Selecteer een pagina

De reuzen van Royal de Luxe – Leeuwarden

Royal de Luxe is een Frans gezelschap dat geleid wordt door directeur en creatief brein Jean-Luc Courcoult. Hij schreef het verhaal over de reuzen in Leeuwarden. De Duiker werd namelijk al lang geleden door de goden naar Friesland gezonden om de strijd tegen de zee aan te gaan. Hij deed dat door bergen op te pakken en neer te smijten als dijken en terpen. In een sneeuwstorm verdween hij echter. Bij een boorplatform op de Noordpool is een schaats gevonden, gemaakt van het dijbeen van een mammoet. Aan de schaats zit een schoen van mammoethuid en het meest onthutsende eraan zijn de afmetingen. Het is de schoen van een reus. Het Meisje komt op 17 tot en met 19 augustus 2018 samen met haar hond Xolo naar Leeuwarden om haar vader, de Duiker in de straten van de stad te zoeken.

Het is een drukte van jewelste. Wij komen met de trein vanuit Sneek die bom en bomvol zit. De NS heeft  extra  treinen  ingezet,  maar  zelfs dat is niet genoeg.  Onze  trein  rijdt  bomvol  alle  stations 

Leeuwarden - Reuzen Menigte Station

tussen Sneek en Leeuwarden voorbij zonder te stoppen. We hadden geluk dat ze nog in Sneek-Centrum stopten en dat we mee konden. In Leeuwarden is het al niet anders. Drommen vol mensen staan er bij het station voor, omdat dat de plaats is waar het verhaal begint. Het meisje en de hond gaan daar wakker worden om 10:00 uur.

De hond Xolo

Om 10:00 uur is het zover. Het reuzenmeisje en haar hond ontwaken. Het meisje neemt een douche en kleedt zich aan. Wij kunnen dat helaas niet zien vanaf onze positie, maar we wachten rustig af. En ja!!! Om 10:30 is het dan eindelijk zover. De hond Xolo komt onze kant op lopen.

Leeuwarden - Reuzen De Hond Xolo

Het Reuzenmeisje

Niet veel later komt het reuzenmeisje ook onze kant op lopen. Ze is maar liefst 5,5 meter hoog en weegt achthonderd kilo.

Leeuwarden - Reuzen - Reuzenmeisje

De Duiker

Om 11:00 uur wordt de elf meter lange en 3000 kilo wegende Duiker uit het water getakeld. Dit is ook een waar spektakel!

Leeuwarden - Reuzen - De Duiker

Wij zijn inmiddels verhuisd naar het Wilhelminaplein. Daar zal de duiker namelijk langs gaan lopen, de routes zijn van tevoren uitgestippeld. Dit is toch wel heel erg indrukwekkend!! Wat een joekel, die duiker! En respect voor degenen die de poppen laten lopen. Fitte Fransen en Friesen bedienen de reuzen. Vijf koppels wisselen elkaar af om op aangeven van de regisseur aan een touw vanaf de machine op straat te springen en zo een van de benen van de reus op te tillen.

Leeuwarden - Reuzen - De Duiker

Dutje van de duiker

Na een wandeling door het centrum van Leeuwarden, strijkt de duiker neer op het plein bij de Oldenhove. Hij is bekaf en moet eerst even een middagslaapje doen.

Leeuwarden - Reuzen - De Duiker

De duiker is niet de enig die bekaf is. Het reuzenmeisje en de hond zijn ook erg moe. Ze hebben de duiker nog niet gevonden en doen ook een dutje.

Leeuwarden - Reuzen - Reuzenmeisje - Dutje

De reuzenschaats

Wij lopen nog even richting centrum en zien daar de reuzenschaats die is gevonden.

Leeuwarden - Reuzen - De Verloren Schaats

Dit was ons bezoek aan het verhaal van de reuzen van Royal de Luxe in Leeuwarden. Na ons vertrek is het verhaal nog twee dagen verder gegaan. Dit was een ontmoeting om nooit te vergeten! Wat een indrukken en wat een schitterende reuzen! Ik ben blij dat we een deel van het verhaal mee hebben kunnen maken. Royal de Luxe heeft overigens een eigen website. Wil je meer informatie over deze reuzenpoppen en hun verhalen, dan kun je daar verder lezen.