Selecteer een pagina

Fortarock – Nijmegen – Nederland

FortaRock was een Nederlands heavymetalfestival dat van 2009 tot en met 2019 jaarlijks in Nijmegen georganiseerd werd. De edities van 2009 tot en met 2012 werden gehouden in Park Brakkenstein, vanaf 2013 vond het festival plaats in het grotere Goffertpark. Sinds 2016 vond FortaRock voor het eerst plaats over twee dagen. In 2019 deelde het festival mede dat ze definitief gingen stoppen. Er was teveel concurrentie van andere festivals, maar ook de toerschema’s en hoge bandgages was de oorzaak dat FortaRock ophield te bestaan. Erg jammer, want ik vond het altijd een leuk festival!

Ik ben vier keer naar FortaRock geweest, namelijk in 2013, 2015, 2018 en 2019. Ik zal mijn ervaringen, een selectie van mijn foto’s en wat informatie over dit geweldige festival delen, het meest recente jaar staat bovenaan. Helemaal onderaan staat nog wat algemene informatie (prijzen, parkeren, etc.) over dit festival.

2019

2019 was een slecht jaar voor FortaRock. De kaartverkoop was zo tegengevallen, dat ze een paar weken voor het festival besloten dat iedereen die een kaartje had gekocht iemand extra mee mocht nemen. Op die manier probeerden ze toch nog wat mensen het festivalterrein op te krijgen die dan weer geld gingen spenderen bij de kraampjes die er stonden. Wij hadden onze kaarten al en konden dus niet met zijn tweeën naar binnen voor de prijs van één. Wel zag ik een opmerking van een man staan op de Metalheads Nederland Facebookpagina. Hij wilde wel graag alleen heen, mee op het kaartje van iemand anders. Ik heb hem een bericht gestuurd dat hij wel op mijn kaartje meekon. Zo kon ik toch nog iemand blij maken. We spraken af bij de entree en tot mijn grote verbazing betaalde hij me nog € 20 om mee te mogen op mijn kaartje. Leuke meevaller dus! 

In 2019 was het ook weer een tweedaags festival waar ik samen met Edwin heen ging. Hieronder de poster en het programma van dag 1.

Fortarock 2019 -
Fortarock 2019 - Tijdschema Zaterdag

Festivalterrein

Eerst maar weer eens een foto van het festivalterrein. 2019 was het ontzettend warm tijdens FortaRock. Dat werd hoedjes op en veel drinken dan maar!

Fortarock 2019 - Festivalterrein

Ne Obliviscaris

We moesten de zaterdag ook snel zijn, want Ne Obliviscaris speelde al vrij vroeg. Dat was toch wel een band die ik erg graag wilde zien!

Fortarock 2019 - Ne Obliviscaris

Signeersessie Ne Obliviscaris

En we hadden het geluk dat Ne Obliviscaris ook meedeed aan de signeersessies. We wipten daarom even langs voor een handtekening en een praatje.

Fortarock 2019 - Signeersessie Ne Obliviscaris

Amorphis

En dan was het tijd voor de band Amorphis.

Fortarock 2019 - Amorphis

Signeersessie Amorphis

Ook Amorphis had een signeersessie waar we even langs gingen voor een handtekening en een praatje.

Fortarock 2019 - Amorphis Signeersessie

Children of Bodom

Natuurlijk moet er ook een foto komen van het momorabele optreden van Children of Bodom, helemaal omdat de zanger Alexi Laiho op 29 december 2020 plotseling overleed. 

Fortarock 2019 - Children of Bodom

Behemoth

De headliner van de zaterdag was Behemoth. Spectaculaire show!

Fortarock 2019 - Behemoth
Fortarock 2018 - Festivalterrein

Dag 2

En dan dag 2, de zondag. Ik kan me herinneren dat deze dag nog warmer was dan de eerste dag. Later bleek het de warmste 2 juni ooit was. Nog nooit is er op die dag een temperatuur gemeten op het weerstation die hoger was. Pfff het was ook wel erg warm. Gelukkig hadden ze overal watertappunten en dat was ook wel nodig! We hebben er heel wat water weg getapt en het hoedje was ook geen overbodige luxe.

Gloryhammer

We starten de zondag met de band Gloryhammer. Wat een mafkezen. Het is net een actiehelden-show die je kijkt, maar dan met gave muziek erbij.

Fortarock 2019 - Gloryhammer

Signeersessie Gloryhammer

Ook Gloryhammer doet mee aan een signeersessie. We hebben ook even leuk met ze gebabbeld. De zanger vroeg hoe het met ons ging en wij antwoordden dat het nogal warm was. Zijn antwoord was: “Try jumping up and down on a stage in a warm suit with warm lights on you for about an hour” met een big smile op zijn gezicht. Ja, dan viel de hitte eigenlijk ook nog wel mee ?. Erg spontane gasten trouwens.

Fortarock 2019 - Gloryhammer Signeersessie

Hammerfall

Daarna was het de beurt aan Hammerfall.

Fortarock 2019 - Hammerfall

Signeersessie Hammerfall

Ook bij Hammerfall hadden we geluk dat ze meededen aan een signeersessie. En ook deze band was erg spontaan en vriendelijk. We mochten alleen helaas geen foto’s maken, dus even eentje van de verte en dan maar vrolijk verder.

Fortarock 2019 - Hammerfall Signeersessie

Amon Amarth

De headliner van de zaterdag was Amon Amarth, de favoriet van Edwin. Ook een steengoede band overigens!

Fortarock 2019 - Amon Amarth
Fortarock 2019 - Gekleurde Bossen

En dan is FortaRock 2019 alweer voorbij. Achteraf dus de laatste keer naar dit festival. Het is eeuwig zonde….

2018

In 2018 was FortaRock inmiddels een tweedaags festival. Ik ben dan ook beide dagen heen geweest, samen met Edwin. Hieronder de poster van 2018 en het tijdschema van de vrijdag.

Fortarock 2018 -
Fortarock 2018 - Tijdschema Vrijdag

Festivalterrein

Eerst maar weer eens een foto van het festivalterrein.

Fortarock 2018 - Festivalterrein

Bodycount

In 2018 stond Bodycount op het programma en die had ik nog nooit gezien. Ik heb wel meerdere cd’s van deze band, dus moest het er maar eens een keer van komen.

Fortarock 2018 - Bodycount

Regen

Het weer was dit jaar toch wel erg treurig. We hebben veel regen gehad op de vrijdag.

Fortarock 2018 - Festivalterrein

Signeersessie Arch Enemy

Het leuke aan FortaRock is dat ze (net als Dynamo en Into the Grave) werken met signeersessies. Je kan dan langs de signeertent om handtekeningen van je favoriete artiesten ophalen. Soms kan je zelfs even een babbeltje maken. De signeersessie van Arch Enemy was wat zakelijk moet ik eerlijk zeggen. Snel je handtekening ophalen en meteen door. Je mocht ook geen selfies maken en toen ik snel tussendoor wat foto’s maakte werd ik ook wat vuil aangekeken door de beveiliging. Maar goed, een stel handtekeningen is ook leuk.

Fortarock 2018 - Signeersessie Arch Enemy

Signeersessie Death Angel

De signeersessie van Death Angel die daarna plaatsvond was dan toch wel een stuk leuker! Wat een sympatieke gasten zeg! Ze namen echt de tijd om even met je te kletsen en selfies maken vonden ze ook helemaal ok.

Fortarock 2018 - Signeersessie Death Angel

Arch Enemy, Kreator en Parkway Drive

Hieronder de collages van de optredens van Arch Enemy, Kreator en Parkway Drive.

Fortarock 2018 - Arch Enemy
Fortarock 2018 - Kreator
Fortarock 2018 - Parkway Drive

Dag 2

En dan was het alweer dag 2 van Fortarock 2018. Hieronder het programma van die dag en wat sfeerfoto’s van die dag.

Fortarock 2018 -
Fortarock 2018 - Vuurmeesters

Dragonforce

Dit blijft toch ook een steengoede band, Dragonforce. Wat een gitaristen zeg en de zanger kan er ook wat van!

Fortarock 2018 - Dragonforce

Avatar

En dit blijft ook altijd een erg leuke band, Avatar. Geweldig humoristische show en de muziek is ook erg gaaf.

Fortarock 2018 - Avatar

Signeersessie Avatar

We hadden het geluk dat Avatar ook een signeersessie hield. Dit is ook een erg leuke band om even bij langs te gaan voor een handtekening.

Fortarock 2018 - Signeersessie Avatar

Alestorm

De band Alestorm is ook erg leuk. Het doet een beetje Schots aan en de fans maken altijd een roeipit.

Fortarock 2018 - Alestorm

Vuurmeesters

We hadden ze al eerder op het terrein zien lopen waar ze hier en daar wat kleine vuurspektakeltjes deden. Hierna gaven ze een groot vuurspektakel op het terrein. Erg leuke afwisseling.

Fortarock 2018 - Vuurmeesters

Nightwish

En dan de headliner Nightwish met de Nederlandse zangeres Floor Jansen die inmiddels ook flink furore aan het maken is bij het TV-programma ‘De beste zangers van Nederland’. Goede band ook, Nightwish!

Fortarock 2018 - Nightwish

In the Dark

Het Goffertpark in Nijmegen is een erg sfeervolle locatie. Ook in het donker is het erg mooi om te zien allemaal met de lampen.

Fortarock 2018 - Festivalterrein in het donker

2015

In 2014 ben ik niet naar FortaRock geweest. Ik twijfelde wel heel erg om wel te gaan, omdat Iron Maiden de afsluiter was in dat jaar en ik had Iron Maiden toen nog nooit gezien. De drukte van het jaar ervoor stond me echter nog op mijn netvlies en dat wilde ik niet weer. Toen ik later hoorde dat het in 2014 eigenlijk wel heel goed te doen was op FortaRock en toen ik hoorde dat Slipknot en Godsmack in 2015 zouden spelen, was ik om. Ik ging er dan toch nog maar een keertje heen. Achteraf blij toe, want deze keer was het inderdaad goed te doen en Slipknow was erg goed! Hieronder de poster en het tijdschema van 2015.

Fortarock 2015 -
Fortarock 2015 -

People are people

Eerst maar weer even een foto van de mensen waar ik mee op FortaRock was of die ik daar gezellig tegenkwam.

Godsmack

Dit was een band waar ik voor kwam en die hebben zichzelf goed waar gemaakt. Wat een kei-gave band! Echt steengoed. De zanger drumt ook nog en we kregen een dubbel drumsolo. Erg gaaf gedaan allemaal.

Fortarock 2015 - Godsmack

Papa Roach

Hier was ik ook wel wat nieuwsgierig naar en ook dit was een leuke band!

Fortarock 2015 - Papa Roach

Parkway Drive

Hier was Parkway Drive ook nog kleiner dan dat ze nu zijn. Wel een goede band ook!

Fortarock 2015 - Parkway Drive

Slipknot

En de headliner waar we voor kwamen. Dat blijft ook altijd een spektakel hoor, Slipknot. Erg gave show ook weer!

Fortarock 2015 - Slipknot

2013

2013 was het eerste jaar dat FortaRock mij trok. In dit jaar was Rammstein namelijk de headliner en daar ben ik toch wel flink fan van! Hier moest ik heen! Hieronder de poster en de programmering van dit jaar. Wat een line-up! Geweldig gewoon! We hebben helaas wel wat bands gemist, want we stonden giga-vast in de file. Al het verkeer in Nijmegen stond vast. Bijna stapsgewijs reden we vanaf de snelweg naar de parkeerplaats en op de snelweg zelf stond het ook al vast. We waren net op tijd binnen om Entombed te kunnen zien. Die begonnen om 15:30 uur. 

Fortarock 2013 -
Fortarock 2013 -

Festivalterrein

We beginnen met een sfeerfoto van het festivalterrein.

Fortarock 2013 - Festivalterrein

Airbourne

De eerste band die me flink opvalt, is Airbourne. Dit komt ook doordat de zanger zo halverwege het optreden ineens beslist dat hij het iets hogerop moet zoeken en de stellage in klimt.

Fortarock 2013 - Airbourne

Motörhead

En natuurlijk moet er ook even een foto van Motörhead bij. Ik was nog op tijd om Lemmy een keer in actie te zien voordat hij in 2015 stierf.

Fortarock 2013 - Motörhead

Amon Amarth

Amon Amarth speelde hier nog in een grote tent en niet op het hoofdpodium.

Fortarock 2013 - Amon Amarth

Volbeat

Dit was mijn kennismaking met Volbeat en dat was een leuke kennismaking moet ik zeggen! Leuke band ook!

Fortarock 2013 - Volbeat

Rammstein

En dan natuurlijk de band waar ik voor kwam, Rammstein! Ik moet eerlijk zeggen dat ik er weinig van heb kunnen zien. Er waren teveel mensen. Ik stond half in de menigte vast gepropt op ongeveer 50 meter afstand van het podium. Ik kon een beetje over een schouder van iemand voor me spieken naar de televisieschermen. Later hoorde ik dat er maar liefst 48.000 mensen waren. Daar was het terrein niet echt geschikt voor, de wachtrijen bij de damestoiletten waren ook maar liefst een half uur. Rammstein zelf was overigens weer fenomenaal! Het blijft een geweldige band met zo’n gave show!

Fortarock 2013 - Rammstein

Over Fortarock

Ticketprijzen

Een entreeticket kostte € 80 in 2013. Dit was de prijs voor één dag. In 2015 kostte een kaartje minder, namelijk € 51,50. In 2018 was een kaartje € 89 (exclusief administratiekosten). Dit was echter wel voor twee dagen heavy metal. In 2019 werd dit nog iets lager, namelijk € 85 voor een weekend.

Prijzen consumpties

De prijs voor een consumptiemunt was € 2,80 in 2018. Redelijk vergelijkbaar met andere festivals.

Parkeren

Kijk voor het parkeren even verder rond. Als je de borden volgt met parkeergelegenheid voor Fortarock, dan kom je zeker te weten uit op een parkeergarage waar je € 10 betaalt voor een parkeerticket. Weet dat er een klein stukje verderop (± 50 meter verder) een parkeergelegenheid is die gratis is. Het is even rondkijken, maar het scheelt je een tientje.

Website

De website van FortaRock is inmiddels offline, maar mocht er in de toekomst onverhoopt toch nog een FortaRock georganiseerd worden, dan kun je op hun website meer informatie vinden.