Selecteer een pagina
Uitgelichte Foto - Brugge - De Burg

De Burg in Brugge is onderdeel geweest van een vakantie in 2019 van Edwin en Patricia naar Zeebrugge.

De Burg – Brugge

De Burg is een plein met een oppervlakte van circa 1,5 hectare. Het is een voormalige vesting in Brugge, oorspronkelijk lag er een muur met toegangspoorten om het plein. De Burg behoort tot de oudste kern van Brugge. 

Van de 11de tot het einde van de 13de eeuw bevond zich aan de westzijde van het plein een van de residenties van de graven van Vlaanderen, Het Steen. Binnen de versterking werd in het noorden de burchtkerk gebouwd, toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw en Sint-Donaas. Later werd het bijhorend kapittel van kanunniken gesticht. Hieraan ontleende de burcht zijn tweeledige functie: de zuidelijke helft had een burgerlijke functie en de noordelijke helft een kerkelijke. Toen Brugge in 1559 een bisdom werd, werd de Sint-Donaaskerk een kathedraal.

Als je het plein op komt lopen, dan doet het meteen al knus aan, er liggen horecatentjes rondom het plein.

Brugge - De Eettentjes van de Burg

Sint-Donaasproosdij

Het eerste gebouw dat opvalt is De Sint-Donaasproosdij. Dit is een triomfalistisch barok gebouw uit 1665-1666 dat de voormalige hoofdzetel van de kerkelijke heerlijke Sint-Donaas was. Het is ontworpen door de Antwerpse architect Cornelis Verhouven.

De uitgesproken barokke vormentaal verwijst sterk naar de Antwerpse barokarchitectuur uit de 17e eeuw, dit is een unicum in de Brugse binnenstad. De monumentale deur was een inrijpoort voor paarden en koetsen. Bovenop staat vrouwe Justitia en op het hoogste fronton vindt je de Griekse goden van waarheid, liefdadigheid en gerechtigheid. Het beeldhouwwerk is uitgevoerd door de Brugse beeldhouwer Cornelis Gailliaert. Op dit moment is het de ambtswoning van de gouverneur van West-Vlaanderen.

Brugge - Sint Donaasproosdij
Brugge - Sint Donaasproosdij

Het stadhuis van Brugge 

Het Stadhuis van Brugge is een van de oudste stadhuizen in den Nederlanden, het is gebouwd in 1376 en afgewerkt rond 1400. Het Brugse stadhuis is het eerste monumentale laatgotische raadhuis van Vlaanderen en Brabant. De stad wordt nog steeds bestuurd vanuit het stadhuis.

Het stadhuis heeft een travee, een gevelnis waarin de boven elkaar liggende vensters van de verschillende verdiepingen zijn gevat. Op de muurdammen bevinden zich beelden van historische figuren onder versierde baldakijnen, die meermaals werden vernieuwd. De gekanteelde borstwering, die de gevel afwerkt, is versierd met erkertorentjes. Het zadeldak wordt verrijkt met een vorstkam en talrijke dakkapellen. In 1766 werd de linkeringang symmetrisch tegenover de rechteringang gebracht. Oorspronkelijk bevond hij zich in de eerste travee.

Brugge - Het Stadhuis
Brugge - Het Stadhuis
Brugge - Het Stadhuis

Je kunt het museum in het stadhuis bezoeken voor € 6,00 (volwassene). Wij zijn alleen in de centrale hal geweest, omdat we nog een aantal andere dingetjes op het programma hadden staan, maar de hal was overigens wel prachtig!

Brugge - Het Stadhuis van binnen

Basiliek van het Heilig Bloed

Rechts naast het stadhuis ligt de Basiliek van het Heilig Bloed (ook wel Heilig Bloedbasiliek genoemd). Deze basiliek is een dubbelkapel.

Beneden ligt de Sint-Basiliuskapel (1139-1149), de enige volledig bewaarde Romaanse kerk van West-Vlaanderen, gewijd aan de Heilige Basilius. Dit was de huiskapel van de graven van Vlaanderen die het Heilig Bloed naar Brugge zou hebben gebracht. Tussen het stadhuis en de Basiliuskapel ligt de kleine Sint-Ivokapel, die onder het Ancien regime de bidplaats was van de Brugse rechtsgeleerden.

De Basiliuskapel en de Ivokapel werden de onderbouw van de gotische bovenkapel, de Heilig Bloedkapel. Hier wordt de relikwie bewaard van het Heilig Bloed, die elk jaar op Hemelvaartsdag wordt rondgedragen in de Heilig Bloedprocessie. Ook de Heilig Bloedkapel was oorspronkelijk Romaans, maar werd in de 15e eeuw in gotische stijl gerenoveerd.

De beide kapellen werden in 1923 tot basiliek verheven en bevatten heel wat kunstvoorwerpen.

Brugge - Basiliek van het Heilig Bloed
Brugge - Basiliek van het Heilig Bloed

De oude Civiele Griffie

Links naast het stadhuis ligt de oude Civiele (of Burgerlijke) Griffie of Griffie van het Brugse Vrije. Dit is een van de oudste renaissancegebouwen van Vlaanderen. Het gebouw ligt tussen het Landhuis van het Brugse Vrije en het Stadhuis en werd in 1537 voltooid. De griffier-civiel, een van de belangrijkste stedelijke ambtenaren woonde er. De gevel is volledig opgetrokken in natuursteen en is rijkelijk versierd met beeldhouwwerk. De bronzen beelden dateren van 1883 en zijn van de hand van de Brugse beeldhouwer Hendrik Pickery.

Het gebouw is een beschermd monument sinds 1942 en sinds september 2009 aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed.

Brugge - Griffie van het Brugse Vrije

Vismarkt

Vlak achter de Burg ligt de Vismarkt. Dit is een plein dat tussen de Braambergstraat en de Steenhouwersdijk ligt, er wordt nog steeds dagelijks (behalve zondag) verse vis verkocht. Rondom het plein zie je viswinkels en herbergen.

In 1821 kwam de overdekte verkoopplaats, ontworpen door stadsarchitect Jan-Robert Calloigne. Hij ontwierp de huidige zuilengang met 126 Toscaanse zuilen die om het binnenplein heen liggen. In 1852 werden de houten verkooptafels vervangen door de huidige stenen verkoopbanken.

Naast de visverkoop wordt de overdekte colonnade ook gebruikt door kooplui. Ze slijten allerlei koopwaar, zoals prullaria en schilderijtjes, aan toeristen.

Brugge - De Vismarkt

Als je in Brugge bent, loop dan zeker even langs de Burg. het is zeker de moeite van de wandeling waard.