Selecteer een pagina

Kerken & Kathedralen – België

Op deze pagina staan alle kerken en kathedralen die we in België gezien hebben.

Antwerpen

Kapucijnenklooster Sint-Franciscus

Het Kapucijnenklooster Sint-Franciscus ligt aan de Ossenmarkt in Antwerpen. De Sint-Franciscuskerk is een sobere bakstenen neogotische kerk uit 1892 met een dakruiter boven het koor. De voorgevel is een puntgevel die een nis met Franciscusbeeld bevat.

Antwerpen - Kapucijnenklooster Sint Franciscus

Antwerpen

Onze-Lieve-Vrouwekathedraal

De Onze-Lieve-Vrouwekathedraal is een gotische kruiskerk die gebouwd is tussen 1352 en 1521. Het is een erg grote, zevenbeukige kathedraal die gewijd is aan Maria. De 123 meter hoge toren van de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal is als belfort opgenomen op de lijst van werelderfgoed van UNESCO, net als de kathedraal die zelf ook op die lijst staat. De bouw van de toren was in 1518 gereed. Het was de bedoeling dat de rechtertoren nog hoger dan de linkertoren zou worden, maar een grote brand in 1533 gooide roet in het eten. Vrijwel het hele interieur van de kerk was daarbij verwoest.

Antwerpen - Onze-Lieve-Vrouwekathedraal
Antwerpen - Onze-Lieve-Vrouwekathedraal
Antwerpen - Onze-Lieve-Vrouwekathedraal
Antwerpen - Onze-Lieve-Vrouwekathedraal

De Onze-Lieve-Vrouwekathedraal heeft een eigen pagina gekregen. Als je meer informatie over deze prachtige kerk wilt, klik dan op de knop:

Antwerpen

OLV van Genadekerk

De Onze-Lieve-Vrouwe van Genadekerk (OLV) ligt aan de Frankrijklei. De jezuïeten vestigden zich rond de periode 1870 op de toenmalige Kunstlei (nu Frankrijklei). Kort na de oprichting van het klooster en de schoolgebouwen besloten ze een kerk naast het college te bouwen. Dit gebeurde nadat ze enkele omliggende huizen aankochten in de Gratiekapelstraat (een zijstraat van de Frankrijklei waar destijds de Gratiekapel gevestigd was). Ze braken deze huizen af en bouwde daar de nieuwe Jezuïetenkerk. Door de architecten Jules Bilmeyer en Joseph Van Riel werd een bouwvergunning aangevraagd in 1878. Bilmeyer en Van Riel bouwden op dat moment de Basiliek van het Heilig Hart en het Stuyvenberghospitaal. Wegens geldgebrek werden de torenspitsen pas toegevoegd in 1909.

Antwerpen - OLV van Genadekerk

Antwerpen

Russische Orthodoxe Kerk van Christus Geboorte

De Sint-Jozefkerk ligt aan de Brialmontlei in Antwerpen. Dit was een oorspronkelijk rooms-katholieke kerk. Ze werd ingewijd in 1868 en opgetrokken in neoromaanse stijl naar een ontwerp van Eugeen Gife. Sinds 2000 wordt ze gehuurd door de Russisch-orthodoxe Christus’ Geboorte parochie. De binnenkant van de kerk moet ook prachtig zijn, maar we hebben dat helaas niet kunnen zien, omdat de kerk gesloten was.

Antwerpen - Russische Orthodoxe Kerk van Christus Geboorte

Antwerpen

Shomre Hadas Bouwmeester Synagoge

De Hollandse Synagoge van de joodse gemeente Shomre Hadas te Antwerpen wordt zo genoemd, omdat ze gebouwd werd door afstammelingen van joodse immigranten uit het noorden van Nederland. Het was de eerste grote synagoge in de stad, ontworpen door de architecten Joseph Hertogs en Ernest Stordiau. De synagoge werd ingewijd op 7 september 1893, aan de vooravond van Rosj Hasjana (het joodse nieuwjaar). Tegenwoordig wordt ze alleen nog gebruikt op Rosj Hasjana, Jom Kipoer en voor huwelijken.

Antwerpen - Shomre Hadas Bouwmeester Synagoge

Antwerpen

Sint-Andrieskerk

Begin 16e eeuw kwamen augustijnenobservanten van de Saksische Congregatie uit Enkhuizen naar Antwerpen. Zij bouwden een kapel in 1513. Deze kapel werd (op het schip na) afgebroken, waarna het schip verder verwerkt en uitgebouwd werd als parochiekerk. Deze parochiekerk werd in 1529 gewijd aan Sint-Andries, de patroonheilige van het huis van Bourgondië. In 1541 begon men met de bouw van de westtoren van de Sint-Andrieskerk. 

Antwerpen - Sint-Andrieskerk

Antwerpen

Sint-Annakapel (Keizerskapel)

De Sint-Annakapel ligt aan de Keizerstraat in Antwerpen, vandaar dat deze kerk ook wel de Keizerskapel wordt genoemd. De kapel werd gebouwd in 1513 en 1514 door het Droogscheerdersgilde. Hierna hebben er meerdere gelovigen in de kapel gezeten, tot deze in 1989 aangekocht werd door de European University. De kapel werd hierna gerestaureerd om in 1994 weer in gebruik te worden genomen.

Antwerpen - Sint-Annakapel Keizerskapel

Antwerpen

Sint-Antoniuskerk

De Sint-Antoniuskerk ligt aan de Paardenmarkt. Op deze plaats hebben voorheen 2 eerdere kerken gestaan. In 1867 ontwierp Jan-Lodewijk Baeckelmans een nieuwe kerk die echter niet meteen gebouwd werd. Baeckelmans stierf namelijk vlak nadat hij zijn plannen klaar had. Pas in 1907 werd begonnen met de bouw van de nieuwe kerk door architect Jules Bilmeyer, naar de plannen van zijn overleden collega.

Antwerpen - Sint-Antoniuskerk

Antwerpen

Sint-Carolus Borromeuskerk

De Sint-Carolus Borromeuskerk is een parochiekerk en voormalige jezuïetenkerk in barokke stijl. De kerk is ontworpen door François d’Aguilon en Pieter Huyssens (leden van de jezuïetenorde) en gebouwd tussen 1615 en 1621. Oorspronkelijk was de kerk gewijd aan Ignatius van Loyola, de stichter van de jezuïetenorde. Na het opheffen van de orde in 1773 werd de kerk opnieuw gewijd, ditmaal aan Carolus Borromeus. Borromeus was een aartsbisschop van Milaan en een belangrijke kerkhervormer. Na enige tijd gebruikt te zijn voor godsdienstonderwijs is het gebouw sinds 1803 in gebruik als parochiekerk.

Antwerpen - Sint-Carolus Borromeuskerk
Antwerpen - Sint-Carolus Borromeuskerk
Antwerpen - Sint-Carolus Borromeuskerk

De Sint-Carolus Borromeuskerk heeft een eigen pagina gekregen. Als je meer informatie over deze prachtige kerk wilt, klik dan op de knop:

Antwerpen

Sint-Catharinakerk

De Sint-Catharinakerk is de kerk van het Begijnhof in Antwerpen. De huidige kruiskerk werd door Pierre Bourla ontworpen en van 1827 tot 1930 gebouwd. Het kerkje heeft neogotische stijlkernmerken, het koor is in laatgotische stijl. Het zijportaal dat zich aan de gevel van het transept bevindt, is in neoclassicistische stijl.

Antwerpen - Begijnhof

Antwerpen

Sint-Jacobskerk

De Sint-Jacobskerk ligt aan de Lange Nieuwstraat in Antwerpen. Deze kerk is tussen 1491 en 1656 gebouwd in de stijl van de Brabantse gotiek. Ze is toegewijd aan de apostel Sint-Jacobus de Meerdere. De zuider- en westerportalen vertonen Renaissance-invloed en -versiering. De Sint-Jacobskerk is ontworpen door architecten Herman de Waghemakere, zijn zonen Domien de Waghemakere en Herman de Waghemakere de jonge, en Rombout Keldermans, een lid van het Mechelse architectengeslacht Keldermans. Met de bouw van de toren werd begonnen omstreeks 1491. De kerk is bekend om de grafkapel van Peter Paul Rubens.

Antwerpen - Sint-Jacobskerk

Antwerpen

Sint-Pauluskerk

De Sint-Pauluskerk is een laatgotische kerk aan de Veemarkt in Antwerpen, die is toegewijd aan de apostel Paulus. De kerk is in de 16e eeuw gebouwd als dominicaner kloosterkerk. Ze verving vanaf 1517 een gebouw dat in 1276 was ingewijd door Albertus Magnus. De Sint-Pauluskerk was een intellectueel centrum en een plaats vanwaar predikheren werden uitgezonden naar het voornamelijk protestantse Noord-Europa. Domien de Waghemakere was de vermoedelijke architect van de laatgotische kerk. Na zijn dood nam Rombout de Dryvere de bouw van de kerk over in 1542. Na een brand in 1679 werd een barokke toren toegevoegd.

Antwerpen - Sint-Pauluskerk
Antwerpen - Sint-Pauluskerk
Antwerpen - Sint-Pauluskerk
Antwerpen - Sint-Pauluskerk

Cavalerietuin Sint-Pauluskerk

Een ander prachtig onderdeel van de Sint-Pauluskerk is de Calvarietuin. De Calvarietuin werd tussen 1699 en 1747 aan de zuidzijde van de Sint-Pauluskerk opgericht als “levend theater”. De tuin is versierd met talrijke beelden op sokkels langs een pad dat tot de heuvel leidt waar het kruis is geplaatst. Een bedevaart naar het Heilig Land was voor menig christen namelijk een levensdoel. Omdat het Heilig Land onbereikbaar wordt door de oprukkende Ottomanen in de Balkan, vat Dominicus (Domien) van Ketwigh het plan op om het kerkhof naast de kerk om te vormen tot een meditatieve beeldentuin à la Jeruzalem. De begraaffunctie van het kerkhof is hierbij behouden.

Antwerpen - Sint-Pauluskerk Calvarietuin

De Sint-Pauluskerk en de Calvarietuin hebben een eigen pagina gekregen. Als je meer informatie over deze schitterende kerk wilt, klik dan op de knop:

Brugge

Begijnhofkerk

Aan het hofje in het Begijnhof ligt de Begijnhofkerk.

Brugge - De Kapel van het Begijnhof
Brugge - De Kapel van het Begijnhof
Brugge - De kapel en de zwanen van het Begijnhof

Brugge

Belfort

Het Brugse Belfort maakt deel uit van een 13de-eeuws hallencomplex. De Belfort toren is 83 meter hoog en bestaat uit drie bouwlagen. De onderste twee, vierkante geledingen in baksteen zijn opgetrokken in de loop van de 13de-eeuw. Het bovenste, achthoekige gedeelte in Brabantse kalkzandsteen is tussen 1482 en 1486 opgericht.

Brugge - Belfort Toren
Brugge - Belfort Toren

De Belfort in Brugge heeft een eigen pagina met veel foto’s en informatie. Als je meer wilt zien over deze toren, klik dan op de knop:

Brugge

Sint-Salvatorskathedraal

De Sint-Salvatorskathedraal is de hoofdkerk van het bisdom Brugge.  Toen de kerk gebouwd werd, was het niet de bedoeling dat dit de kathedraal van de stad zou worden, dit gebeurde pas in 1834. Oorspronkelijk was Sint-Salvator een 6e eeuws Romaans stenen kerkje.

Brugge - Sint-Salvators Kathedraal
Brugge - In de Sint-Salvators Kathedraal

De Sint Salvatorskathedraal in Brugge heeft een eigen pagina met veel foto’s en informatie. Als je meer wilt zien over deze kathedraal, klik dan op de knop:

Brugge

Onze-Lieve-Vrouwekerk

De Onze-Lieve-Vrouwekerk is een van de oudste bidplaatsen in Brugge. De toren van de kerk is volledig gebouwd van baksteen en maar liefst 115,6 meter hoog. De Onze-Lieve-Vrouwekerk is een van de hoogste gebouwen in België en het op een na hoogste bakstenen gebouw ter wereld.

Brugge - Onze-Lieve-Vrouwe Kerk

De Onze-Lieve-Vrouwe-Kerk in Brugge heeft een eigen pagina met veel foto’s en informatie. Als je meer wilt zien over deze kerk, klik dan op de knop:

Gent

Abdij van Baudeloo

De Voormalige Abdij van Baudeloo tegen werd in 1602 gebouwd op de plaats waar deze nu staat. Dit was ter vervanging van de oude kapel van het refugehuis. Het refugehuis maakte vanaf eind 16e eeuw plaats voor nieuwe kloostergebouwen. Met de bouw van het kerkgebouw zelf werd vermoedelijk begonnen tussen 1602 en 1606, de klokkentoren is van 1660. Pierre Hemony leverde in 1661 een kleine beiaard voor dit torentje.

Gent Voormalige-Abdij-van-Baudeloo

Gent

Kapel Sint-Jan-in-d’olie

De Kapel Sint-Jan-in-d’olie, ook wel Sint-Jan-ten-Dullen genoemd, is tussen 1743 en 1745 gebouwd door meester-metselaar Bernard De Wilde. Het huidige gebouw had in de loop der tijden een aantal functies en benamingen. De kapel maakte vroeger deel uit van het Sint-Janshospitaal ook wel godshuis van Sint-Jan-ten-Dullen genoemd. Later werd het een krankzinnigengesticht, een tehuis voor oudere vrouwen, een kosteloze gemeentelijke jongensschool, een school voor meisjes en een opvang voor zieke kinderen en vondelingen. Tegenwoordig is de kapel ingericht als kunstgalerij onder de naam St. John’s Church.

Gent Kapel-Sint-Jan-in-d-olie

Gent

Karmelietenklooster

Het Karmelietenklooster (Kloosterkerk Paters Karmelieten) werd gebouwd door de ongeschoeide karmelieten die zich vanaf 1651 in Gent vestigden. De kerk is toegewijd aan de Heilige Jozef en aan de heilige Leopold III van Oostenrijk. Lekenbroeder-karmeliet Leonardus van Langenhove was de architect van de kerk. De kerk werd in 1668 voorlopig ingewijd toen ze nog maar gedeeltelijk afgewerkt was. In 1712 was de kerk klaar en de definitieve inwijding was in 1714.

Gent Karmelietenklooster

Het Karmelietenklooster heeft een eigen pagina gekregen. Voor meer foto’s en informatie over deze mooie kerk, klik op de knop:

Gent

Sint-Baafsabdij

In de 7e eeuw stichtte Amandus van Gent hier de Sint-Baafsabdij in Gent, in een poging de inwoners van Ganda te bekeren. Dit is echt oud en historisch. We konden er helaas niet in, de poorten waren gesloten. Later zag ik dat ze alleen van april tot november op vrijdag-, zaterdag- en zondagnamiddag van 14:00 tot 18:00 uur open zijn. Pech voor ons dus. We konden gelukkig wel de buitenkant bewonderen.

Gent Sint-Baafsabdij

Gent

Sint-Baafskathedraal

De Sint-Baafskathedraal is de titelkerk van het bisdom Gent en het Sint-Baafskapittel. De voorganger van de huidige kathedraal was een romaanse kerk uit de 12de eeuw. Hier is alleen de crypte van overgebleven. De romaanse kerk werd geleidelijk aan vervangen door de huidige. De bouw verliep in drie fasen, namelijk in het begin van de 14de eeuw, van 1462 tot 1538 en in 1533. Bij de bisschoppelijke herindeling van de Nederlanden in 1559 werd het bisdom Gent opgericht, waarna de Sint-Baafskerk werd verheven tot kathedraal.

Gent Sint-Baafskathedraal

Je kunt een prachtige AR tour (virtual reality, maar dan nog mooier) boeken die je door de oude Crypte van de kathedraal heen brengt. Dit is echt schitterend! Je komt dan overigens ook in het deel van de kathedraal dat voor de andere bezoekers gesloten is, zoals de koorgang, het hoofdaltaar en het Lam Gods. Deze tour kun je van tevoren boeken en dat raad ik ook aan om te doen. Vol is vol en het zou echt zonde zijn als je dit mist! Dit moet je gezien hebben als je in Gent bent.

Gent Sint-Baafskathedraal Crypte
Gent Sint-Baafskathedraal binnenin

Lam Gods

Het hoogtepunt van de Sint-Baafskathedraal is het wereldberoemde schilderij ‘de aanbidding van het Lam Gods’. Dit is een religieus veelluik van de gebroeders Hubert en Jan van Eyck, dat ze zo rond 1432 voltooid hebben. Het is op eikenhout geschilderd in opdracht van de Gentse burger-koopman Joos Vijd. Het diende als altaarstuk voor de Vijdkapel in de Sint-Baafskathedraal van Gent. Sinds 2021 hangt het kunstwerk in de Sacramentskapel. Het is overigens een wonder dat het kunstwerk nog in zo’n goede staat is. Het heeft de beeldenstorm overleefd, doordat ze het verstopt hadden. Dit is echt een ontzettend mooi en detaillistisch schilderij. Prachtig!
Gent Sint-Baafskathedraal Lam-Gods

De Sint-Baafskathedraal in Gent heeft een eigen pagina gekregen. Voor meer foto’s en informatie over deze prachtige kathedraal, klik op de knop:

Gent

Sint-Jacobskerk

De Sint-Jacobskerk is toegewijd aan de heilige Jacobus. De bouw van de huidige kerk is begonnen na 1120. Het is de oudste romaanse kerk in België met een dubbele westertoren. Uit de romaanse periode resten verder nog de pijlers van het transept. De bouw van de achtkantige vieringtoren vond plaats rond het midden van de 13e eeuw. Dit is in de stijl van de Scheldegotiek. Een brand legde rond 1400 de zuidelijke van de twee westtorens in de as. Hoewel deze werd herbouwd met een spits in steen, is het aangezicht sindsdien niet meer symmetrisch. In de 15e eeuw breidde men de kerk uit met zijkapellen voor de gilden.
Gent Sint-Jacobskerk

Gent

Sint-Machariuskerk

De Sint-Machariuskerk is tussen 1180 en 1882 gebouwd van rode baksteen en hardsteen en is toegewijd aan Macharius. In 1893 was de kerktoren aan de westzijde klaar. De parochie maakte deel uit van het bisdom Gent met bisschop Hendrik Frans Bracq als herder. Eugène Nève was de architect van de Sint-Machariuskerk.
Gent Sint-Machariuskerk

Gent

Sint-Michielskerk

De bouw van de Sint-Michielskerk in Gent is begonnen in 1440 en was pas klaar in 1825. In het begin van de 16e eeuw waren schip en transept voltooid. In 1623 werd het vroeggotische koor vervangen door een Brabants gotisch exemplaar met kooromgang en vijf straalkapellen. Kenmerkend voor de Brabantse laatgotiek is het gebruik van zandhoudende kalksteen, de fantasierijke kruisrib-, net- en stergewelven, en de hoge, brede spitsboogvensters.
Gent Sint-Michielskerk

Gent

Sint-Niklaaskerk

De bouw van de Sint-Niklaaskerk is begonnen aan het begin van de 13e eeuw. Aan het begin van de 14e eeuw was de kerk af. 
Gent Sint-Niklaaskerk
Gent Sint-Niklaaskerk Binnen

De Sint-Niklaaskerk in Gent heeft een eigen pagina gekregen. Voor meer foto’s en informatie over deze prachtige kerk, klik op de knop:

Gent

Sint-Salvatorkerk

Rond 1550 werd begonnen met de bouw van de laatgotische Sint-Salvatorkerk. De godsdiensttroebelen van de 16e eeuw (opkomst van het protestantisme en de Gentse republiek) verhinderden de bouw van het gebouw enorm. In 1722 werd de sacristie pas gebouwd. Tot 1810 zouden nog de basis en een zuil van de oude kapel zijn bewaard aan de westkant van de kerk. In de periode 1810-1812 werd een nieuwe voorgevel aan de kerk in neoclassicistische stijl opgetrokken, naar een ontwerp van Pierre de Broe. De kerk is sinds 1943 beschermd als monument.

Gent Sint-Salvatorkerk

De Sint-Salvatorkerk heeft een eigen pagina gekregen. Voor meer foto’s en informatie over deze prachtige kerk, klik op de knop:

Gent

Sint-Stefanus kerk & Heilige Rita Kapel

Naast het Augustijnenklooster ligt de Sint Stefanus kerk met de Heilige Rita Kapel. Na de brand in 1838 betrokken de augustijnen tijdelijk de karmelietenkerk aan de Lange Steenstraat. Hierna bouwde architect Jean Baptiste de Baets de nieuwe kerk. De 8 biechtstoelen, het 17e-eeuws barokke eikenhouten preekgestoelte en het koorgestoelte van het monnikenkoor werden meegenomen uit de karmelietenkerk naar de Sint-Stefanus Kerk. In 1841 werd de kerk ingezegend. De kerk werd, net als het aanliggende klooster, in 1958 beschermd als monument van onroerend erfgoed.

Gent Sint-Stefanus-Kerk
Gent Sint-Stefanus-Kerk binnenin

De Sint-Stefanus Kerk heeft een eigen pagina gekregen. Voor meer foto’s en informatie over deze mooie kerk, klik op de knop:

La Roche

St. Nicolaaskerk

La Roche heeft een mooi kerkje, namelijk de St. Nicolaaskerk.
Kerkje - La Roche - België
België La Roche in de sneeuw

Oostende

Sint Petrus Pauluskerk

De Sint Petrus Pauluskerk in Oostende ligt er ook erg mooi bij in de avond.

Oostende Sint Petrus & Pauluskerk

Rochefort

Abdij Notre-Dame de Saint-Rémy

Kerk - Rocheford - België

In Rochefort ligt ook de prachtige Abdij Notre-Dame de Saint-Rémy. Vroeger werd de abdij gebruikt om een groep vrome vrouwen een plekje te geven op het domein van Saint-Rémy. Nu tegenwoordig brouwen de monniken van deze abdij trappistenbier genaamd naar de naam van de stad, namelijk ‘Rochefort’.

Zeebrugge

Sint Donatuskerk

De Sint Donatuskerk is een mooi kerkje in Zeebrugge.

Zeebrugge - Sint-Donaaskerk