Selecteer een pagina

Kerken & Kathedralen – Denemarken

Op deze pagina staan alle kerken, moskeeën en kathedralen die we in Denemarken gezien hebben.

Hellerup

Hellerup Kerk

De Hellerup kerk ligt vlakbij de doorgaande weg door Hellerup. Deze kerk is gebouwd tussen 1949 en 1956.

Hellerup - Hellerup Kerk

Helsingør

Kapel Kronborg Slot

De kapel van Kronborg Slot is het enige gebouw van het kasteel dat niet door de brand van 1629 is verwoest. Het heeft zijn oorspronkelijke altaar, galerij en kerkbanken bewaard, met fijn houtsnijwerk en geschilderde panelen.  De kapel is in 1582 ingewijd.

Helsingør - Kasteel Kronborg - De kapel

Hillerød

Kasteel kerk Frederiksborg Slot

De kasteelkerk in Frederiksborg Slot van Christian IV werd voltooid in 1617 en was 1 van de weinige ruimtes die de brand in het kasteel van 1859 heeft overleefd. Alles wat je in de kerk ziet is dus nog origineel. Het plafond wordt gevormd door zes grote stergewelven ondersteund door 28 pilaren, waarvan vier zware hoekpilaren. Op deze manier maakt de kerkruimte gebruik van twee belangrijke composities uit de Renaissance-architectuur, namelijk de oude triomfboog en de vorm van het Colosseum in Rome. De kerk fungeert als de kapel van de koninklijke Deense ridderorden. Tijdens de monarchie (1660-1848) werden de Deense koningen gezalfd in deze kasteelkerk. Vanaf de bovenverdieping van de kerk, de galerijvloer, heb je een fantastisch uitzicht over de kerkruimte.

Hillerød - Frederiksborg Slot - De Kapel

Het prachtige altaar van goud, zilver en ebbenhout werd in 1606 gemaakt door de goudsmid Jacob Mores uit Hamburg.

Hillerød - Frederiksborg Slot - De Kapel

In de galerij staat het historische Compenius Orgel, dat gebouwd is in 1610 door Esajas Compenius. Dit orgel is dus al meer dan 400 jaar oud en heeft 6 houten registers en 1001 pijpen, allemaal gebouwd van edelhout. Het orgel is hand getekend en kan alleen bespeeld worden door 2 mensen tegelijkertijd, 1 om de pedalen in te trappen en 1 om de noten te spelen.

Hillerød - Frederiksborg Slot - De Kapel - Het Orgel in de Kapel
Hillerød - Frederiksborg Slot - Het Orgel in de Kapel

Kopenhagen

Frederikskerk

Vlakbij de Sint Alexander Nevsky Kerk in Kopenhagen, vind je de Frederikskerk, ook wel marmeren kerk genoemd. De kerk werd in 1740 ontworpen door de Deense architect Nicolai Eigtved, maar de eerste steen werd pas in 1749 gelegd door koning Frederik V. Na de dood van Eigtved in 1754 werden de plannen voor de kerk aanzienlijk gewijzigd door de Franse architect Nicolas Henri Jardin. De bouw zou in Noors marmer worden uitgevoerd, maar dat bleek zo kostbaar dat in 1770 in opdracht van Johann Friedrich Struensee de bouw werd gestaakt. Twee jaar later werd Struensee geëxecuteerd. Hierna mislukten alle plannen om weer met de bouw te beginnen en bijna 150 jaar lang bleef het kerkgebouw als ruïne staan.

In 1874 verkocht de Deense Minister van Financiën de ruïne van de onvoltooide kerk en het kerkplein aan Carl Frederik Tietgen. Tietgen nam de architect Ferdinand Meldahl in de hand om het door hem gefinancierde kerkgebouw in zijn definitieve vorm te ontwerpen. Wegens financiële beperkingen liet men het plan varen om de hele kerk van marmer te bouwen. Alhoewel er bij de bouw van de kerk veel Noors marmer is toegepast, bestaan de bovenste delen van de kerk uit verschillende bouwmaterialen, waaronder kalksteen. Op 19 augustus 1894 werd de kerk voor het publiek geopend.

Kopenhagen - Frederikskerk

Boven de ingang van de kerk zijn in vergulde letters de woorden HERRENS ORD BLIVER EVINDELIG aangebracht. Dit betekent: Het woord des Heren, blijft in der eeuwigheid. De kerk heeft met een doorsnee van 31 meter de grootste koepel van Scandinavië. De koepel rust op 12 zuilen en vertoont gelijkenissen met de Sint-Pieter te Rome. De kerk wordt omringd door veel beelden. De beelden stellen een aantal bekende figuren voor uit de Deense kerkgeschiedenis, variërend van Mozes tot Maarten Luther.

Kopenhagen - Frederikskerk standbeelden

Kopenhagen

Garnisonskerk

Aan de Sankt-Annae-Pl. in Kopenhagen vind je ook de Garnisonskerk. De Garnizoenskerk die in 1706 werd gebouwd in opdracht van koning Frederik IV ten behoeve van het garnizoen van Kopenhagen. Vanaf 1804 werd de parochie ook opengesteld voor de gewone burgers van het gebied rond de kerk. 

Kopenhagen - Garnisonskerk

Kopenhagen

Gustaf Kerk

De Gustaf kerk in Kopenhagen ligt vlakbij het Kastellet. De Gustafkerk is een protestantse kerk die werd gebouwd ter ere van koning Gustaf V van Zweden. In 1807 is begonnen met de bouw van de kerk, maar deze was pas klaar in 1911. De kerk is ontworpen door Theodor Wåhlin. 

Kopenhagen - Kastellet - Gustaf Kerk

Kopenhagen

Helligaands Kerk

De Helligåndskirken (Heilige Geestkerk) is een lutherse kerk in Kopenhagen. Tot de reformatie behoorde de uit circa 1400 daterende kerk tot een katholiek klooster. Tijdens de stadsbrand van 1728 werd de oorspronkelijke inrichting van de kerk vernietigd. De kerk werd herbouwd en op 30 november 1732 opnieuw in gebruik genomen. Het bijgebouw van de kerk is het grootste nog intact zijnde middeleeuwse bouwwerk van de stad. Het wordt tegenwoordig voor tentoonstellingen gebruikt.

Kopenhagen - Helligaands Kerk

Kopenhagen

Kastelkerk

De Kastelkerk ligt in de Kastelletvesting. De eerste steen voor de Kastelkerk is in 1703 gelegd, aannemer Domenico Pelli heeft de kerk gebouwd. In 1704 was de kerk klaar. Van 1985 tot 1987 onderging de kerk een grondige restauratie, waarbij de kerkzaal grotendeels in de oorspronkelijke vorm uit 1704 werd teruggebracht. Het gebouw lijkt veel op een woning, alleen het kruis op de windhaan onthult dat dit een kerk is. Achter de kerk bevindt zich nog een gevangenisgebouw ‘Arrestatie Den Gamble’. Staatsgevangenen waren overgeleverd aan de genade van de koning. Door gaten in de muren konden de gevangenen de kerkdiensten volgen. Er vinden nog steeds kerkdiensten plaats in de kerk.

Kopenhagen - Kastellet - Kastelkerk

Kopenhagen

Kerk van Holmen

De Kerk van Holmen ligt in Kopenhagen. Oorspronkelijk was deze kerk een in 1562 gebouwde ankersmederij voor een militaire inrichting voor de reparatie en controle van schepen. In 1619 liet koning Christiaan IV het gebouw verbouwen tot een kerk voor het personeel van de Koninklijke Marine. In 1641 werd de kerk door de van oorsprong Nederlandse en aan het Deense hof werkzame architect Leonhard Blasius verbouwd tot de kruiskerk zoals we die tegenwoordig kennen. In de jaren 1705 tot 1708 werd de grafkapel toegevoegd. Koningin Margrethe II werd op 14 mei 1940 in de Holmens Kerk gedoopt en trad er op 10 juni 1967 in het huwelijk met prins Hendrik. De kerk bevindt zich nog grotendeels in oorspronkelijke staat.

Kopenhagen - Kerk van Holmen

Kopenhagen

Sint-Andreaskerk

De Sint-Andreaskerk is een luthers kerkgebouw aan de Gothersgade in Kopenhagen. Het kerkgebouw werd ontworpen door de architect Martin Borch en gebouwd van 1897 tot 1901.

Kopenhagen - Sint Andreaskerk

Kopenhagen

Sint-Niklaaskerk

Nikolaj Kunstcentrum is het een tentoonstellingsruimte voor hedendaagse kunst. Het gebouw bestaat voor een deel uit de overblijfselen (een toren) van de Sint-Niklaaskerk, die bij de brand van 1795 werd verwoest. Het oorspronkelijke kerkgebouw werd gebouwd in het begin van de dertiende eeuw. De brand in 1795 brandde het grootste deel van het gebouw af en vanaf 1805 was het geen officiële kerk meer. Hoewel de ruïnes van de kerk werden afgebroken, staat de toren nog steeds overeind. Het huidige gebouw, dat in 1912 werd geopend, is naar een ontwerp van de architect Hans Christian Amberg en vertegenwoordigt een moderne reconstructie van de verwoeste kerk. De huidige torenspits is ook een moderne reconstructie van het origineel, gefinancierd in 1909 op initiatief en op kosten van de brouwer Carl Jacobsen. Hij financierde ook de reparaties van 1915–1917.

Kopenhagen - Nikolaj Kunstcentrum

Kopenhagen

Sint-Albanuskerk

De Sint-Albanuskerk is speciaal voor de Engels sprekende Christenen van Kopenhagen gebouwd. Voorheen huurden ze overal zaaltjes, maar in 1887 kregen ze hun eigen kerk. De toenmalige prinses Alexandra was getrouwd met een man uit Wales. Zij was gebaat bij de kerk en heeft de eerste steen gelegd in 1885. De buitenkant van de kerk is gemaakt van witte Faxe kalksteen en geslepen vuursteen. De torenspits is gemaakt van geslepen steen en het dak is bedekt met Brosely tegels. Dit geheel geeft een prachtig effect.

Kopenhagen -Sint Albanuskerk
Kopenhagen -Sint Albanuskerk binnenin

Kopenhagen

Sint-Alexander Nevsky Kerk

De Alexander Nevski kerk is de enige Russisch-orthodoxe kerk in Kopenhagen. De kerk werd tussen 1881 en 1883 gebouwd door de Russische regering, ingegeven door het huwelijk van prinses Dagmar van Denemarken met Alexander Alexandrovich op 9 november 1866. Alexander Alexandrovich beklom later de Russische troon als tsaar Alexander III van Rusland. De kerk is gewijd aan de Russische patroonheilige Alexander Nevsky. De kerk is ontworpen door de Russische architect David Ivanovich Grimm. De gevel is uitgevoerd in rode en grijze baksteen met zandsteenornamenten. Hoog op de gevel, in een nis boven de klokken, staat een icoon van Alexander Nevsky, de patroonheilige van de kerk. Alexander is geschilderd door Fjodor Bronnikov.

Kopenhagen - Sint Alexander Nevsky Kerk

Kopenhagen

Verlosserskerk

De verlosserskerk is een kerk uit 1682 die het grootste carillon van Scandinavië heeft met afmetingen van 285 cm breed en 295 cm hoog. Een ander mooi onderdeel van de Verlosserskerk, is de torenspits. Deze bestaat uit een buitentrap met vier windingen. Deze trap heeft 150 treden van de in totaal 400 treden en is voorzien van een verguld ijzeren rooster aan de buitenkant. Bovenop de toren zie je de vergulde wereldbol met een diameter van 2,5 meter, waar een (eveneens verguld) Christusfiguur met een vaandel over de stad uitkijkt. De torenspits is 90 meter hoog, van het kerkplein naar de top van de Christuswaaier.

Kopenhagen - Verlosserskerk

De Verlosserskerk in Kopenhagen heeft een eigen pagina. Als je meer informatie over deze mooie kerk wilt, klik dan op de knop:

Roskilde

Kathedraal van Roskilde

Koning Harald Blauwtand bouwde een staafkerk in Roskilde, die hij opdroeg aan de Heilige Drie-eenheid. Toen de koning stierf, bracht het leger zijn lijk naar Roskilde en begroeven hem in de kerk die hij gebouwd had. In 1026 is de oude kerk gesloopt en begon de bouw aan een nieuwe, stenen kathedraal. Later, in 1060, begon de bouw aan een kathedraal in travertijn. De huidige kathedraal is gebouwd in de twaalfde en dertiende eeuw door Absalon en zijn opvolger Peder Sunesen. De oude travertijnen kathedraal werd gesloopt. Op de twee torens aan de westelijke façade na, was de kathedraal voltooid in 1280. Tot in de negentiende eeuw hebben er wijzigingen en uitbreidingen plaatsgevonden. De kathedraal is in 1995 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO geplaatst. Het is een van de oudste uit baksteen opgetrokken post-Romeinse gebouwen in Noord-Europa en is daarmee een voorbeeld van baksteengotiek. De kathedraal lokt per jaar 125.000 bezoekers.

Kathedraal van Roskilde

Vanaf de vijftiende eeuw worden leden van het Deense koningshuis in de Kathedraal van Roskilde begraven. Om die reden is het gebouw vaak uitgebreid en veranderd over de eeuwen heen om plaats te bieden aan een behoorlijk aantal grafkapellen. Zo liggen de volgende leden van het Deense koningshuis er begraven: Harald I (930-985/986), Sven II (1020-1076), Margaretha I, Christoffel III, Christiaan I, III, IV, V, VI, VII, VIII, IX en X en hun partners en Frederik II t/m IX en hun partners. Het grafmonument van koning Frederik IX staat buiten de kerk.

Kathedraal van Roskilde - Grafmonument Frederik IX

Roskilde

Sankt Hans Kerk

De aan Johannes de Doper gewijde Sint-Hanskerk in Roskilde is waarschijnlijk in de 12e eeuw gebouwd. De kerk is gebouwd in fradstone, dat plaatselijk in Roskilde wordt gevonden. De kerk was een parochiekerk voor de priesters van de kathedraal. Het omringende veld ‘Provstevænget‘ bevatte in de Middeleeuwen een stadsdeel dat voornamelijk werd bevolkt door kerkpersoneel. De Sankt Hans kerk was 25 meter lang en was een van de grote parochiekerken in Roskilde. De kerk werd na de Reformatie afgebroken. In 1711 werd het kerkhof opnieuw gebruikt voor slachtoffers van de pest. De ruïne van de kerk werd opgegraven in 1941-42. Er kwamen 8 Romaanse graven tevoorschijn, waaronder een kindergraf.

Roskilde - Sankt Hans Kerk

Roskilde

Sint-Jacobskerk

Op een kleine heuvel tussen de Roskildefjord en het oude centrum van Roskilde, staat de Sint-Jacobskerk (Sankt Ibs Kirke). De Sint-Jacobskerk is een Romaans kerkgebouw. Tussen 1980 en 1990 bleek uit archeologische opgravingen dat hier oorspronkelijk een houten kerk heeft gestaan. Het is onduidelijk wanneer deze werd gebouwd, maar zij stond er zeker al in de 11e eeuw. Tussen 1100 en 1150 is de houten kerk gesloopt en vervangen door het huidige Romaanse stenen gebouw. Het is gebouwd van travertijn en bestond toen alleen maar uit een schip en een koor, met een lengte van 22 meter. In de 13e eeuw zijn er zes smalle ramen toegevoegd, evenals een toren en een portiek. Het oorspronkelijk vlakke plafond is vervangen door gewelven.

Roskilde - Sint-Jacobskerk

Gedurende de napoleontische oorlogen is het gebouw gebruikt als ziekenhuis voor Spaanse soldaten. In 1815 is de kerk aan een handelaar verkocht, die alles sloopte behalve het schip, dat hij gebruikte als opslagruimte. Het bisdom Seeland kocht het gebouw terug in 1884 en restaureerde het in 1922. Op dit moment heeft de kerk, die niet langer in gebruik is, weer een plat houten plafond. Het middeleeuwse deel van de kerk werd in 1987 beschermd als erfgoed. In de tweede helft van de 19e eeuw ontdekte de archeoloog Jacob Kornerup overblijfselen van fresco’s uit de 13e eeuw. De kerk was oorspronkelijk overvloedig gedecoreerd met muurschilderingen, maar daar zijn alleen nog maar een paar sporen van over op de achterwand.

Sint-Jacobs bron

Naast de Sint-Jacobskerk staat de Sct Ibs Kilde (Sankt Ibs Bron). De bron is vernoemd naar de apostel Jacob de oudste (Ib is de Deense vorm van Jacob). Het is een van de 3 bronnen in Roskilde, die worden beschouwd als heilige bronnen met bijzonder helende eigenschappen. Kenmerkend voor deze bron is dat het bronwater de omgeving okerbruin kleurt en een licht vettige smaak en consistentie heeft. Misschien wordt het daarom als genezend beschouwd.

Roskilde - Sint-Jacobskerk - Sct Ibs Kilde

Stege

Stege Kerk

De Stege kerk werd in de 13e-eeuw (waarschijnlijk) in opdracht van Jakob Sunesøn gebouwd. Jakob was een neef van bisschop Absalon die Møn tot zijn dood in 1246 regeerde. Het betrof oorspronkelijk een romaanse kerk van kloostermoppen, bestaande uit een apsis, koor en schip. Even later werd een toren toegevoegd. In de tweede helft van de 15e eeuw werd de kerk in gotische stijl herbouwd. Na een brand werd er begonnen met het vervangen van het koor door een smallere oostelijk verlenging van het schip met zijbeuken. Het westelijke deel van de kerk kreeg een iets breder schip met zijbeuken. Ten slotte werd de toren in 1525 voltooid. De romaanse sporen van de kerk zijn te vinden in het westelijke deel van de kerk.

Stege - de kerk