Selecteer een pagina

Bochum – Duitsland

Bochum is een stad in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen. De stad heeft 364.454 inwoners (2020) en is hiermee 1 van de grotere steden in het Ruhrgebied.

Putdeksel

Ik probeer elke stad een putdeksel te vinden waar de naam van de stad op staat. Dat viel niet mee in Bochum. Ik moest best even zoeken en heb er uiteindelijk wel 1 gevonden, maar de naam staat er maar heel erg klein op.

Putdeksel in Bochum

Planetarium

De bekendste bezienswaardigheid in Bochum is het Planetarium. In het Planetarium zit je in een comfortabele stoel onder een koepel. Hierna projecteren ze een sterrenhemel boven je met behulp van een planetariumprojector. Met behulp van state-of-the-art technologie zie je meer dan 9.000 stralende sterren in de enorme koepel. Het Planetarium ligt op een heuvel en is in de jaren 1960 gebouwd volgens de plannen van Karl-Heinz Schwarze. In 1964 is het Planetarium geopend. Sinds de opening zijn de vloeren, grote delen van het meubilair en de houten lambrisering in originele staat bewaard gebleven. Momenteel is het Planetarium van Bochum 1 van de modernste ter wereld op het gebied van technische uitrusting.

Het Planetarium in Bochum

Stadhuis + Klok

Het Stadhuis van Bochum is gebouwd naar een ontwerp van de architect Karl Roth die ook de gemeentehuizen in Kassel en Dresden heeft ontworpen. De bouw begon in 1926 en de opening vond in 1931 plaats. De klok die sinds 1979 voor het gebouw staat opgesteld, was een attractie op de wereldtentoonstelling van 1867 in Parijs. Deze klok heeft een gewicht van 15 ton en is 3,13 meter breed.

Het Stadhuis en Klok in Bochum

Christuskirche

De Christuskirche is een protestantse kerk. Het neogotische gebouw is ontworpen door het architectenbureau Hartel und Quester. De Bochumse bouwmeester Heinrich Schwenger was verantwoordelijk voor de bouw van de kerk. Op 15 mei 1877 is de 1e steen gelegd en op 24 oktober 1878 was de 72 meter hoge toren klaar. In 1931 ontwierp de Bochumse architect Heinrich Schmiedeknecht een heldenherdenkingszaal in de voet van de toren. De namen van 30 soldaten die stierven in de Frans-Duitse oorlog (1870-1871), 1.362 van de gesneuvelden in de Eerste Wereldoorlog (1914-1918) en de 25 staten waartegen Duitsland oorlog voerde, zijn gegraveerd in een gouden mozaïek. De artistieke vormgeving kwam van de kerkschilder Heinrich Rüter (1877-1955) en de glas-in-loodramen en mozaïeken zijn van Wilhelm Hallermann. In maart 1931 is de kerk ingewijd.

De Christuskirche in Bochum

Winkelstraten

In het centrum van Bochum vind je meerdere winkelstraten, zoals de Kortumstraße en de Huestraße.

De Winkelstraat Kortumstraße Huestraße in Bochum

Vonovia Ruhrstadion

Wij waren in Bochum op een dag dat er een grote voetbalwedstrijd was. Het complete politiecorps was uitgerukt en stond bij het Vonovia Ruhrstadion. Dit stadion is sinds 1921 de thuisbasis van de voetbalclub VfL Bochum. Tussen maart 1976 en juli 1979 is het stadion herbouwd. Het is een erg apart stadion, niet heel alledaags. 

Het Vonovia Ruhrstadion in Bochum

Hotel Antoni – Hotelkamer

Wij verbleven in Hotel Antoni. Dat is een hotel dat ongeveer een kwartiertje lopen van het centrum vandaan ligt. Het was een hotel met een vriendelijke eigenaar en een goede prijs. Het enige nadeel was dat we geen ontbijt konden boeken. 

De Hotelkamer van Hotel Antoni in Bochum

Nefis Brunch und Frühstückssalon

Het was wel even zoeken in Bochum naar een plekje waar we konden ontbijten, maar we hebben een fantastische plek gevonden! Nefis Brunch und Frühstückssalon was echt super! Je kunt eten wat je wilt en ze hebben heel veel keuze. Het was ook allemaal erg lekker. De tent zat dan ook helemaal nokvol.

Nefis Brunch und Frühstückssalon in Bochum

Bochum

Het was dat we een concert hadden in Bochum, anders waren we hier denk ik niet heen gegaan. Bochum heeft weinig bezienswaardigheden en degene die er zijn, zijn niet heel erg speciaal. Ik vond het ook een beetje een kleurloze stad. Veel witte en grauwe huizen. Ik zal er niet snel weer naar terug gaan.