Selecteer een pagina

Fjoertoer

‘De Fjoertoer is geen gewone wandeltocht, maar een belevenis’, staat op de website van Fjoertoer zelf en dat ben ik helemaal met ze eens! Wat is dit een ontzettend leuke wandeltocht! Het is zo sfeervol doordat de tocht voornamelijk ’s avonds is en de hele route versierd is met allerlei verlichte kunstwerken. De wandelaars zelf hebben een pet met een lamp er op, maar schuwen ook niet om als complete kerstbomen langs je te lopen. Zo geweldig!

De Fjoertoer wordt op drie verschillende locaties gehouden, namelijk op Terschelling, in Egmond en in Renesse. Ik ben nog niet bij de Fjoertoer in Renesse geweest, maar ben wel twee keer EHBO-vrijwilliger geweest bij de Fjoertoer op Terschelling en ik heb de Fjoertoer van Egmond zelf gelopen. Deze pagina gaat over mijn ervaringen en mijn foto’s over de Fjoertoer.

Fjoertoer Terschelling 2018

In 2018 was ik dus EHBO-vrijwilliger bij de Fjoertoer op Terschelling. Bij deze toer konden de wandelaars 15, 20 en 25 kilometer lopen. Ik ben begonnen bij de start, om daarna naar de eerste stempelpost te gaan tot alle wandelaars daar langs waren geweest. Hier heb ik nog een groepsfoto van die bij deze stempelpost gemaakt is en waar Gerard nog op staat (tweede van links). Gerard organiseerde altijd ontzettend veel qua EHBO op Terschelling. Helaas is hij veel te jong (52) overleden in 2020. Deze foto is voor mij daarom ineens nog specialer dan dat de foto al was voor het overlijden van Gerard.

Terschelling Oerol - Festivalterrein De Betonning

Doodemanskisten

Ik stond in 2018 samen met mijn collega Susan bij de Doodemanskisten. Nadat iedereen bij de eerste stempelpost was geweest (en dat zie je omdat er ‘vegers’ achter de laatste wandelaar lopen), bracht Gerard ons naar de Doodemanskisten. Gerard was zelf ‘vliegende keep’. De Doodemanskisten is een prachtig meer met daaromheen allerlei bossen. Een schitterende locatie voor ons!

Doodemanskisten Fjoertoer Terschelling 2018

Totaalbeeld

Doordat ik vast stond bij de Doodemanskisten, heb ik niet heel veel foto’s van de rest kunnen maken. Ik heb echter aan het begin wel bij de start geweest en heb na de Doodemanskisten nog een rondje over het eiland gemaakt met Gerard en Susan. Toch nog wat kunnen zien gelukkig. Hieronder een totaalimpressie:

Collage Fjoertoer Terschelling 2018

Fjoertoer Egmond 2018

Tijdens mijn eerste Fjoertoerdienst op Terschelling was ik zo nieuwsgierig geworden naar deze wandeltocht, dat ik niet lang na hoefde te denken toen mijn moeder belde om me te vragen of ik mee wilde lopen met de Fjoertoer van Egmond. Nu kon ik de Fjoertoer ook eens als wandelaar meemaken en dat was toch echt wel weer iets heel anders! We kochten een groepskaart (5 wandelaars voor € 106) en gingen voor de 19 kilometer zuid-route. Ik ben gegaan met mijn moeder, haar zus, mijn vriend Edwin en mijn dochter Kim. De start was meteen al een hele happening.
Fjoertoer Egmond -De Start

Lights

Versierd met allerlei lampjes lopen we in Egmond tussen de kunstwerken door. En we komen echt ontzettend veel mooie kunstwerken tegen!

Fjoertoer Egmond - Lichtjes
Fjoertoer Egmond - Lichtjes

Het Strand

Toch zijn we hier blij dat we bijna klaar zijn. 19 kilometer is toch best nog wel een eindje als je meestal niet verder dan 10 kilometer loopt. Daarnaast had ik vrij aan het begin mijn enkel al best verzwikt op de rand van een asfaltweggetje. Mijn dochter vindt de lichtjes ook ineens niet zo mooi meer. Ze is bekaf. Onderweg hebben we nog even een kom erwtensoep gegeten.

En dan zien we ineens het strand. We wisten dat het strand het laatste gedeelte van de tour was, dus we zijn opgelucht…. We wisten niet dat dit ook het zwaarste stuk van de tocht was, maar dat mocht de pret ook niet drukken. Het strand was echt prachtig!

Fjoertoer Egmond - Het strand met verlichte paarden

De finish

En dan eindelijk zien we toch de finish! Helemaal gebroken komen we aan, maar we hebben het gehaald! We hebben het speldje verdiend.

Fjoertoer Egmond - De Finish

Fjoertoer Terschelling 2019

En dan staan we in 2019 weer op Terschelling, mijn collega Susan en ik. We helpen Gerard weer uit de brand en komen de EHBO-troepen versterken. Dit keer staan we in de KNRM-schuur. 

Fjoertoer Terschelling - KNRM Schuur

KNRM-Schuur

Buiten de KNRM schuur ziet het er ook prachtig uit. Er staat een lichtgevende boot op het terrein die ook ‘rond vaart’.

Fjoertoer Terschelling - KNRM Schuur VerlichteBoot

Binnen is het een heerlijke gezelligheid. Mensen lopen vrolijk door de openstaande schuur heen, ze stempelen hun kaart en krijgen een stuk koek. Er loopt een verkleed KNRM-mannetje door de schuur die ook veel bekijks heeft, een schatje is het.

Fjoertoer Terschelling - KNRM Schuur

Het Strand

Als we een stukje richting de zee lopen, komen we op het strand. Dit is ook een mooi gezicht zo vanaf de duinen.

Fjoertoer Terschelling - Het Strand

Na onze dienst worden we opgehaald door Gerard. Hij is ook dit jaar ‘vliegende keep’ en kan hier en daar nog wel wat mensen gebruiken. Hierdoor kunnen we ook nog wat kunst onderweg zien. We rijden ook nog even langs de Doodemanskisten. Door allerlei vage redenen mocht het dit jaar daar niet plaatsvinden. Uit protest hebben ze daar een grote gele eend in het water geplaatst die constant hetzelfde bandje afspeelt. Ik ben blij dat ik daar niet stond, want na 15 keer hetzelfde liedje was ik er al helemaal klaar mee.

Collage Fjoertoer Terschelling 2019

De Bunker

Hierna gaan we nog even langs de bunker. Dat is ook een gezellig boel. Er staan mensen te zingen in het licht, dat op alle bomen schijnt. Dit ziet er ook erg leuk uit allemaal!

Fjoertoer Terschelling - De Bunker

De Finish

Als laatste gaan we naar de finish. Even zien of ze onze hulp daar nog nodig hebben. Het is er best druk en we hebben er inderdaad nog een onwelwording. Dat liep met een sisser af. Gelukkig niet iets ernstigs. Verder is het ook alleen bij wat blaren gebleven deze keer. De Brandaris staat er trouwens mooi bij met al die kleuren. 

Fjoertoer Terschelling - De Finish

Fjoertoer Algemeen

En dat waren mijn ervaringen met de Fjoertoer. Ik kan de zin ‘De Fjoertoer is geen gewone wandeltocht, maar een belevenis’ helemaal beamen. Het is inderdaad een belevenis! En voor € 20 per persoon heb je al een kaartje. Hier zit al heel veel bij in. Zo krijg je voor dit bedrag bijvoorbeeld een rugzak met een pet waar een lampje bovenop zit, maar ook een startbewijs, stempelkaart en routebeschrijving. Tevens zit de EHBO en verdere medische verzorging bij het pakket in. En niet te vergeten, bij de stempelplaatsen krijg je wat lekkers. Zo krijg je krentenbollen, Sultana’s, mandarijntjes, thee en koffie onderweg. Ik vind het persoonlijk niet duur en het is echt ontzettend leuk om te beleven. Wil je meer informatie over de Fjoertoer? Kijk dan even bij hen zelf op de website