Selecteer een pagina

Kerken & Kathedralen – Duitsland

Op deze pagina staan alle kerken en kathedralen die we in Duitsland gezien hebben.

Aken

Dom van Aken

De Dom van Aken is de bisschoppelijke kerk van Aken die is voortgekomen uit de hofkerk van Karel de Grote, die deel uitmaakte van de oorspronkelijke Akener koningspalts. Het achthoekige gedeelte, de Paltskapel (nu het middelpunt van de kerk) werd tussen 796 en 804 gebouwd door de bouwmeester Odo van Metz. De kerk werd ingewijd in 804 tijdens Driekoningen. Karel de Grote werd in 814 in de Dom van Aken begraven. Nadat Karel de Grote in 1165 op voorspraak van Frederik Barbarossa heilig verklaard was door tegenpaus Paschalis III, kwam een stroom van pelgrims naar de kerk op gang. Hierom werd in 1355 een gotische koorhal gebouwd en een tweedelige Capella vitrea (glazen kapel). Deze werd ingewijd op de 600ste sterfdag van Karel. De koepel, een aantal kapellen en de toren werden op latere tijdstippen toegevoegd. De kerk werd in 1978 als eerste Duitse monument op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO geplaatst.

De Dom van Aken

Beilstein

Sint-Jozefkerk

De Sint-Jozefkerk in Beilstein is een voormalige karmelieter kloosterkerk en later parochiekerk. In de barokke kerk wordt de Zwarte Madonna van Beilstein vereerd, een Mariabeeld uit de 12e-13e eeuw dat vermoedelijk afkomstig is uit Spanje. De bouw van de kloosterkerk is in 1691 begonnen. In 1808 verlieten de laatste karmelieten het klooster en werd de kloosterkerk een parochiekerk. De afbraak van de zuidelijke vleugel van het kloostergebouw en de kruisgang volgde in 1819. In het begin van de 20e eeuw begon men met de renovatie van de kerk. 

Beilstein - Sint Jozefkerk

Berlijn

Amerikaanse Lutherkerk

In Berlijn is er een kerkgenootschap dat Engels spreekt. Deze gemeenschap is gevestigd in de Amerikaanse Lutherkerk. De Lutherkerk werd tussen 1891 en 1894 gebouwd, het is een monumentaal pand.

Berlijn - Amerikaanse Kerk

Berlijn

Berliner Dom

De Berliner Dom is een van de meest bekende en belangrijkste kerken in Berlijn. De Dom is opgericht tussen 1747-1750 en het bevat de crypte van de Hohenzollern, een van de grootste familiegraven van Europa. Tussen 1894 en 1905 werd het huidige gebouw gebouwd. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de Berliner Dom zwaar beschadigd. De reconstructie begon in 1975 en in 1992 werd de nieuwe kerk geopend. In de kerk zijn mozaïeken en sarcofagen te zien van Pruisische koningen. En ook het Sauerorgel is wereldberoemd. Dit zeer grote orgel heeft 4 klavieren en 113 registers, waaronder een drietal 32′ pedaalregisters.

Berlijn - Berliner Dom
De Berliner Dom in Berlijn

Berlijn

Deutscher Dom

Aan de Gendarmenmarkt ligt de Deutscher Dom. De Deutscher Dom is een oude Duitse protestantse kerk aan de zuidkant van de Gendarmenmarkt. Deze kerk werd in 1708 gebouwd en in 1785 kreeg de kerk haar koepel. In 1945 ging de kerk in vlammen op, maar werd in 1993 herbouwd, waarna het werd ingericht als tentoonstellingsruimte. 

Berlijn - Gendarmenmarkt - Deutscher Dom

Berlijn

Französischer Dom

Het is bijna of er een spiegel tussen zit, maar tegenover de Deutscher Dom staat de Französische Dom. Dit is een protestantse kerk. Deze kerk werd tussen 1701 en 1705 gebouwd voor Franse hugenoten die na hun verdrijving uit Frankrijk in 1685 naar het protestantse Berlijn vluchtten. Bij de bouw van de Französische Dom moest de begraafplaats van de hugenoten wijken. In ruil hiervoor kregen de hugenoten het eeuwige gebruiksrecht voor de Dom. Sinds 1935 bevindt zich in de Französische Dom het Hugenotenmuseum. De Französische Dom werd in de Tweede Wereldoorlog verwoest en tussen 1981 en 1987 weer terug opgebouwd. 

Berlijn - Gendarmenmarkt - Französischer Dom

Berlijn

Ruïne Franziskaner Klosterkirche

De ruïne van het Franziskaner-Klosterkirche was vroeger in 1250 een kerk. In 1365 werd Lodewijk II, keurvorst van Brandenburg daar begraven. Rond 1500 werd het gerenoveerd. Het klooster werd in 1539 gesloten. Geen van de kloostergebouwen is bewaard gebleven. De kerk werd in 1945 in de Tweede Wereldoorlog verwoest tijdens een bombardement. In 1950 werd het puin verwijderd en tussen 1959 en 1963 werd de kerkruïne beveiligd. De ruïnes zijn in 2003-2004 opnieuw gerestaureerd en worden nu gebruikt voor tentoonstellingen, toneelstukken en concerten.

Berlijn - Ruïne Franziskaner Klosterkirche

Berlijn

Kaiser Wilhelm Gedächtniskirche

De Kasier Wilhelm Gedächtniskirche is een kerk die oorspronkelijk in 1891-1895 gebouwd werd in opdracht van keizer Wilhelm II ter herinnering aan diens grootvader keizer Wilhelm I. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is de kerk in 1943 zwaar beschadigd bij een geallieerde luchtaanval op Berlijn. Ze wilden de kerk echter niet compleet afbreken, dus werd besloten om de kerk deels te behouden en deels nieuw te bouwen. Dit bouwwerk was in 1961 klaar.  De kerkzaal heeft in de acht muren circa 20.000 ramen van gebrandschilderd glas. In 2010 is het oude deel van de kerk grondig gerestaureerd. De kerk heeft geheime gangen waar je een rondleiding in kunt krijgen. Het is ons door Covid-19 niet gelukt dat te boeken, maar de rest van de kerk is ook echt prachtig! De nieuwbouwzaal is echt schitterend als je daar binnen komt lopen. Het orgel is ook gigantisch mooi en het museum in de Gedenkhalle is ook mooi! Zeker een bezoekje waard!

Berlijn - Gedächtniskirche

De Kasier Wilhelm Gedächtniskirche heeft een eigen pagina. Wil je meer foto’s en meer informatie zien over deze prachtige kerk? Klik dan op de reislocatie:

Berlijn

Nieuwe Synagoge

De Nieuwe Synagoge werd in 1866  gebouwd door Joodse burgers. Het pand heeft een monumentenstatus. In 1943 werd de synagoge door bombardementen zwaar beschadigd. Na de val van de Berlijnse Muur werd het gebouw uitgebreid gerenoveerd. Het is een prachtig pand met een gouden koepel die snel opvalt.

Berlijn - Nieuwe Synagoge

Berlijn

Nikolaikirche

Berlijn - Nikolaikirche

De Nikolaikirche is de oudste kerk van Berlijn, tenminste, het originele gebouw. Het oorspronkelijke gebouw is waarschijnlijk rond 1230 gebouwd, toen de stad stadsrechten kreeg. Er zijn nog een paar dingen van deze kerk uit die tijd over, zoals het fundament van de twee torens façade.  De Nikolaikirche werd in 1945 verwoest door bombardementen en pas in 1987 weer opgebouwd. Nu is er een expositie ingericht over de geschiedenis van Berlijn, met voorwerpen die de oorlog overleefden. En zo te zien wordt de kerk weer gerestaureerd.

De Sint-Nikolaikerk in Berlijn

Berlijn

Parochialkirche

De Parochialkirche is een gereformeerde kerk die werd gebouwd tussen 1695 en 1703. Het is de oudste protestantse kerk in Berlijn.

Berlijn - Parochialkirche

Berlijn

St. Lukas Kerk

Vlakbij de Anhalter Bahnhof zien we een mooi kerkje in een straat van Berlijn liggen. Dit blijkt de St. Lukas Kerk te zijn. Ik kan verder helaas weinig informatie over deze kerk vinden.

Berlijn - St. Lukas Kerk

Berlijn

St. Marienkirche

Op het Alexanderplatz in Berlijn staat de St. Marienkirche. Dit is een rooms-katholieke kerk uit de 13e eeuw. Na de reformatie werd het een lutherse kerk. Het is de oudste kerk van Berlijn. De St. Marienkirche herbergt de graftombe van een veldmaarschalk en de stichter van het oudste Bijbelgenootschap ter wereld, het ” Cansteinsche Bibelanstalt”.

Berlijn - Alexanderplatz St. Marienkirche

Berlijn

St. Matthias Kerk

In Berlijn staat de St. Matthias kerk. Dit is een rooms-katholieke kerk op het Winterfeldtplatz. De eerste kerk werd gebouwd in 1867-1868, maar deze bleek al snel te klein. In 1893 werd begonnen met de bouw van deze kerk. In 1895 was deze kerk klaar.

Berlijn - St. Matthias Kerk

Berlijn

Zwölf Apostel Kerk

In de ‘Aan de Apostelkirche’ straat, zien we de Zwölf Apostel Kerk liggen. In 1871 werd begonnen met de bouw van deze kerk. De kerk was in 1874 klaar. Wij hebben alleen de buitenkant van de kerk gezien, maar je kan er ook in. Op de zaterdagen hebben ze de ‘Open Kerk’ dagen. Soms is het zelfs mogelijk om naar de klokkentoren te klimmen. Na 34 treden naar de orgelzolder, moeten 76 treden naar de torenklok en de klokken worden beklommen. Na de laatste 28 laddertreden bereik je het uitkijkplatform met een prachtig uitzicht over de omliggende wijk. Wij waren op zaterdag helaas al weg, dus dan de buitenkant maar.

Berlijn - Zwölf Apostel Kerk

Cochem

Sint-Martinuskerk

De Sint-Martinuskerk in Cochem is een rooms-katholieke kerk die in de jaren 1456-1503 gebouwd is. Het schip stamt uit 1930. Bij een hevig bombardement in 1945 werd de Martinuskerk grotendeels verwoest. Slechts de buitenmuren van het oude koor bleven overeind. Twee misdienaren van 14 en 15 jaar wilden samen met de kapelaan liturgische voorwerpen in veiligheid bergen toen neerstortende muren de beide jongens begroeven onder het puin. Samen met andere slachtoffers van het bombardement werden ze begraven op het kerkhof van het klooster Ebernach. Aan de muur in de kerk hangt een eenvoudig en ontroerend herdenkingskruis. In de jaren (19)50 werd de Sint-Martinuskerk weer opgebouwd.

Cochem - Sint-Martinuskerk

Freiburg

Münster kathedraal

Aan de Münsterplatz in Freiburg ligt de Münster kathedraal. De oorspronkelijke Münster kathedraal stamt nog uit de tijd van voor 1185. In 1185 brak er echter een brand uit, waardoor de kathedraal afbrandde. In datzelfde jaar is de kathedraal weer opnieuw herbouwd. De kenmerkende 116 meter hoge open maaswerktoren geldt als een meesterwerk van gotische bouwkunst. Het munster bezit een bijzondere inventaris, bestaande uit kunstwerken uit de dertiende tot de twintigste eeuw.

Freiburg Duitsland Munster kathedraal

Keulen

Dom van Keulen

De Dom van Keulen is een gotische kathedraal in het centrum van Keulen. Het is de hoofdkerk van het aartsbisdom Keulen en de grootste kathedraal in Duitsland. De bouw van de kathedraal begon in 1248 en kwam in de 15e eeuw stil te liggen. Pas eeuwen later, in 1824, werd de bouw hervat op basis van de originele ontwerpen. De kathedraal werd in 1880 uiteindelijk voltooid. Alleen het laagste gedeelte van de westelijke toren is nog uit de 13e eeuw. De dom is 144,58 meter lang en 86,25 meter breed. Het gebouw heeft een bijzondere inventaris, waaronder enkele glas in loodramen die dateren uit de 14e en de 16e eeuw.

De Dom van Keulen

Nürburg

St. Nikolauskerk

De St. Nikolauskerk in Nürburg is een katholieke parochiekerk die centraal ligt in de hoofdstraat van Nürburg. De kerk is in de 15e eeuw gebouwd en veranderd tijdens de barokperiode. Het gotische koor dateert uit de 15e eeuw en heeft drie sluitstenen in het gewelf met het wapen van het aartsbisdom Keulen en de graven van Virneburg, evenals het wapen van Nürburg.

Nürburg - St. Nikolaus Kerk