Selecteer een pagina
Uitgelichte Foto - Nieuwpoort

Nieuwpoort in België is onderdeel geweest van een vakantie in 2019 van Edwin en Patricia naar Zeebrugge.

Nieuwpoort – België

Nieuwpoort is een stad met ruim 11.600 inwoners (2019). De stad is vooral bekend door de Slag bij Nieuwpoort in 1600 tussen de Republiek en de Spaanse legers. 

Uitgestapt bij de halte Nieuwpoort ‘stad’ van de kusttram, liepen we vanaf de tramhalte richting de promenade van Nieuwpoort. 

Vismijn

We beginnen bij de Vismijn die een prachtige klokkentoren heeft.

Nieuwpoort - De Vismijn

Paul Orban Promenade

De Paul Orban promenade van Nieuwpoort is prachtig! Je loopt langs de haven en ziet onderweg ook allerlei mooie standbeelden en kunstwerken.

Nieuwpoort - Paul Orban Promenade - Boei & Skibeeld

Le vent souffle où il veut

Eén van de locaties die we graag wilden zien in Nieuwpoort, was ‘Le vent souffle où il veut’. Dit is een kunstwerk van windhanen van kunstenaar Daniel Buren dat werd opgericht voor Beaufort03 en wat de illusie van een bos opwekt. Toen we echter op de locatie aankwamen, bleek dat het kunstwerk helaas niet meer voorzien was van de kleurrijke sokjes. Links een foto van zoals het kunstwerk had moeten zijn, rechts een foto van het kunstwerk zoals het er uit zag.

Nieuwpoort - Le Vent Souffle Où Il Veut

Het Fotoplekje

In elke kustgemeente kaderde een bekende Vlaming zijn/haar favoriete fotoplek (met prachtig zicht op zee, strand of duinen) letterlijk in.  Er zijn 10 grote fotoframes in duurzaam hout. In Nieuwpoort vind je er hem aan de promenade. Dit is dé fotoplek van cartoonist, theater- en televisiemaker en allround kunstenaar Kamagurka

Nieuwpoort - Schilderijlijst

Standbeelden en Vuurtoren

Iets verder op de promenade staan nog meer standbeelden tegen en aan de overkant staat een vuurtoren.

Nieuwpoort - Standbeeld - Vuurtoren

Searching for Utopia

Een stukje verderop, bijna aan het einde van de promenade is deze ineens afgesloten. Er is een omleiding door de straat achter de promenade. Hier zien we het prachtige goudkleurig beeld ‘Searching for Utopia’ van een schildpad met een mannetje er op.

Nieuwpoort - Standbeeld - Searching-for-Utopia

Verzoening en Grand Pardon

De omleiding is gelukkig niet groot, een gebouw verder kunnen we weer terug naar de promenade, waar we langs de boulevard en de twee zandbeelden ‘Grand pardon’ en ‘Verzoening’ lopen.

Nieuwpoort - Zandbeelden Grand Pardon Verzoening

Ooster- en Westerstaketsel

De promenade eindigt in twee staketsels die gebouwd zijn in 1865. Het Westerstaketsel heeft een lengte van 490 meter, terwijl het Oosterstaketsel 543 meter in zee steekt. Op de hoofden dragen zij een signaallantaarn en een misthoorn, deze lijken op miniatuur vuurtorens. Tijdens de twee Wereldoorlogen werden de staketsels steeds vernield, maar ze zijn telkens weer opgebouwd. Er wordt veel gevist aan het einde van de staketsels. Op het looppad zijn veel bouten afgedekt met gekleurde plastic dopjes van flesjes drinken. Dit geeft een kleurrijk effect.

Nieuwpoort - Ooster- & Wester-Staketsel
Nieuwpoort - Ooster- & Wester-Staketsel
Nieuwpoort - Boulevard & Strand

Koning Albert I Monument

Vlakbij de tramhalte Nieuwpoort ‘Stad’ ligt het Koning Albert I Monument. Onder het monument is een interactief bezoekerscentrum ingericht. Dit bezoekerscentrum gaat over de oorlog van 1914, de vlakte achter de IJzer stond toen onder water en een zinloze stellingenoorlog was begonnen. Westfront Nieuwpoort toont je het volledige verhaal van de onderwaterzetting van de poldervlakte, waardoor de Duitse invasie voor Nieuwpoort tot staan werd gebracht. Je kunt ook de lift nemen naar de top van het Koning Albert I-monument om daar een panorama-uitzicht over de kust en de polders van de Westhoek te krijgen. Wij zijn hier niet in geweest i.v.m. tijdgebrek, maar we hebben wel mensen bovenop zien staan.

Nieuwpoort - Albert I Monument
Nieuwpoort - Albert I Monument
Nieuwpoort - Albert I Monument

Ganzenpoot

Naast het Koning Albert I monument ligt de Ganzenpoot, het sluizencomplex van Nieuwpoort. De naam verwijst naar de vorm van het complex. Deze plek speelde een cruciale rol tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Nieuwpoort - De Ganzenpoot

Zandgroeve

Onderweg, terug naar de tramhalte ‘Stad’, zie je de Zandgroeve liggen.

Nieuwpoort - De Zandgroeve