Musée National d’Art Moderne in het Centre Georges Pompidou bij elkaar gebracht. 

Musée d'Orsay in Parijs

Louvre

Hierna gaan naar het Louvre. Dit is het voormalige paleis en nu een prachtig museum.

Parijs- Het Louvre
Het Louvre in Parijs

Het Louvre heeft een eigen pagina. Wil je meer informatie en foto’s over dit mooie paleis en museum?  Klik dan op de knop:

Jardin des Tuileries

De Jardin des Tuileries (Tuin van de Tuilerieën) is de tuin van het nu verdwenen Tuilerieënpaleis. Deze tuin ligt vlakbij het Louvre. Catharina de’ Medici (die het Tuilerieënpaleis liet bouwen) heeft de tuinen in 1553 in een Italiaanse stijl laten aanleggen met onder meer prachtige fonteinen. In 1664 werden de tuinen in opdracht van Colbert door de tuinarchitect André le Nôtre verfraaid met onder meer een brede laan en geometrische bloemperken. Sinds de afbraak van het Tuilerieënpaleis in 1883, sluit het park aan met de tuin rond de de Arc de Triomphe du Carrousel, de triomfboog die Napoleon I in 1808 liet oprichten.

Jardin des Tuileries in Parijs

Musee de l’Orangerie

Aan de Jardin des Tuileries  ligt het Musee de l’Orangerie. Dit is een museum dat deel uitmaakt van de Réunion des musées nationaux et du Grand Palais des Champs-Élysées. In het museum hangen schilderijen uit het einde van de 19e en het begin van de 20e eeuw. Het museum is vooral bekend door de serie waterlelies van de Franse impressionistische kunstschilder Claude Monet (1840-1926). Deze grote doeken hebben als onderwerp de waterlelies in Monets tuin in Giverny. Licht, de breking van het licht en kleur spelen een grote rol in deze serie. Ze zijn gemaakt in de periode 1914-1926, de laatste 15 jaren van zijn leven. De gewaagde kleuren van de meest recente doeken zouden het resultaat zijn van een oogziekte. Er zijn ook werken van andere bekende kunstenaars zoals Pierre-Auguste Renoir (Jeune Filles au Piano), Paul Cézanne (Le Rocher rouge), Pablo Picasso (La Grande Baigneuse), Chaïm Soutine en Henri Rousseau. Ook zijn er beelden van Auguste Rodin.

Musée de l'Orangerie in Parijs

Opéra-Garnier

De reis ging verder naar Opéra Garnier, ook wel Palais Garnier of l’Opera genoemd. Dit is een operagebouw en thuisbasis van het oudste opera- en balletgezelschap van Frankrijk, de Opéra national de Paris.

Parijs- Opéra Garnier

Opéra Garnier heeft een eigen pagina. Wil je meer informatie en foto’s over dit mooie concertgebouw?  Klik dan op de knop:

Colonne Vendôme

Als laatste gaan we naar de Colonne Vendôme. Dit is een zuil die Napoleon Bonaparte in 1810 liet neerzetten op het Place Vendôme.

Parijs- Colonne Vendôme

Ritz hotel

De Napoleonzuil ligt in de duurste wijk van Parijs. Op hetzelfde plein is het Ritz hotel gelegen. De limo’s staan al voor de deur.

Parijs- Ritz-Hotel

Boulevard de la Madeleine

Hier vlakbij ligt de Boulevard de la Madeleine. Dit is 1 van de 4 grote boulevards van Parijs. Het is een keten van wegen die van oost naar west lopen en die de boulevard de la Madeleine, de boulevard des Capucines, de boulevard des Italiens en de boulevard Montmartre omvat. Boulevard de la Madeleine is vernoemd naar de nabijgelegen Église de la Madeleine.

Naambordje Boulevard de la Madeleine in Parijs

Cimetiere de Montmartre

Een stuk naar het noorden toe, ligt het Cimetière de Montmartre (het kerkhof van Montmartre). Dit is het bekende kerkhof van de wijk Montmartre in Parijs. Dit is overigens een ander kerkhof dan het eveneens in Montmartre gelegen Cimetière Saint-Vincent. Cimetière de Montmartre dateert van 1795. Het kerkhof is minder groot dan het bekendere kerkhof Père-Lachaise, maar er liggen veel bekende kunstenaars begraven. Na de revolutie van 1789 werd hier een massagraf gegraven voor de slachtoffers van de talloze rellen, onder wie tientallen leden van de Zwitserse Garde. Het meest bezochte en het meest met bloemen versierde graf is bij uitstek het graf van de Franse zangeres Dalida. Ook het graf van France Gall wordt vaak bezocht.

Cimetière de Montmartre in Parijs

Sacré-Cœur

Hierna gaan we met de metro naar de Sacré-Cœur. De Sacré-Cœur ligt in noord-Parijs op de heuvel genaamd Montmartre. Dit is echt een prachtige, witte kerk die op een heuvel ligt.

Parijs- De Sacre Coeur

De Sacre Coeur heeft een eigen pagina. Wil je meer informatie en foto’s over deze prachtige kerk?  Klik dan op de knop:

Café des 2 Moulins

Vlakbij de Sacre Coeur ligt het Café des 2 Moulins.

Café des 2 Moulins in Parijs

Metropolitain Park

We zijn nu in het zuiden van Parijs. Parijs heeft prachtige Art Nouveau metro-ingangen. De ingang van Metropolitain Park is schitterend. Hector Guimard heeft maar liefs 140 metrostations ontworpen in Art Nouveau stijl. Hier zijn er nog maar 90 van over. De meeste daarvan zijn open trappen waarvan ook de balustrades open zijn of bedekt met decoratieve schilden. Hij heeft echter ook een paar overdekte ingangen ontworpen.

Metropolitain Park in Parijs

Cimetière du Montparnasse

De Cimetière du Montparnasse is een begraafplaats in Parijs die bestaat sinds 1824. Deze begraafplaats in het zuiden van Parijs is vernoemd naar de wijk Montparnasse en is met 1200 bomen op 19 hectare een van de belangrijkste groene longen van de stad. Diverse beroemdheden hebben op Montparnasse hun laatste rustplaats gevonden.

Cimetière du Montparnasse in Parijs
Cimetière du Montparnasse in Parijs

Tour Montparnasse

Vlakbij de Cimetière du Montparnasse ligt de Tour Montparnasse. Tot 2009 was dit de hoogste wolkenkrabber van Frankrijk, maar sinds 2009 is de Tour First de toren voorbij geschoten met haar hoogte van 225 meter (inclusief antenne 231 meter). De Tour Montparnasse is 210 meter hoog en is gebouwd tussen 1969 en 1973. Architect Robert Saubot heeft de toren ontworpen. De toren heeft 58 verdiepingen, waarvan 54 met kantoren en op de 56ste verdieping bevinden zich een restaurant, een expositieruimte en mini bioscoop. De wolkenkrabber stond in 2008 nog in de top drie van lelijkste gebouwen ter wereld. Nog wat weetjes: In het gebouw werken ongeveer 5000 mensen voor veel verschillende bedrijven die er kantoorruimte hebben en per jaar bezoeken ongeveer 600.000 toeristen de toren.

Tour Montparnasse Wolkenkrabber in Parijs

Uitzicht Tour Montparnasse

Je kunt de Tour Montparnasse beklimmen tot op het dak. Dit is mogelijk per trap, maar het is handiger om 1 van de 25 liften te pakken. De lift gaat in 38 seconden naar 195 meter hoogte op de 58e verdieping. Bovenop heb je het hoogste en grootste terras van Parijs, het enige punt van waaruit de stad over 360° en tot 40 km in de rondte bekeken kan worden. Het gebouw staat in de lijst van hoogste gebouwen van Europa.

Het uitzicht tour Montparnasse Wolkenkrabber in Parijs

Cimetière du Père-Lachaise

Het Cimetière du Père-Lachaise is de grootste begraafplaats van Parijs. De begraafplaats ligt op en rondom de heuvel Champ-l’Évêque. De huidige begraafplaats was oorspronkelijk een landgoed, waarop in 1430 een buitenhuis werd gebouwd. In de 17e eeuw verwierven de jezuïeten het en maakten er een rusthuis van. In 1762 verkochten de jezuïeten het landgoed om schulden te kunnen afbetalen. Het wisselde daarna regelmatig van eigenaar en raakte verwaarloosd. In 1801 werd de heuvel Champ-l’Evêque, samen met de heuvels Montmartre en Montparnasse, aangewezen als plek voor een nieuwe begraafplaats. Volgens de nieuwe opvattingen moesten nieuwe begraafplaatsen buiten de stadsmuren gebouwd worden. De naam van de begraafplaats luidde Cimetière de l’Est omdat ze bestemd was voor de bewoners van de oostelijke arrondissementen.

Cimetière du Père Lachaise in Parijs
Cimetière du Père Lachaise in Parijs

Beroemde Graven

Met meer dan 3 miljoen bezoekers per jaar is Père-Lachaise de meest bezochte begraafplaats ter wereld. Dat komt onder andere doordat er zoveel beroemdheden zijn begraven. Even een kleine greep uit de lange lijst met begraven beroemdheden: Karel Appel (Nederlands schilder, 1921-2006), Laurent Fignon (Frans wielrenner, 1960-2010), Molière (Frans acteur, toneelschrijver, 1622-1673), Jim Morrison (Amerikaans zanger, dichter, 1943-1971), Joachim Murat (militair, koning van Napels, 1767-1815), Victor Noir (Frans journalist, 1848-1870), Édith Piaf (Frans chansonnière, 1915-1963), Oscar Wilde (Iers schrijver, 1854-1900), Richard Wright (Amerikaans schrijver, 1908-1960).

Cimetière du Père Lachaise in Parijs beroemde graven

Paleis van Versailles

Zo’n 20 kilometer van het centrum van Parijs, ligt het paleis van Versailles. Dit paleis staat in Frankrijk bekend als het kasteel van Versailles. In Frankrijk en ook wel in andere landen wordt de benaming paleis namelijk alleen gebruikt voor een gebouw in de stad, een soortgelijk gebouw op het platteland wordt kasteel genoemd. Het paleis van Versailles is dus een kasteel dat sinds 1792 een nationaal museum is. Het is een van de grootste kastelen ter wereld en een van de meestbezochte bezienswaardigheden van Frankrijk (meer dan vijf miljoen bezoekers per jaar).
De tuinen van Versailles in Parijs

Het paleis van Versailles heeft een eigen pagina. Wil je meer informatie en foto’s over dit prachtige paleis?  Klik dan op de knop: