Selecteer een pagina

Pinkpop – Landgraaf – Nederland

Pinkpop is het langstlopende jaarlijkse popfestival ter wereld. Sinds 1970 hebben er maar liefst 50 (2020) edities van Pinkpop plaatsgevonden.

Pinkpop is drie dagen lang durend festival dat in het pinksterweekend gehouden wordt. Alleen als Pinksteren vroeg in het jaar valt, dan verschuift het festival naar de maand juni, omdat er anders te weinig bands aan het toeren zijn en ze de programmering niet makkelijk rond kunnen krijgen. Het festival trekt per dag ongeveer 68.000 mensen.

Mijn bezoeken aan Pinkpop

In 2016 ging ik voor het eerst naar Pinkpop. De reden dat ik ging, was omdat mijn moeder heftig fan is van Rammstein en ik haar beloofd had om haar mee te nemen naar het eerstvolgende concert van Rammstein in Nederland. In 2016 was Rammstein de headliner van de Pinkpop zaterdag en zo gezegd, zo gedaan nam ik mijn moeder mee naar Pinkpop. Na ons bezoek aan dit festival waren we allebei verkocht aan dit festival. We keerden jaarlijks terug en maakten er een moeder-dochter uitstapje van. Mijn vrienden en familie vonden het geweldig! Mijn 70-jarige moeder mee naar Pinkpop ?. In 2017 nam ik ook mijn dochter mee en die editie waren we dus met drie generaties op Pinkpop. Ik zal hieronder mijn bezoeken per jaar (recentste jaar bovenaan) plaatsen met de daarbij horende foto’s. Omdat dit zoveel bands en zoveel foto’s zijn, pak ik er hiervan maar een paar per jaar uit. De algemene informatie (prijzen, etc.) over Pinkpop staat onderaan deze pagina.

2020

2020 zou zo’n mooie editie worden! Wat een headliners! Volbeat, Disturbed, Guns ’n Roses en Gojira allemaal op één dag! Helaas gooide Covid-19 roet in het eten en ook Pinkpop werd geannuleerd. Nu maar afwachten en hopen dat de line-up van 2021 net zo mooi wordt.

2019

In 2019 ging ik voor de vierde keer naar Pinkpop. Dit jaar ging mijn vriend Edwin ook mee. Dit was het eerste jaar dat we trouwens maar één dag gingen. We vonden de programmering een beetje tegenvallen namelijk. De headliners waren wel allemaal goed, maar de bands daarnaast vonden wij in ieder geval wat minder. In ieder geval niet goed genoeg om er € 110 per dag voor neer te tellen, zeg maar. Het werd dus alleen de zaterdag.

Het weer was wat koud op die dag, bewolkt en koud. Gelukkig bleef het wel droog deze keer!

Programma Zaterdag

Het programma van de zaterdag zag er als volgt uit. Wij hebben the Golden Earring, George Ezra, Davina Michelle, Anouk, Halestorm, Jamiroquai en Mumfords & Sons gezien.

Pinkpop 2019 - Het Tijdschema van de Zaterdag

En we hebben ons dit jaar ook prima vermaakt met zijn drieën. Het was weer erg gezellig!

Pinkpop 2019 - People
Pinkpop 2019 - People

George Ezra

Hier was ik erg benieuwd naar, George Ezra. Ik was verrast dat dit nog een vrij jonge knul was en dat met zo’n zware stem! Goede artiest in ieder geval.

Pinkpop 2019 - George Ezra

Davina Michelle

Davina Michelle was een nieuwkomer. Ze heeft in 2018 en 2019 furore gemaakt met haar single “Het duurt te lang”. Datzelfde paste ze ook toe bij het festival. Ze begon maar liefst 10 minuten te laat en het publiek zong het nummer waarmee ze furore had gemaakt al in koor. Helaas stopte ze wel weer op tijd. Jammer, want het is wel een meid met een flinke strot!

Pinkpop 2019 - Davina Michelle

Halestorm

Halestorm was ook erg goed! Wederom een vrouw met een flinke strot!

Pinkpop 2019 - Halestorm

We stonden hier zo goed als vooraan, wat resulteerde in een overlading van appjes van familie en vrienden die ons gezien hebben tijdens de televisie-uitzending van Pinkpop. We waren meerdere keren flink in beeld. Dit moest natuurlijk ook even in de ‘plakboeken’, dus ik heb de uitzending terug gekeken en er even een print screen van gemaakt.

Jamiroquai

En dan Jamiroquai. Ik dacht eerst: “Weer zo’n artiest van vroeger die geld tekort heeft en een paar concerten geeft voor de snabbel.” Niets was minder waar! Deze man is nog erg fief en zo gek als een deur, ook weer een show die me verraste.

Pinkpop 2019 - Jamiroquai

Mumfords & Sons

Dit was de band waar we voor kwamen, Mumfords & Sons. We stonden hier ook vrij vooraan, vlakbij het uitstekende gedeelte van het podium. Dat was een goede keuze, want hier waren ze erg veel op te vinden. We hebben alles van zeer dichtbij kunnen bewonderen!

Pinkpop 2019 - Mumford and Sons

Milieu-perikelen

Pinkpop 2019 - Veld Vol Bekertjes

Dat vind ik toch wel een groot nadeel van Pinkpop. Het levert een mooie sfeerfoto op, maar het milieu is er wat minder blij mee. Ik ga vaak naar verschillende festivals en zie dat dit ook anders kan. Bij Into the Grave, Dynamo metalfest en Welcome to the Village hebben ze statiegeldbekers. Dat werkt echt stukken milieuvriendelijker!

2018

Pinkpop 2018 -

In 2018 ging ik voor de derde keer naar Pinkpop. Dit jaar was het lastig kiezen. Alle headliners waren goed, maar we wilden maar twee dagen. Dat werden de vrijdag en de zondag. Het weer was dit jaar koud en wederom bewolkt met wat buitjes. We treffen het steeds niet met het weer.

De vrijdag was nog wel een hele happening onderweg. Doordat dit een doordeweekse dag was, was er ook veel beroepsverkeer op de wegen. We hebben echt 6 uur gedaan over een autorit die normaal gesproken 2,5 uur duurt. In Landgraaf stond ook alles vol, er stond een flinke rij voor het parkeerterrein. Hier waagden we maar niet in te gaan staan en gelukkig ook maar, anders hadden we Pearl Jam nog gemist ook!

Programma Vrijdag

Het programma van de vrijdag zag er als volgt uit. Wij hebben Bløf, Blaudzun, Oh Wonder, Snow Patrol, the Offspring en Pearl Jam gezien.

Pinkpop 2018 - Het Tijdschema van de Vrijdag

Dit keer nog even een foto van het terrein met al die mensen. Dit valt overigens wel mee als je hier bent. Ik heb me geen moment benauwd gevoeld door al die mensen. Op een of andere manier heb je niet door dat het er zoveel zijn.

Pinkpop 2018 - Het Festivalterrein

Snow Patrol

Hier was ik wel benieuwd naar, Snow Patrol. Ook wel een van de bands waarom ik op de vrijdag wilde gaan. Het duurde even voordat ze er in kwamen. Aan het begin vond ik ze niet meteen goed moet ik eerlijk zeggen. Gaandeweg werden ze later in het optreden ook beter.

Pinkpop 2018 - Snow Patrol

The Offspring

The Offspring was toch wel een beetje jeugdsentiment. Goh, wat ben ik hier een tijd fan van geweest zeg. De Cd’s zijn ook nog steeds wel goed, maar live vielen ze gigantisch tegen. Vooral Dexter zijn zang was niet echt denderend. Maar goed, ik heb ze een keer live gezien nu!

Pinkpop 2018 - The Offspring

Pearl Jam

En dan de headliner van de vrijdag, Pearl Jam. Ik ging niet echt speciaal voor hen heen, maar man o man, wat hebben ze mij veroverd. Wat is Pearl Jam echt een keigoede band live! Gigantisch!

Pinkpop 2018 - Pearl Jam

Mijn moeder en ik genieten heerlijk al zittend op het veld van Pearl Jam.  Hierna lopen we terug naar de auto, waar we onderweg een auto zien met een wel heel leuk nummerbord!

Pinkpop 2018 - Leuke kentekenplaat

Programma Zondag

Het programma van de zondag zag er als volgt uit. Ik mis in het programma overigens het stukje waar Bruno Mars op staat, maar die speelde in ieder geval als headliner. Wij hebben Tom Walker, Milky Chance, the Overslept, Jessie J, Brian Fallon & The Howling Weather, Di-rect, Triggerfinger, Editors en Bruno Mars gezien.

Pinkpop 2018 - Het Tijdschema van de Zondag

Keep on rocking in the free world

Pinkpop 2018 - Keep On Rocking The Free World

Mijn moeder en ik zien nog een bord met een leuke spreuk waar we even voor gaan staan voor een leuke selfie.

Tom Walker

De eerste artiest die we vandaag zien, is Tom Walker. Hij is net doorgebroken en staat dan ook misplaatst in een te kleine tent die helemaal overbeladen is met mensen. Goede artiest!

Pinkpop 2018 - Tom Walker

Triggerfinger

Deze band is doorgebroken met hun song waarbij ze met lepeltjes op een kopje slaan. Zo mega-leuk verzonnen! Ik heb het hele optreden bekeken, maar helaas speelden ze dit nummer niet. Verder was het optreden overigens wel OK. Het is een niet alledaagse band met veel gekke fratsen op het podium.

Pinkpop 2018 - Triggerfinger

Bruno Mars

En dan de headliner, Bruno Mars. Ook hij heeft mijn hart veroverd! Wat een kei- maar dan ook kei-goede artiest! Met veel gemak haalde hij de hoge noten en de show was geweldig. Zijn enthousiame spettert er vanaf, een hele spontane zanger. Zelfs de band had danspasjes ingestudeerd. Al spelend dansten ze helemaal gelijk het podium over, wat een ontzettend leuk gezicht!

Pinkpop 2018 - Bruno Mars
Pinkpop 2018 - Bruno Mars

Zeer trieste afsluiter

En dan wordt je de volgende ochtend wakker om te horen dat op de weg, waar wij een paar uurtjes eerder overheen gelopen zijn, een man is doodgereden. Een zwarte sluier over ons zo mooie weekend. Vreselijk….

Pinkpop 2018 - Krantenartikel Ongeval

2017

Pinkpop 2017 -

In 2017 zijn we twee dagen naar Pinkpop gegaan, de zaterdag en de maandag. De zaterdag was op verzoek van de twee meiden (mijn dochter en mijn nichtje). Zij waren deze keer ook een dag mee en mochten kiezen. Gezien hun leeftijd (pubers) was het ook niet zo vreemd dat ze voor Justin Bieber kozen. Het was mijn keuze niet, maar goed…. iets met water en wijn en het bij elkaar doen. 

Doordat er steeds aanslagen zijn overal, is de security flink, net als de grote rij die dit veroorzaakt. We moesten erg lang wachten tot we eindelijk het terrein op konden. 

Programma Zaterdag

Het programma van de zaterdag zag er zo uit. Wij hebben alleen Kensington, Justin Bieber en Martin Garrix gezien.

Pinkpop 2018 - Het Tijdschema van de Zondag

Festivalterrein

Nog even wat foto’s van de lange rij en het festivalterrein.

Pinkpop 2017 - Het Festivalterrein

Kensington

De eerste band die we zien waar ik nog wel blij van word, is Kensington. Ik had ze nog nooit live gezien, maar ook deze band is de moeite zeker waard om eens live te gaan bekijken! Erg goede band!

Pinkpop 2017 - Kensington

People

De sfeer zit er al snel goed in en het is hartstikke gezellig. De meiden (en alle moeders) vermaken zich ook opperbest.

Pinkpop 2018 - Het Tijdschema van de Zondag

Regen

En dan valt de lucht ineens open. De regen komt met bakken uit de lucht en we zijn echt drijfnat….. We hebben wel regencapes meegenomen, maar die helpen niet veel meer. De lol is er gelukkig niet minder om.

Pinkpop 2018 - Het Tijdschema van de Zondag

Justin Bieber

En dan komt degene waar de meiden voor kwamen, Justin Bieber. Zij vonden het goed, maar mijn moeder en ik vonden het echt een aanfluiting. Wat vreselijk…. Een ongeïnteresseerd jochie die wat nonchalant met zijn handen in zijn zakken over het podium heen en weer loopt te playbacken. Zijn dansers maken er tenminste nog een beetje een show van, want meneer had er duidelijk geen zin in. Hij kwam al een half uur te laat en dan dit….. Op het einde kwamen er nog een paar vuurpijltjes die denk ik nog iets van de show moesten maken, maar dat lukte niet. Ik heb nog nooit zo’n slecht optreden gezien…. Met de regen erbij werd het dus meer een soort van Justin Blubber in plaats van Justin Bieber.

Pinkpop 2017 - Justin Bieber

Martin Garrix

Dan was Martin Garrix stukken beter. Kim was in ieder geval onder de indruk van hem en vond hem ook beter dan Justin Bieber.

Pinkpop 2017 - Martin Garrix

Zoektocht naar de auto

En dan hebben we nog iets dat onze geschiedenisboeken in gaat, namelijk de zoektocht naar de auto. Het parkeerterrein is pikkedonker en er is totaal geen onderscheid in auto’s te maken. Het hele veld is vol met mensen die hun auto zoeken en zo ook wij. We hebben maar liefst anderhalf uur lopen zoeken naar onze auto. Het huilen stond ons nader dan het lachen toen we eindelijk de verlossende woorden van mijn dochter Kim hoorden: “Volgens mij heb ik hem gevonden!”. Het was hem inderdaad.

Eenmaal in de auto wilden we natuurlijk zo snel mogelijk naar huis. We waren moe en waren al het zo beu dat we zo lang hebben moeten zoeken naar de auto. De weg lag er ook uit in Landgraaf. Onze Tomtom gaf geen vervangende weg aan en alle wegen die we namen kwamen steeds weer uit op dezelfde rotonde die we inmiddels al 7 keer gezien hadden….. We waren in alle staten en ik vervloekte die rotonde inmiddels. Onbegrijpelijk ook dat ze zo’n weg open gooien als er zo’n groot evenement is. Maar goed, we zijn gelukkig thuis gekomen.

Pinkpop 2017 - Martin Garrix

Programma Maandag

Het programma van de maandag zag er zo uit. Wij hebben Rag ‘n’ Bone Man, Guus Meeuwis, Sum 41, Liam Gallagher, Passenger, Live, System of a Down en Kings of Leon gezien.

Pinkpop 2017 - Het Tijdschema van de Maandag

Live

Als je een artiest echt graag wil zien, dan moet je al vroeg bij de poortjes staan. We wilden allebei graag de band Live zien en ik liep net weg om drinken te halen toen ik zag dat de poortjes open gingen. We konden zo naar binnen in het voorste stuk en wat hebben we het hier heerlijk goed gezien! Steengoede band ook, live! Machtig mooi ?.

Pinkpop 2017 - Live

System of a Down

En deze band stond ook op mijn bucketlist, System of a Down. Ik was ook erg benieuwd en met veel moeite wurmden mijn moeder en ik wat naar voren. Mijn moeder had geen idee wat dit voor band was. Ondanks dat ze een grote fan van Rammstein is, kon ze deze muziek toch iets minder goed waarderen. Toen ze daarna ook nog voor de helft in een ‘circle-pit’ verdween, was het voor haar wel genoeg. We hebben nog even op een afstandje gekeken en toen wilde ze toch wel graag weg naar het hoofdpodium waar Kings of Leon zouden komen.

Pinkpop 2017 - System of a Down

Kings of Leon

Ook deze band is zeker de moeite van een live-bezoek waard. Steengoede band ook. Ontzettend strak en man o man, wat een vreselijk goede zanger!

Pinkpop 2017 - Kings of Leon

2016

Pinkpop 2016 -

2016 was mijn eerste Pinkpop festival. Zoals ik al zei ging ik voor de headliner Rammstein, omdat mijn moeder zo graag naar een concert van hen toe wilde. Dit keer hebben we het nog wel redelijk droog gehouden. Er was veel regen voorspeld, maar het meeste hiervan viel op de derde dag. Dit was de dag dat wij er net niet waren! We zijn alleen de vrijdag en de zaterdag gegaan.

Programma Vrijdag

Ook hieronder weer het programma van de vrijdag. Wij hebben Lukas Graham, Bastille, Years & Years, James Bay, de Staat en de Red Hot Chili Peppers gezien.

Pinkpop 2016 - Het Tijdschema van de Vrijdag

Eerst maar even wat foto’s van onze wandeling naar het terrein en het terrein zelf. Je kunt niet echt dichtbij het terrein komen met de auto, dus je moet een stukje lopen.

Pinkpop 2016 - Lopend
Pinkpop 2016 - Het Festivalterrein

James Bay

Wat foto’s van James Bay, een goede muzikant!

Pinkpop 2016 - James Bay

Red Hot Chili Peppers

En de headliner van de vrijdag was Red Hot Chili Peppers. Jeetje, wat heeft deze band een enorm goede bassist! Die man speelt zo snel en maar tollen op het podium. Erg indrukwekkend!

Pinkpop 2016 - Red Hot Chili Peppers

Programma Zaterdag

Hieronder het schema van de zaterdag. Wij hebben James Morrison, Matt Simons, Lianne La Havas, Doe Maar en Rammstein gezien.

Pinkpop 2016 - Het Tijdschema van de Zaterdag

Bloemetjes

We versieren onszelf nog even met wat hippe bloemetjes. Dat hoort er toch wel bij, bij zo’n festival zoals Pinkpop.

Pinkpop 2016 - James Bay

Matt Simons

We gingen er eigenlijk even heen omdat dit de leukste artiest leek op dit tijdstip. Tjonge, wat werden we verrast door deze muzikant! Heel veelzijdig, hij speelt echt allerlei muziekinstrumenten en ontzettend goed. Hij heeft er twee fans bij!

Pinkpop 2016 - Matt Simons

Doe Maar

Jeugdsentiment natuurlijk. Ook ik had een spijkerjack rond mijn 15e die vol zat met Doe Maar buttons. Ik had alle Cd’s (oh nee, toen waren het nog elpees!) en kon alle nummers luidkeels meebrullen. Even een tripje terug in de tijd. 

Pinkpop 2016 - Doe Maar

Plekje veroveren

“Opletten, mam! Zodra Doe Maar is afgelopen dan trek ik je naar voren naar de hekken toe!” En dat lukte. Mijn moeder was wel even verrast toen ik haar inderdaad naar de hekken toe trok, maar we hadden een mooi plekje veroverd daardoor. Hier waren we tenslotte voor gekomen.

Pinkpop 2016 - James Bay

Rammstein

En dan is het eindelijk zover, mijn moeder haar eerste Rammstein concert, ik had ze al twee keer eerder gezien. En wat was ook dit concert weer geweldig. Ik ben fan vanaf het eerste uur en zal dat ook zeker blijven. Wat een show, telkens weer!

Pinkpop 2016 - Rammstein

Wandeling naar de auto

Moe, maar voldaan lopen we terug naar de auto. Wat een geweldige dag, wat een geweldig concert van Rammstein….

Pinkpop 2016 - Wandeling naar de Auto

Pinkpop Informatie en tips

Pinkpop is een erg gezellig festival. Er komen wel veel bezoekers, maar dit heb je door de ruime opzet van het festivalterrein eigenlijk helemaal niet zo door. Het festival wordt met Pinksteren gehouden, behalve als Pinksteren heel vroeg valt. In dat geval wordt het gehouden in een weekend in Juni. Dat weekend begint dan op een vrijdag en niet op een zaterdag. Als je zo’n weekend hebt en je hebt kaarten voor de vrijdag, zorg dan dat je vroeg op pad gaat om de files te voorkomen en om nog een parkeerplaats te kunnen krijgen. In 2018 hebben veel bezoekers de headliner Pearl Jam (bijna) gemist door alle files en de rijen voor het parkeerterrein.

Prijzen

De prijzen van Pinkpop zijn wel wat gestegen in de loop der jaren. In 1970 was de prijs van een ticket F 2,50 in de voorverkoop voor één dag, in 1994 breidde het festival uit naar twee dagen en de prijs steeg toen in de voorverkoop naar F 55 voor twee dagen. Sinds 1995 werd Pinkpop een driedaags festival. In 2016 betaalde ik al € 95 voor een dagticket en in 2022 is de prijs al gestegen naar € 245 voor een weekendticket en € 120 voor een dagkaart.

Ik moet zelf eerlijk bekennen dat ik de prijs wel wat hoog geworden vind. Ik merk aan mezelf dat ik wat selectiever begin te worden. In 2019 ben ik maar één dag geweest en in 2020 zou ik ook maar één dag gaan. Het wordt al bijna onbetaalbaar om te gaan, helemaal omdat de kosten voor een drankje ook omhoog vliegen. Een muntje kost al € 2,80 (2019) en niet alle consumpties kosten één muntje om het maar zo te zeggen. Zo wilde ik een ijsje halen, maar toen ik uitrekende dat dit ijsje maar liefst € 5 voor 2 bolletjes ging kosten, heb ik het maar gelaten. Een piepklein puntzakje patat voor € 2,80 is ook wat aan de dure kant. Covid-19 zal de prijzen alleen nog maar meer omhoog schroeven denk ik….

Parkeren

Het parkeren is ook allemachtig duur. Je betaalt voor het aantal dagen dat nog resteert. Als je dus pech hebt en je hebt alleen een vrijdagkaartje (of tijdens Pinksteren zaterdagkaartje) dan betaal je de volle mep van € 30 parkeerkosten voor drie volle dagen. En in het meest ongunstigste geval dan heb je twee dagkaarten voor de vrijdag en de zaterdag. De vrijdag betaal je dan een volle parkeerkaart voor 3 dagen a € 30, daarna vertrek je naar huis en de zaterdag kom je opnieuw om weer een nieuwe parkeerkaart voor 2 dagen te moeten aanschaffen van € 20. Het totaal aan parkeerkosten is dan € 50. Alsof € 10 per dag al niet ruim voldoende is. Ik moet eerlijk bekennen dat ik om die reden inmiddels al op zoek ben gegaan naar andere parkeermogelijkheden. Een uitje is erg leuk, maar moet ook leuk blijven.

Meer informatie

Wil je meer informatie? Kijk dan even bij Pinkpop zelf op hun website. Hier worden ook de headliners bekend gemaakt en de routebeschrijvingen staan hier ook op.