Selecteer een pagina

Kerken, synagogen & Kathedralen – Tsjechië

Op deze pagina staan alle kerken, synagogen en kathedralen die we in Tsjechië gezien hebben.

Praag

Klausova Synagoge

In de jaren 1570 is door Mordechai Maisel een complex van gebouwen gebouwd. Het complex heette Klausen. In 1689 brandde alle Klausen van het getto af. De rabijn Shelomo Khalish Cohen, die deel uitmaakte van het complex, begon na de brand met de bouw van een nieuwe synagoge op de plek. In 1694 werd het gebouw voltooid. De synagoge is hierna naar het complex Klausen vernoemd. Deze synagoge ligt in de Joodse Wijk van Praag.

Praag - Klausová Synagoge

Praag

Maiselova Synagoga

De Maiselova Synagoge ligt in de Joodse wijk in Praag. Deze synagoge is genoemd naar Mordechai Maisel, een historische leider van de joodse gemeente van Praag. Maisel liet tussen 1590 en 1592 de synagoge bouwen in renaissancestijl. In 1689 brandde het gebouw af, waarna het in barokstijl opnieuw werd opgebouwd. Tussen 1893 en 1905 werd de synagoge opnieuw herbouwd. Tegenwoordig is het gebouw onderdeel van het Joods Museum.

Praag - Maiselova Synagoga

Praag

Sint-Jorisbasiliek

Vlakbij de Praagse Burcht kom je de Sint-Jorisbasiliek tegen. Dit klooster is ontstaan ​​als de tweede kerk van de Praagse Burcht. Slechts delen van het gebouw, dat rond 920 door prins Vratislav I werd gesticht, zijn bewaard gebleven. In de jaren 1887 tot 1908 is de kerk vernieuwd naar het ontwerp van F. Mach, die probeerde zijn romaanse uitstraling te herstellen. Nu wordt het klooster gebruikt voor tijdelijke tentoonstellingen.

Praag - Mooie Gebouwen

Praag

Sint-Nicolaaskerk

Op het Oude Raadsplein in Praag zie je de Sint-Nicolaaskerk. Deze kerk werd tussen 1732 en 1737 gebouwd naar ontwerp van de architect Kilian Ignaz Dientzenhofer. De kerk is in barokstijl gebouwd en is gewijd aan de heilige Nicolaas van Myra. De kerk is van binnen overigens ook mooi.

Praag - De Sint Nicolaaskerk
Praag - De Sint Nicolaaskerk van binnen

Praag

Sint-Nicolaaskerk

Tegenover de column Holy Trinity in Praag staat de Sint-Nicolaaskerk (Inderdaad een tweede Sint-Nicolaaskerk). Deze kerk is gewijd aan de heilige Nicolaas van Myra. Door de 75 meter hoge koepel is de kerk een van de meest in het oog springende gebouwen van de wijk. De bouw van de Sint-Nicolaaskerk vond plaats tijdens de wederopbouw van de stad na de Dertigjarige Oorlog, in de tweede helft van de 17e eeuw. Dit was in de tijd dat de renaissancestijlen plaatsmaakten voor de barok, zodoende is de Sint-Nicolaaskerk ook gebouwd in barokstijl. De bouw begon in 1703 en werd uitgevoerd door Kryštof Dientzenhofer en Kilián Ignác Dientzenhofer. De kerk is afgebouwd door Kilián’s schoonzoon Anselmo Lurago. Hij bouwde onder andere de klokkentoren. De koepel werd nog voltooid vlak voor Kilián’s dood.

Praag - Sint Nicolaaskerk

Binnenin de kerk zie je beelden en versieringen in marmer en goud. Ook vind je er fresco’s. Op het plafond van het schip schilderde Jan Lukáš Kracker een fresco met een oppervlakte van 1500 m² over het leven van Sint Nicolaas. Op het plafond van de koepel schilderde Franz Palko de Viering van de Heilige Drie-eenheid.

Praag

Sint-Salvator Kerk

De Sint-Salvator kerk ligt aan het Kruisriddersplein in Praag. Deze kerk werd in de jaren 1578 tot 1601 gebouwd door de Italiaanse architecten Carlo Lurago en Francesco Caratti, samen met František Maxmilian Kaňka uit Bohemen. De Sint-Salvatorkerk is een van de drie kerken in de Oude Stad die gewijd is aan Jezus in de vorm van verlosser en is onderdeel van het voormalige jezuïetencollege Clementinum. De Sint-Salvatorkerk is gebouwd in barokstijl. Na het opheffen van de jezuïetenorde werd de Sint-Salvatorkerk onderdeel van de Karelsuniversiteit.

Praag - Sint Salvator Kerk

Praag

Sint-Vitus Kathedraal

Achter het paleis bij de Praagse Burcht ligt de Sint-Vituskathedraal. Dit is de grootste en belangrijkste tempel van Praag. Naast religieuze diensten vonden hier ook kroningen van Tsjechische koningen en koninginnen plaats. De kathedraal is tevens een begraafplaats van verschillende patroonheiligen, vorsten, edelen en aartsbisschoppen. 

Praag - Sint- Vitus Kathedraal

De Sint-Vitus kathedraal heeft een eigen pagina gekregen samen met de Praagse Burcht. Voor meer foto’s en informatie over deze kathedraal, klik op de knop:

Praag

Spaanse Synagoge

De Spaanse synagoge staat ook in de Joodse Wijk in Praag in de straat Dušní. Deze synagoge werd gebouwd in 1868 op de plek van de toenmalig oudste synagoge van Praag, de Altshul. Het gebouw is opgetrokken in zogenaamde Moorse revivalstijl. De architecten waren Vojtěch Ignác Ullman en Josef Niklase. In 1998 is het gebouw grondig gerenoveerd. Een deel van de collectie bestaat uit zilveren voorwerpen uit Tsjechië en Moravië.

Praag - Spaanse Synagoge

Praag

Staronova Synagoge

Een andere synagoge die in de Joodse Wijk ligt, is de Staronova Synagoge, ook wel Oudnieuwe Synagoge genoemd. De synagoge werd gebouwd in het midden van de 13e eeuw en de bouw was gereed in 1275. In eerste instantie werd het gebedshuis de Grote of Nieuwe Synagoge genoemd, om hem te onderscheiden van een oudere synagoge, die tegenwoordig niet meer bestaat. Toen in de 16e eeuw nieuwe synagogen werden gebouwd in de Joodse wijk kreeg de synagoge de huidige naam. 

Praag - Spaanse Synagoge

De Oudnieuwe Synagoge is gebouwd in vroeggotische stijl. Omdat het in die tijd voor Joden niet was toegestaan bouwmeester te zijn is het gebouw ontworpen door christenen. In de 14e eeuw kreeg het gebouw de opvallende trapgevel. In de 18e eeuw werd aan de west- en noordzijde een galerij toegevoegd van waaruit de vrouwen de dienst konden volgen via openingen in de muur. Josef Mocker renoveerde het gebedshuis in 1883 en gedurende de 20e eeuw hebben driemaal renovatiewerkzaamheden plaatsgevonden.

Praag

Svaty Stepan kerk

Naast het Nationaal Museum ligt de Svaty Stepan kerk (Sint-Stefanuskerk). Deze kerk werd gebouwd tussen 1351 en 1360 en is op 3 maart 1348 gesticht door Karel IV, de eerste koning van de Bohemen. Karel IV was een fervent verzamelaar en bewonderaar van relikwieën. Hij verkreeg de overblijfselen van de Sint-Stefanus in Rome en schonk ze aan de kerk. De Sint-Stefanuskerk is gebouwd op een lichte helling en is gebouwd in de vorm van een driebeukige basiliek die eindigt met een veelhoekige pastorie. Het belfort achter de kerk dateert uit 1600.

Praag - Kerkje Svatý Štěpán Naast Nationaal Museum

Praag

Týnkerk

Een kerk die je ook aan het Oude Stadsplein in Praag ziet, is de Týnkerk. Deze in laatgotische stijl gebouwde kerk is gebouwd in de 14e en 15e eeuw op de plaats waar voorheen meerdere kerken hebben gestaan. Op het frontaal zie je een beeld van een madonna. De kerk heeft twee 80 meter hoge torens.

Praag - Týnkerk

Terezín

Kostel Vzkříšení Páně

Aan het Náměstí ČSA plein in Terezín ligt de Kostel Vzkříšení Páně. Deze kerk is in de jaren 1805-1810 gebouwd in Empire- stijl volgens het ontwerp van Ing. Heinrich Hatzinger en graaf Julius d’Andris. Oorspronkelijk was dit een militaire garnizoenskerk.  De kerk is sinds 1964 beschermd als cultureel monument.

Terezín Stadhuis