Selecteer een pagina
Uitgelichte Foto - Brugge - Begijnhof

Het Begijnhof in Brugge is onderdeel geweest van een vakantie in 2019 van Edwin en Patricia naar Zeebrugge.

Begijnhof – Brugge

Het Prinselijk Begijnhof Ten Wijngaerde is het enige nog bewaarde begijnhof in Brugge. Er zijn geen begijnen meer, maar sinds 1927 woont er een kloostergemeenschap van benedictinessen. In dat jaar werden de huizen aan de westzijde ook omgevormd en uitgebouwd tot het Monasterium De Wijngaard, een priorij van benedictijnse parochiezusters. 

De voornaamste toegang is te bereiken via de poort achter de driebogige stenen brug, de Wijngaardbrug. Deze toegangspoort is gebouwd in 1776. Een tweede poort verleent toegang via de Sasbrug aan het Sashuis.

Brugge - Het Begijnhof

Het complex omvat een dertigtal witgeschilderde huizen, waarvan de meeste dateren uit de 16e, 17e en 18e eeuw, deze huizen zijn praktisch allemaal rond een centraal hof gebouwd.

Brugge - Het Begijnhof

Aan het hofje is ook de Begijnhofkerk gelegen. Deze kerk ligt met de voorkant aan het hofje en met de achterkant aan een water waar vele zwanen hun toevluchtsoord hebben gevonden, dit geeft ook prachtige beelden.

Brugge - De Kapel van het Begijnhof
Brugge - De Kapel van het Begijnhof
Brugge - De zwanen van het Begijnhof
Brugge - De kapel en de zwanen van het Begijnhof

Het eerste begijnhuisje naast de toegang is als museum ingericht en er zijn onder andere schilderijen, 17e-eeuws en 18e-eeuws meubilair en kantwerk te zien. Bij de eerste toegangspoort (nu voor ons uitgangspoort) is in een nis het beeld te zien van de heilige Elisabeth van Hongarije, patrones van vele begijnhoven en ook van het Brugse begijnhof.

Brugge - De kapel en het Jezusbeeld van het Begijnhof