Selecteer een pagina

Blog Denemarken – Kopenhagen

‘Kastelen, Kliffen, Kopenhagen & Malmö’

1 t/m 8 augustus 2022

Dit is een blog over onze vakantie in 2022 naar Kopenhagen. We hoefden niet lang over deze locatie na te denken. Vliegveld Schiphol was een puinhoop door personeelstekorten. Veel vluchten werden gecanceld door Schiphol of gemist door de grote rijen. Wij wilden daarom perse met de auto weg. Kopenhagen stond al een tijdje op ons lijstje en dat leek ons ook een locatie die uitermate geschikt was om in de zomer naartoe te gaan.

Ik heb ook hier (net als in de andere grote blogs) alleen de highlights genomen. Als je echt alle foto’s wilt zien van onze vakantie of een bepaalde locatie, dan kun je die op de reislocaties zelf bekijken, samen met meer informatie over de bezienswaardigheden zelf. Je vindt de knoppen die naar deze reislocaties toe leiden in dit blog tussen de teksten door.

1 augustus 2022 – Heenreis

We gingen lekker vroeg op pad, des te vroeger zouden we ook aankomen in Kopenhagen.

Parijs -

Scandlines de Boot

Nee, we gaan niet met de boot! Vakantieneuroot die ik ben, had ik natuurlijk alles al van tevoren uitgestippeld. De boot was erg duur (meer dan € 100). Nee, we zouden de Grote Beltbrug nemen. Dat scheelde maar liefst € 70 voor alleen de heenreis. We namen zelfs Edwin zijn telefoon als navigatie, want Google is selectief. Hij zag die route namelijk alleen op Edwin zijn telefoon.

Kijk! Daar zal je de kassa’s hebben voor de brug, riep ik enthousiast! Totdat we voor de kassa stonden en € 116 moesten betalen. In de verte zag ik ineens een boot liggen en mijn onderbuik draaide langzaam om……. Shit….. Volgens onze complottheorie handelt Google onder 1 hoedje met Scandlines. De route was namelijk ineens aangepast en Google had ons rechtstreeks naar de boot geleid. Er was geen keren meer mogelijk.
De Boot van Scandlines

Dinertime

Laten we het positieve er dan maar van inzien. Ok, de boot was duur, maar we hoefden nu ook onderweg niet meer te stoppen om te dineren. Dat konden we nu prima op de boot doen. Toch nog een voordeeltje.

Dinertime op de Boot van Scandlines

En het uitzicht onderweg had toch ook nog wel wat. Gelukkig heeft de zeeziekte me deze keer overgeslagen.

Onderweg op de Boot van Scandlines

Denemarken doet me heel erg aan Nederland denken. De snelwegen zijn hetzelfde, de omgeving en het klimaat zijn ook hetzelfde en later blijken de mensen ook veel op Nederlanders te lijken, qua doen en laten.

Onderweg in Denemarken

Cabinn Apartments

We verbleven bij Cabinn Apartments, een budgethotel. Het hotel zelf beviel ons goed en het ontbijt ook, maar de bedden waren verschrikkelijk. Ze waren maar 1.40 meter breed en ze stonden ook nog tegen de muur aan. Ik was degene die tegen de muur aan mocht liggen en ik voelde me daardoor net het worstje van een worstenbroodje. Ik kon geen kant op en heb de hele week dan ook erg slecht geslapen. Het uitzicht vanuit de kamer was overigens wel mooi, vooral ’s avonds.
Cabinn Apartments in Kopenhagen, Denemarken

2 augustus 2022 – Klampenborg, Charlottenlund, Hellerup

We begonnen vandaag met een heerlijk ontbijtje. Het ontbijt is goed in dit hotel.

Parijs - Uitzicht Eiffeltoren

Openbaar vervoer

Daarna begon de vervoerspuzzel. Het openbaar vervoer is best goed geregeld in Kopenhagen. Omdat we vandaag toch wel naar locaties zouden gaan die ver uit elkaar liggen, besloten we een dagkaart te nemen. Deze kost hier zo’n € 11 (2022) per persoon. Met zo’n kaart mag je overal in, dus zowel de trein als de bus of de metro. Je kunt ook nog zones selecteren. Ons kaartje was alleen geldig in de rode zone, maar dat was genoeg om Kopenhagen te kunnen zien. Hoe groter de zone, hoe duurder het kaartje wordt.

De metrokaart van Kopenhagen

De metro gaat hier overigens compleet automatisch. Er zit geen chauffeur in en je kunt dus helemaal vooraan of achteraan gaan zitten. Dat is best een leuke ervaring. Ik denk dat kinderen dat helemaal geweldig vinden.

De metro in Kopenhagen

Klampenborg

We begonnen helemaal in het noorden, in Klampenborg, een plaats die eigenlijk niet onder Kopenhagen valt, maar het voelt wel als een wijk van Kopenhagen. Klampenborg was een erg mooie plaats! Hieronder even de highlights, te beginnen bij Bellevue Beach, het grootste en drukst bezochte strand van ‘Kopenhagen’.

Klampenborg - Bellevue Beach

Skovfogedegen boom

We lopen een stukje verder langs de kust, waar we de Skovfogedegen boom tegen komen. Dit is een oude holle eik die al sinds ± 1200 bestaat. Ook hier zie ik diezelfde man weer die overal oude dingen staat aan te raken.

Klampenborg - Skovfogedegen (Oude boom)
Klampenborg - Skovfogedegen (Oude boom)

Jaegersborg Dyrehaven

Wat ook erg mooi was in Klampenborg, was Jaegersborg Dyrehaven, het 11 km² grote bos met enorme, oude eiken en een grote populaties edelherten en damherten (2.100 stuks). Het is een bos midden in de grote stad, erg mooi!

Klampenborg - Jægersborg Dyrehaven

Ik heb niet alle foto’s geplaatst van Klampenborg, omdat dit blog dan te groot wordt en te traag zal inladen. Als je meer foto’s en informatie wilt over Klampenborg, klik dan op de knop:

Charlottenlund

Na Klampenborg is Charlottenlund aan de beurt. Dit is ook een aparte plaats die aanvoelt als een wijk van Kopenhagen. Hier vindt je het mooie Charlottenlund Paleis en Fort. Erg mooi om even langs te gaan!

Charlottenlund - Charlottenlund Paleis

Cafe Jorden Rundt

We sluiten Charlottenlund af met een bakje koffie bij Cafe Jorden Rundt, waar we ook onze flesjes water weer even bijvullen.

Charlottenlund - Café Jorden Rundt

Ik heb in dit blog ook niet alle foto’s geplaatst van Charlottenlund. Als je meer foto’s en informatie wilt over Charlottenlund, klik dan op de knop:

Hellerup

Na Charlottenlund gaat onze reis verder naar Hellerup, waar we speciaal even uitstappen om het mooie strand te kunnen zien. Je hebt hier een mooi uitzicht bij het Strand aan het einde van de Lille Strandvej.

Hellerup - Strand Lille Strandvej

Ik heb in dit blog ook niet alle foto’s geplaatst van Hellerup. Als je meer foto’s en informatie wilt over Hellerup, klik dan op de knop:

Nordhavn

Na Hellerup gaan we richting Nordhavn. Dit is het havengebied aan de kust van de Øresund. We zijn begonnen met de minder toeristische plekjes van Kopenhagen. Verrassend hoeveel mooie industrieterreinen je dan tegen komt! 

Kopenhagen - Nørdhavn

Kaptajn Nalle

In Kopenhagen zijn meerdere reuzentrollen van kunstenaar Thomas Dambo verstopt. De trollen zijn allemaal gemaakt van gerecyclede materialen. Het was even zoeken naar de trol Kaptajn Nalle, helemaal omdat de weg er naartoe afgezet was en we via een andere toegangsweg moesten lopen. Gelukkig hebben we hem toch gevonden, want deze was wel erg leuk. Je moet er overigens wel even een stukje voor lopen als je bij station Nordhavn staat.

Kaptajn Nalle by Thoma Dambo, Nørdhavn in Kopenhagen
Kopenhagen - Nørdhavn - Kaptajn Nalle by Thoma Dambo

Folke Bernadottes Alle 45

Vanuit Nordhavn gaan we richting het centrum, waar we nog een mooi gebouw zien aan de Folke Bernadottes Alle 45.

Kopenhagen - Folke Bernadottes Allé 45

Standbeeld IJsbeer met Jongen

En dan gaan we naar de Langeliniekade, waar we in het noordelijke deel beginnen. De langeliniekade staat vol met standbeelden, die we allemaal even langs gaan. Ik kan ze helaas niet allemaal hier plaatsen. Als je meer standbeelden wilt zien, dan kun je op de reislocatie Kopenhagen kijken, daar heb ik alle foto’s van Kopenhagen geplaatst. Als eerste zien we het standbeeld van een ijsbeer met Jongen.

Kopenhagen - Langeliniekade - Standbeeld IJsbeer met Jongen

Maritieme Monument

Een ander mooi monument dat we zien aan de Langeliniekade, is het Maritieme Monument. Dit monument is ter nagedachtenis aan burger Deense zeelieden die tijdens de Eerste Wereldoorlog zijn omgekomen.

Kopenhagen - Maritime Monument

Standbeeld de Kleine Zeemeermin

En dan mag deze natuurlijk ook niet ontbreken. Na al die ‘prachtige’ industrieterreinen en onze wandeling in het hertenbos, moesten we toch nog iets toeristisch doen vandaag, dus we hebben de Kleine Zeemeermin nog even opgezocht. Het beeld is uitgegroeid tot een van de belangrijkste toeristische attracties in Kopenhagen en dat was ook te merken. De 1e keer dat we er waren deze week was ’s avonds. Toen was het heerlijk rustig! Later die week stonden er drommen met mensen om het beeld. We konden bijna niet eens meer in de buurt komen, dus we waren erg blij dat we vandaag al geweest waren.

Kopenhagen - Langeliniekade - Standbeeld de Kleine Zeemeermin

Dineren bij Zio & Nonna

Het is inmiddels al 20:00 uur en we hadden nog niet veel gegeten. Onze zoektocht begon daarom naar eettentjes en die zijn er niet veel! Je kan zien dat de Denen niet heel erg toeristisch zijn ingesteld. 50% van de eettentjes was dicht en niet open geweest en van de overige 50% was denk ik de helft al gesloten. Het is ons gelukkig toch nog gelukt! We hebben een knus Italiaans restaurantje gevonden, waar we wat eten. Het eten was hier goed en later bleek dat de prijs ook nog goed te doen was in vergelijking met de rest van Kopenhagen. Het eten en drinken is hier allemaal erg duur.

Kopenhagen - Dineren bij Zio & Nonna

Østerport-Station

En dan is het tijd om weer terug te gaan naar ons hotel. We lopen terug naar het Østerport Station, dat er prachtig uitziet zo in het donker. Ondanks onze onbeperkte openbaar vervoer Citycard, hebben we vandaag maar liefst 20 km gelopen.

Kopenhagen - Station Østerport

3 augustus 2022 – Frederiksborg Slot & Kasteel Kronborg

Vandaag zijn we naar het noorden van het Seeland eiland van Denemarken gegaan om een paar kastelen te bezoeken. We begonnen bij het Frederiksborg Slot.

Frederiksborg Slot

Het Frederiksborg kasteel ligt in Hillerød en jeetje…. ik ben sprakeloos. Wat is dit een onwijs mooi kasteel! Ik ben echt onder de indruk. Het eerste deel van het kasteel van Frederiksborg werd in 1560 gebouwd door koning Frederik II. In de jaren 1600-1620 sloopte zijn zoon Christian IV het kasteel echter en bouwde in plaats daarvan het renaissancekasteel dat er nu staat.

Hillerød - Frederiksborg Slot

Binnenin het kasteel is het ook prachtig. Er komt ook geen einde aan al die prachtige kamers. Het kasteel is ook erg goed onderhouden.

Hillerød - Frederiksborg Slot - binnen
Hillerød - Frederiksborg Slot - binnen

Achter het kasteel liggen de tuinen Barokhave. Ook dit is een en al pracht en praal. Schitterend gewoon!

Hillerød - Frederiksborg Slot - De tuinen

Frederiksborg Slot heeft een eigen pagina gekregen. Als je meer foto’s en informatie wilt over dit prachtige kasteel, klik dan op de knop:

Kronborg Slot

Na het Frederiksborg Slot, zijn we naar het Kronborg Slot gegaan. Ook dit is werkelijk een prachtig kasteel! De Deense koning Erik VII bouwde het kasteel rond 1420. Hij ging tol heffen op langsvarende schepen. Het fort was strategisch en symbolisch van belang en heeft sindsdien op diverse momenten een cruciale rol gespeeld in de geschiedenis van Noord-Europa.

Helsingør - Kasteel Kronborg

Ook dit kasteel is prachtig van binnen. Schitterend gewoon!

Helsingør - Kasteel Kronborg binnenin
Helsingør - Kasteel Kronborg binnenin

Wat ik ook prachtig vond, waren de kazematten. Het had echt wel wat om zo in het donker in de ondergrondse gangen van het kasteel te lopen. Als je je enkels wilt behouden, dan doe je dit overigens niet met hakschoenen aan. Het is erg glad door de keien die hier liggen. 

Helsingør - Kasteel Kronborg Kazematten

En dit kom je dan normaal gesproken niet tegen in een kasteel, een hele eigentijdse en moderne versie van de anders zo gangbare portretten. Ze hebben dit gewoon in een hedendaags jasje gegoten en eventjes, heel eventjes dacht ik dat ze mijn vriend Edwin hadden gevraagd om model te zitten voor de foto van de 11e-eeuwse Oluf Hunger. Sprekend!

Helsingør - Kasteel Kronborg

Kronborg Slot heeft een eigen pagina gekregen. Als je meer foto’s en informatie wilt over dit prachtige kasteel, klik dan op de knop:

Dineren Restaurant La Tre Naerum

Het was even wat speuren voor een leuk restaurantje onderweg terug naar Kopenhagen, maar we vonden het knusse restaurantje La Tre in Naerum. Dit was een goede zet. We hebben hier heerlijk gegeten! Het was wel wat prijzig, maar al het eten en drinken is duur in Denemarken.

Dineren in Restaurant La Tre in Nærum

Boodschappen

Tegenover het restaurant zit een supermarkt. We hebben een kamer met een magnetron, dus we zijn op zoek naar magnetronmaaltijden. Die zijn hier helaas niet te vinden. We vinden wel wat diepvrieskebab met Turks brood en veldsla. Dat nemen we mee voor diner voor morgen.

Bedtime

En dan is het tijd om weer terug te gaan naar ons hotel. We hebben een indrukwekkende dag gehad vandaag, waarbij we ook wel de nodige kilometers gemaakt hebben. We zijn moe en gaan lekker vroeg slapen. 

4 augustus 2022 – Møns Klint & Liselund

We beginnen onze dag met een interview tijdens ons ontbijt. Er is hier iemand van visitdenmark.com aanwezig die ons wil interviewen. Ach, we hebben de tijd vandaag. Na het interview gaan we richting Møns Klint, de krijtsteenkliffen van het eiland Møn.

Møns Klint

Wat is het verhaal van Møns Klint? Zo’n 65 miljoen jaar geleden was Denemarken bedekt door zeewater. Op de plekken waar het water iets lager stond werd kalksteen en krijt afgezet. In de loop van miljoenen jaren daalde de zeespiegel en kwamen de kliffen van krijtsteen en kalksteen droog te liggen. We moeten nog even een stukje wandelen en afdalen om bij Møns Klint uit te komen. De houten trappen hebben maar liefst 497 treden, best nog wel even een tippeltje dus en ik zie best wel op tegen de klim terug, maar goed, we gaan ervoor!

Borre - Møns Klint onderweg

Als we eenmaal beneden zijn, is mijn angst voor de klim terug tijdelijk als sneeuw voor de zon verdwenen. Wat is dat Møns Klint toch ongelofelijk prachtig! We lopen hier wat heen en weer over het kiezelstrand en zoeken nog wat naar fossielen. Die zitten namelijk tussen de kiezelstenen. Achteraf (eenmaal thuis) blijkt dat de 2 stenen met de ‘geboorde gaatjes’ die ik teruggelegd heb juist de fossielen hadden kunnen zijn. Helaas….

Borre - Møns Klint

Møns Klint heeft een eigen pagina gekregen. Als je meer foto’s en informatie wilt over deze prachtige krijtsteenkliffen, klik dan op de knop:

Wandeling bossen bovenop Møns Klint

We wilden eerst langs het strand en bij de trappen van Liselund weer omhoog klimmen, maar het strand was te schuin en te smal op sommige stukken. We besluiten dus om op dezelfde plaats weer omhoog te klimmen. Het is me gelukt! Ik heb de trappen met 497 treden overwonnen! Het was zwaar, maar wel te doen, zelfs met zere knie en overgewicht. We zijn toch nog wel nieuwsgierig naar Liselund, wat we op de kaart hebben zien staan, dus we besluiten daarheen te lopen door de bossen bovenop Møns Klint.

Dit was de hike-modus aan en op naar een tocht van ongeveer 4 km door de bossen. Hier hadden we onderweg schitterende uitzichten vanaf de kliffen. Ook deze schoonheid kreeg ik niet op de camera vastgelegd. Op de foto’s leken het kleine heuveltjes, terwijl het daadwerkelijk afgronden van 140 meter hoog waren. Erg indrukwekkend!!!

Borre - Møns Klint wandeling in de bossen

Liselund

En ook Liselund was zeker de moeite waard! Dit zijn 2 prachtige kasteeltjes met een park eromheen. Het is allemaal erg origineel en zeer goed onderhouden.

Borre - Liselund - Landgoed
Borre - Liselund - Landgoed

Liselund heeft een eigen pagina gekregen. Als je meer foto’s en informatie wilt over de kasteeltjes en het park, klik dan op de knop:

Stege

Op de terugweg komen we nog even over het dorpje ‘Stege’, een karakteristiek dorpje waar we nog even een paar onderweg-vanuit-de-auto-foto’s maakten.

Stege - Denemarken

Het stadje Stege heeft een eigen pagina gekregen. Als je meer foto’s en informatie wilt over deze stad, klik dan op de knop:

Vliegende Blazende Superman

Ik heb een rijke fantasie, ik weet het…… Dit is toch een vliegende man (Superman?) die een wolkje blaast waardoor de lucht oplicht?

Vliegende Blazende Wolkenman

Dinertime

Gisteren hebben we wat kebab gehaald in de supermarkt. Vandaag eten we dat op. Dit was overigens geen aanrader, bah. Het waren net schoenzolen. We hebben dit voor 2 dagen ingekocht, maar het blijft toch echt maar voor 1 dag. Dit eet ik niet weer. En ook vanavond gaan we weer vroeg naar bed. Morgen wederom een drukke dag in Kopenhagen zelf.

5 augustus 2022 – Kopenhagen

Vandaag gaan we Kopenhagen weer in. Er is nog zoveel te zien hier en we willen zoveel mogelijk bekijken van die prachtige stad. We pakken nu de wat toeristischere plekken.

Kastellet

We beginnen onze tour van vandaag bij het Kastellet. Dit is een vestingwerk uit 1626 dat is aangelegd in de vorm van een vijfhoek met vijf bastions. In Kastellet bevinden zich een kerk, een gevangenis en een windmolen. Het complex is eigendom van het Deense Ministerie van Defensie. Kastellet is niet alleen een militair terrein, maar ook een cultureel-historisch monument, een museum en een park. Het is hier echt prachtig! Zeker een aanrader!

Kopenhagen - Kastellet -
Kopenhagen - Kastellet

Het Kastellet heeft een eigen pagina gekregen. Als je meer foto’s en informatie wilt over deze vesting, klik dan op de knop:

Sint-Albanuskerk

Vanuit de Kastellet lopen we richting de Gefion fontein. Onderweg komen we nog de prachtige Sint-Albanuskerk tegen, waar we ook nog even binnen kijken. Vooral de witte kalkstenen buitenkant is echt prachtig!

Kopenhagen -Sint Albanuskerk
Kopenhagen -Sint Albanuskerk binnenin

Gefion Fontein

En dan komen we aan bij de Gefion Fontein. Op het moment dat wij er waren was er een energiecrisis door de oorlog van Rusland met Oekraïne. Denemarken wilde een goed voorbeeld geven, waardoor de fontein maar op halve kracht water spoot. Moet je nagaan hoe mooi deze fontein zal zijn als de kraan volledig openstaat!

Kopenhagen - Gefion Fontein

Kunstwerk ZinkGlobal

We gaan nu vanuit de Nordre Toldbod richting de Langeliniekade. Onderweg zien we het kunstwerk ZinkGlobal van Kim Michael. Dit kunstwerk stamt uit 2012 en het is gemaakt van oude machineonderdelen. Ik vind het geweldig! Heel origineel.

Kopenhagen - ZinkGlobal - Kim Michael

Ivar Huitfeldt Column

We lopen nu richting de Nordre Toldbod, waar we onderweg nog een aantal standbeelden zien. We komen ook de Ivar Huitfeldt Column tegen. Dit is een monument dat gebouwd is ter herdenking van de dood van admiraal Ivar Huitfeldt en zijn mannen van HDMS Dannebroge. De HDMS Dannebroge explodeerde en zonk in 1710 tijdens de Slag om Køge Bat tijdens de Grote Noordelijke Oorlog. Huitfeldt en zijn 497 bemanningsleden kwamen om. 

Kopenhagen - Ivar Huitfeldt Column

Sint-Alexander Nevsky Kerk

We lopen nog langs wat standbeelden aan de Langelinie, waarna we weer teruglopen via de Nordre Toldbod richting Churchillparken. Hierna lopen we naar de Alexander Nevski kerk. De Alexander Nevski kerk is de enige Russisch-orthodoxe kerk in Kopenhagen. 

Kopenhagen - Sint Alexander Nevsky Kerk

Frederikskerk

Vlakbij de Sint Alexander Nevsky Kerk vind je de Frederikskerk, ook wel marmeren kerk genoemd. De kerk werd in 1740 ontworpen door de Deense architect Nicolai Eigtved, maar de eerste steen en de bouw van de kerk hebben vele jaren geduurd. De ruïne van de kerk heeft zelfs tussentijds 150 jaar stil gelegen. Op 19 augustus 1894 werd de kerk namelijk pas voor het publiek geopend. Het heeft even geduurd, maar dan heb je ook wat! Dit is echt een prachtige kerk om te zien.

Kopenhagen - Frederikskerk

Boven de ingang van de kerk zijn in vergulde letters de woorden HERRENS ORD BLIVER EVINDELIG aangebracht. Dit betekent: Het woord des Heren, blijft in der eeuwigheid. De kerk wordt omringd door veel beelden. De beelden stellen een aantal bekende figuren voor uit de Deense kerkgeschiedenis, variërend van Mozes tot Maarten Luther.

Kopenhagen - Frederikskerk standbeelden

Amalienborg

Vanuit de Frederikskerk kijk je uit op Amalienborg. Amalienborg is de residentie van de Deense vorstin Margrethe II van Denemarken en haar twee zonen Frederik en Joachim met hun families. De gebouwen dateren van omstreeks 1750. Sinds 1794 wordt het paleis gebruikt als koninklijke residentie. De vier, vrijwel identieke, paleizen staan in een vierkant rond een achthoekige plein met in het midden het standbeeld van Frederik V. De vier paleizen zijn vernoemd naar Deense vorsten. Koningin Margrethe II woont in Paleis Christian IX op de zuidelijke vleugel. De officiële naam van dit paleis is Paleis Schack. 

Kopenhagen -Amalienborg
Kopenhagen - Amalienborg

Doordat de paleizen bewoond worden door de koninklijke familie, is er constante bewaking aanwezig. Je ziet overal wachters lopen.

Kopenhagen - de wachters van het Amalienborg

Ruiterstandbeeld Frederik V

Middenin het plein van de Amalienborg, staat het ruiterstandbeeld van Frederik V. 

Kopenhagen - het ruiterstandbeeld van Amalienborg

Amalie Gardens

Tussen het operagebouw en de Frederikskerk in liggen de Amalie Gardens of ook wel Amaliehaven genoemd. De fontein die in het midden staat is ook prachtig!

Kopenhagen - Fontein Amalie Gardens by Arnaldo Pomodoro

Operagebouw

Aan de overkant van het water zien we het mooie Operagebouw liggen.

Kopenhagen - Operagebouw

Sultana Lunch

En dan is het inmiddels wel tijd voor een lunch. We lopen langs het water (Tolbodkade) op zoek naar een terrasje. Dat duurde niet lang, want hier vind je meerdere terrasjes. We kiezen er 1 tussenuit en pakken de menukaart vol goede moed. Gelukkig is er nog geen ober aan de tafel geweest om het drinken op te nemen, want als we ons oog op de menukaart laten vallen, krijgen we spontaan een rolberoerte. Een kaal bordje friet kost hier € 22 en een broodje gezond kost ook € 22. Dat zou wel een heel duur grapje worden, dus we besluiten weer weg te gaan en genoegen te nemen met de Sultana’s die we in onze tas hebben gestopt vanmorgen.

Nyhavn

Via de Toldbotgade en de Sankt-Annae-Pl. lopen we naar Nyhavn. Dit is denk ik wel het bekendste stukje van Kopenhagen, samen met het standbeeld van de Kleine Zeemeermin. Nyhavn is een haven en een belangrijke toeristische trekpleister van Kopenhagen. Aan de haven zijn veel restaurants en bars te vinden met overvolle terrassen. De haven is ook de aanlegplaats voor een aantal rondvaartboten. De oudste huizen die hier te vinden zijn, zijn meer dan 300 jaar oud. Wat prachtig al die kleuren!

Kopenhagen - Nyhavn

Kongens Nytorv Plein

Vanuit de Nyhavn kom je uit op het gezellige Kongens Nytorv plein. Kongens Nytorv is het grootste plein van de stad.

Kopenhagen - Kongens Nytorv Plein

Het Kongens Nytorv Plein heeft een eigen pagina gekregen. Als je meer foto’s en informatie wilt over dit plein, klik dan op de knop:

Cosmic Space

Hierna gaan we naar het eiland Christianshavn, waarvoor we de Inderhavensbrug overgaan. Vlak na de brug zien we rechts een aparte kubusachtige iglo liggen. We gaan er even kijken. Het is het kunstwerk Cosmic Space van Trondur Patursson van 2002. Dit is echt prachtig! Het duurde wel even voordat we naar binnen konden, want er stond een half seksend koppeltje in de kubus die al giechelend en half naakt langs ons heen naar de andere kubus schieten. Ze staan daar op ons te wachten en schieten weer terug de blauwe kubus in als wij er uit komen. Blijkbaar moest er nog even iets afgemaakt worden.

Kopenhagen - Cosmic Space van Trondur Patursson

Vrijstad Christiania

We lopen langs het water tot we niet verder kunnen en gaan daarna richting Vrijstad Christiania. Wauw…. Wat is dat allemaal mooi en kleurrijk hier. Het is eigenlijk 1 groot kunstwerk aan schilderingen. Hier wonen de krakers, hippies, anarchisten, kunstenaars en andere mensen die er moeite mee hebben zich te conformeren aan de maatschappij.

We lopen door de hoofdstraat hen, waar we de borden niet hebben gezien dat er geen foto’s gemaakt mogen worden. Edwin zijn telefoon wordt bijna uit zijn hand geslagen door een woeste man die roept dat hij het filmpje moet verwijderen. Edwin heeft helemaal geen filmpje gemaakt, dus hij wil gewoon doorlopen, maar de man wordt echt boos! Hij wijst naar de borden waarop staat dat er geen foto’s gemaakt mogen worden. “Hier hebben we jaren voor gevochten!” roept hij. Het blijkt dat er gehandeld wordt in softdrugs. Dat weten ze bij de politie wel, maar goed, de dealers willen niet met hun gezicht op de foto staan en dat is logisch natuurlijk. Ze hoeven zich echter geen zorgen te maken, want we hebben de dealers niet op de foto gezet.

Kopenhagen - Christiania

Vrijstad Christiania heeft een eigen pagina gekregen. Als je meer foto’s en informatie wilt over dit kleurrijke hippiedorpje, klik dan op de knop:

Verlosserskerk

Een stukje verder, in dezelfde straat als Christiania, vind je de Verlosserskerk. Dit is een kerk met een prachtige toren! We wilden de kerk zelf ook van binnen bekijken, maar deze was helaas gesloten. We konden de toren gelukkig nog wel in, maar moesten daar wel een half uurtje voor wachten. De kerk werkt met reserveringen namelijk en het halfuur tijdslot was net voorbij. Het was een hele klim, de trappen telden 400 treden in totaal en niet elke trap was breed, maar goed, het was de klim zeker waard! Het is prachtig op de toren. De treden buiten waren wel een beetje glad door de regen, maar gelukkig hebben ze de toren niet dichtgegooid. Dat doen ze namelijk wel vaak als het regent. 

Kopenhagen - Verlosserskerk

De Verlosserskerk heeft een eigen pagina gekregen. Als je meer foto’s en informatie wilt over deze prachtige kerk, klik dan op de knop:

Ministerie van Hoger Onderwijs en Wetenschap

We gaan het eiland Christianshavn weer af richting Børsgade. Vanaf de brug zie je het prachtige pand van het Ministerie van Hoger Onderwijs en Wetenschap al liggen.

Kopenhagen - Ministerie Hoger Onderwijs en Wetenschap

Børsen

Na het gebouw van het ministerie, zie we Børsen. Dit is een 17e-eeuws beursgebouw, dat 1 van de oudste beursgebouwen ter wereld is. Het gebouw werd opgeleverd in 1624 en meet ongeveer 128 bij 21 meter. De kenmerkende spiraalvormige toren, Dragespiret (drakentoren), stelt vier in elkaar gedraaide drakenstaarten voor. Wat een prachtig gebouw is dit zeg!

Kopenhagen - Børsen 17e-eeuws Beursgebouw

Ministerie van Financiën

Tussen Børsen en Christiansborg in, zie je het pand van het Ministerie van Financiën.

Kopenhagen - Ministerie van Financiën

Kerk van Holmen

Aan de overkant van de straat zie je de Kerk van Holmen liggen. Oorspronkelijk was de kerk van Holmen een in 1562 gebouwde ankersmederij voor een militaire inrichting voor de reparatie en controle van schepen. In 1619 liet koning Christiaan IV het gebouw verbouwen tot een kerk voor het personeel van de Koninklijke Marine.

Kopenhagen - Kerk van Holmen

Christiansborg

En dan zien we het prachtige Christiansborg. Christiansborg is een paleis waarin het Deense parlement, het Deense Hooggerechtshof en het bureau van de Eerste minister van Denemarken zijn gevestigd. Verschillende delen van het paleis, waaronder de koninklijke ontvangstzaal, de paleiskapel en de Koninklijke stallen, worden ook gebruikt door het Deense koningshuis. Het paleis is vernoemd naar Christian VI.

Kopenhagen - Christiansborg

Christiansborg heeft een eigen pagina gekregen. Als je meer foto’s en informatie wilt over dit mooie paleis, klik dan op de knop:

Tuin Koninklijke Bibliotheek

Aan de zuidkant van het Christiansborg paleis, vind je de tuin van de Koninklijke bibliotheek. Deze tuin bevindt zich bovenop het voormalige terrein van de oude marinehaven van Christian IV. Het was even zoeken, maar uiteindelijk hebben we de ingang gevonden. Het waren 3 kleine boogpoortjes. Dit was even heerlijk relaxt zeg, zo midden in de drukke stad. Het was wel het zoeken waard.

Kopenhagen - Tuin van de Koninklijke Bibliotheek

De tuin van de Koninklijke Bibliotheek heeft een eigen pagina gekregen. Als je meer foto’s en informatie wilt over deze prachtige tuin, klik dan op de knop:

Bertel Thorvaldsens Plads + Fontein Water Feature

Om de hoek lopen we over de Bertel Thorvaldsens Plads. Hier vinden we de fontein Water Feature van Jørn Larsen. De fontein heeft een diameter van 16 meter en een geometrisch patroon dat er erg mooi uitziet! Het plein is geplaveid met grote kasseien, het wordt soms gebruikt voor markten.

Kopenhagen - Bertel Thorvaldsens Plads + Fontein Water Feature van Jørn Larsen

Thorvaldsens Museum

Aan het plein ligt het Thorvaldsen museum, dat is gewijd aan de Deense beeldhouwer Bertel Thorvaldsen. Het is het oudste museum van Denemarken, dat naast de collectie modellen en tekeningen van vrijwel alle beelden, beeldengroepen en reliëfs, ook de privéverzameling van de kunstenaar toont. Daartoe behoren schilderijen van tijdgenoten, alsmede een grote collectie Griekse, Romeinse en Egyptische antiquiteiten, boeken, munten en diverse anderen objecten. Op de binnenplaats van het museum bevindt zich het eenvoudige, onopgesmukte graf van de beeldhouwer.

Kopenhagen - Thorvaldsens Museum

Christiansborg Castle Church

Op de hoek achter het Thorvaldt Museum, ligt de Christiansborg Castle Church. Dit is een prachtige kerk die gebruikt wordt voor grote koninklijke evenementen zoals doopfeesten, bruiloften, jubilea en begrafenissen.

Kopenhagen - Castle Church van Christiansborg

Bedtime

Vandaag was een lange dag waarbij we veel gewandeld hebben. We zijn doodop en duiken vroeg ons bed in. We nemen vandaag genoegen met de Sultana’s die we hebben. Geen kebab meer voor mij en iets anders hebben we niet meer.

6 augustus 2022 – Malmö – Zweden

Vandaag zijn we naar Malmö in Zweden gegaan. Vooral de oude stad is net een sprookje. Daar kwamen we helaas wat te laat achter, want we hadden fietsen gehuurd. Bij de fietsen kon je een kaart kopen met de meest bezochte bezienswaardigheden. Deze statistieken waren echter vermoedelijk van toepassing op het aantal bezoekers dat naar binnen ging bij zo’n bezienswaardigheid. We kwamen namelijk langs spuuglelijke musea en een vreselijk operagebouw, waarvan het standbeeld daarvoor nog mooier was dan het gebouw zelf.

Halverwege de dag hebben we de kaart maar aan de kant gegooid en zijn we met de door mij uitgezochte Google-locaties verder gegaan. Dat was beter. Als laatste kwamen we nog in de prachtige, oude stad, waar we toch nog veel hebben gezien, maar niet alles. In de verte zagen we namelijk nog veel meer sprookjesachtige gebouwen liggen. Maar goed, je kan niet alles hebben. We hebben ook heel veel moois gezien gelukkig 🙂.

SontBrug

We zijn naar Zweden gegaan over de Sontbrug. Dit is een 16 kilometer lange verbinding voor weg- en spoorverkeer over de Sont tussen Denemarken en Zweden.

Kopenhagen - Resund Brug
Malmö - Resund Brug

Tarieven Sontbrug

We hadden Malmö eerst in ons lijstje staan, totdat we zagen dat de tol voor de brug voor een auto € 52 (2022) was voor een enkele reis. Dat was wel erg duur, dus schrapten we deze Zweedse stad weer van ons lijstje, totdat mijn collega Guido met de tip kwam om met het openbaar vervoer over de brug te gaan. Dat was namelijk maar ongeveer een tientje per persoon. Dat was een gouden tip, want Malmö was zeker de moeite van een bezoek waard. De kaartjes voor de trein kosten nu iets van € 12,50 enkele reis, wat betere prijzen zijn.
Onderweg naar Malmö

Grenscontrole

Je zit dan misschien wel in de trein, maar dat betekent niet dat je zomaar de grens over kunt. Onderweg werd er omgeroepen dat je je paspoort gereed moest houden, omdat de douane door de trein heen kon lopen. Dat is overigens ook gebeurd, ze vragen je dan of je iets aan te geven hebt en sommigen moesten hun tassen openmaken. Je gaat dus de grens over in de trein. Dat is iets waar je wel rekening mee moet houden.

Centraal Station

We komen aan bij het Centraal Station. Dit is trouwens ook een erg mooi pand!

Malmö - Centraal Station

Travelshop Malmö

We hebben fietsen gehuurd bij Travelshop Malmö. Dat was een goede set! We hadden echter wel geluk, want we hadden geen fietsen gereserveerd en het personeel van de shop stonden net op het punt om weg te gaan. Gelukkig konden we toch nog 2 fietsen huren. Je kunt hier trouwens ook fietskaarten kopen. Als je in Malmö bent, dan is het huren van een fietsen dus zeker een aanrader, maar zorg dan wel dat je ze van tevoren even reserveert.

Sankt Petri Kerk

We hebben zo ontzettend veel mooie dingen gezien in Malmö, waaronder de prachtige Sankt Petri kerk.

Malmö - Sankt Petri Kerk

Caroli Kerk

Een andere prachtige kerk die we tegenkwamen, was de Caroli Kerk.

Malmö - Caroli Kerk

Moderna Museet Malmö

Het was even zoeken, want we zijn er 2 keer voorbij gefietst, maar uiteindelijk hebben we het toch gevonden, het Moderna Museet Malmö. Dit is een museum voor moderne en hedendaagse kunst en een dependance van de internationaal bekende instelling met dezelfde naam in Stockholm. Het museum werd in 2009 geopend en het bevindt zich in een voormalige elektriciteitscentrale. Prachtig pand is dit ook!

Malmö - Museum Moderne Kunst

Folkets Park

Dan zetten we koers naar het Folkets Park. Wat is dat een prachtig park zeg! Zowel jong als oud kan zich hier prima vermaken!

Malmö - Folkets Park

Folkets Park heeft een eigen pagina gekregen. Als je meer foto’s en informatie wilt over dit mooie park, klik dan op de knop:

Sint-Janskerk

Via de wijk Möllevången, gaan we richting de Sint-Janskerk. Wat een prachtige kerk is dat zeg! We bekijken de kerk ook nog even van binnen.

Malmö - Kerk van Sint Jan

Kunstmuseum & plein met kunstwerk Points of View

Vlakbij de Sint-Janskerk ligt het In het Museumpark en het Kunstmuseum met daarvoor het plein met het kunstwerk Points of View van Tony Cragg. Dit is ook een prachtig gezicht, het aparte kunstwerk.

Malmö - Kunstmuseum en Plein Points of View by Tony Cragg

Fontein Tragos

Via het Triangeltorget Plein en de Magistratsparken, komen we uit bij het Operagebouw. Ik vond het operagebouw aan de buitenkant niet zo speciaal. Er staat wel een erg mooie fontein voor het gebouw. Dit is het standbeeld Tragos (Tragedie) van Nils Sjogren.

Malmö - Operagebouw - Standbeeld Tragos by Nils Sjogren

Stadsbibliotheek & Jodelen

Via de Sankt Petri school, fietsen we naar de Stadsbibliotheek. Wat is dat een prachtig pand zeg! Als ik hier mijn fiets iets aan de kant wil zetten om een mooie foto te maken, schraap ik echter het vel van mijn tenen af met de standaard van de fiets. Ik heb nog nooit zo hard gejodeld als hier. Wat deed dat zeer! En natuurlijk bloedde het als een rund. Gelukkig had ik wel pleisters mee, dus die heb ik er maar allemaal opgeplakt.

Malmö - Stadsbibliotheek

Kungsparken

En dan komen we dus ook aan bij Kungsparken. Dit is een prachtig park in hartje centrum van Malmö. Het park omringt het Malmöhus-kasteel. 

Malmö - Kungsparken

Kungsparken heeft een eigen pagina gekregen. Als je meer foto’s en informatie wilt over dit mooie park, klik dan op de knop:

Malmöhus

Vanuit Kungsparken kunnen we het Malmöhus al zien liggen. Kasteel Malmöhus is een kasteel van middeleeuwse oorsprong in Malmö. Het huidige slot werd gebouwd tussen 1526 en 1539 in opdracht van koning Christiaan III en is daarmee het oudste nog bestaande Scandinavische slot uit de renaissance.

Malmö - Slottsträdgården Kasteel

Slottsträdgården

Achter het kasteel ligt de Slottsträdgården (kasteeltuin). Dit is een grote (12.000 m²) en prachtig aangelegde tuin die bestaat uit verschillende soorten kleinere tuinen in verschillende stijlen en functies. Prachtig!

Malmö - Slottsträdgården

Het Malmöhus Kasteel en de Slottsträdgården hebben een eigen pagina gekregen. Als je meer foto’s van dit prachtige kasteel met haar mooie tuinen wilt zien, klik dan op de knop:

Turning Torso

De reis gaat door naar de wijk Västra Hamnen, waar we naar het Turning Torso gaan. Deze stond bovenaan op ons lijstje. Prachtige toren is dit ook!

Malmö - Turning Torso

Universitetsbrug & Old Light House

Via de Stapelbäddsparken skatebaan en de Dockplatsen komen we aan bij de Universitetsbrug en de oude vuurtoren. Wat een prachtig gezicht is dit ook, met dat kleine en knusse vuurtorentje.

Malmö - Universitetsbrug en Old Light House

Suellshamnen & Gebouwen

We steken de Universitetsbrug niet over, maar slaan er net voor rechtsaf. Hier lopen we met de fiets aan de hand langs het water Suellshamnen en zien daar nog een aantal prachtige gebouwen aan de overkant liggen.

Malmö - Suellshamnen en Gebouwen

World Maritime University

Aan het einde van de Suellshamnen zien we het pand van de World Maritime University. Dit is ook een prachtig pand.

Malmö - World Maritime University

Apoteket Lejonet

We hebben een rondje gemaakt om de oude stad. Hierbij zijn we langs de Colourful houses, de oude begraafplaats, het Gustav Adolfs Torg plein en de Södergatan winkelstraat gegaan. We zijn nu bijna bij het Stortorget stadsplein, waar we het prachtige pand van Apoteket Lejonet zien. Prachtig! Wij zijn er niet naar binnen geweest, maar achteraf kreeg ik in de gaten dat we wel wat hadden gemist! Neem de binnenkant van dit pand dus ook even mee als je hier loopt.

Malmö - Apoteket Lejonet

Stortorget stadsplein

En dan komen we aan bij het Stortorget stadsplein. Het Stortorget is het oudste plein van de stad en vormt het centrum van de Gamla Staden (oude stad). 

Malmö - Stortorget Stadsplein

Rådhuset

Aan het Stortorget stadsplein staat ook het Rådhuset (Raadhuis). Dit is een schitterend mooi Raadhuis dat is gebouwd in 1546. 

Malmö - Raadhuis

Lilla Torg Marktplein

We zijn inmiddels een pleintje verderop gegaan, naar het Lilla Torg (Klein Plein) Marktplein. Dit is een schitterend knus plein met de oudste huizen van Malmö. Hier moet je ook even geweest zijn.

Malmö - Lilla Torg Marktplein

Dineren Restaurant Moosehead

Aan het Lilla Torg Marktplein zoeken we een restaurantje uit om te dineren. Dit wordt restaurant Moosehead. Dat was een goede set, we hebben hier heerlijk gegeten. We komen er ook achter dat Zweden ook een stuk goedkoper is dan Denemarken. Zweden is qua horeca vergelijkbaar met Nederland qua prijzen.

Parijs - Uitzicht Eiffeltoren

Rikstelefon

Terwijl we bij het restaurant aan het eten zijn, zien we de geweldige Rikstelefon. Het duurt even voordat we er een foto van kunnen maken, want er zijn steeds kinderen in aan het spelen, maar ons geduld wordt uiteindelijk wel beloond.

Malmö - Lilla Torg Marktplein Rikstelefon

Non Violence – The Knotted Gun

Het is inmiddels al wat later geworden, dus we moeten terug naar Kopenhagen. Onderweg naar het station komen we het kunstwerk the knotted Gun tegen. Dit is ook wel indrukwekkend als je de gedachte hierachter kent. Reuterswärd creëerde dit kunstwerk na de tragische dood van Lennon, omdat hij de visie van de zanger op een vreedzame wereld wilde eren. 

Malmö - Non Violence The Notted Gun by Carl Fredrik Reutersward

Malmö heeft een eigen pagina gekregen. Als je meer foto’s en informatie wilt over deze prachtige stad, klik dan op de knop:

Bedtime

Vandaag was ook weer een lange dag. Gelukkig deze keer iets minder intensief door het fietsen. Morgen hebben we nog een dagje Kopenhagen, waarvoor we ook fietsen willen gaan huren. Ook dat wordt een lange dag, dus we duiken vroeg ons bed in.

7 augustus 2022 – Kopenhagen

Vandaag duiken we nog een dagje Kopenhagen in. We hebben nog lang niet alles gezien namelijk. We probeerden eerst om weer fietsen te huren, maar dat was een verloren zaak…. Alle zaken waren gesloten of uitverkocht. We konden nog wel van die oranje fietsen huren die je aan de straat ziet staan. Na een verdieping van ons in de kosten hiervoor, besloten we toch maar lopend te gaan. € 20 per fiets per uur vonden we toch iets te gortig. De volgende keer dus toch maar van tevoren reserveren. Achteraf bleek overigens dat we ook fietsen hadden kunnen huren via ons hotel. We zagen namelijk ineens toeristen fietsen op fietsen met de naam van het hotel erop.

Storkespringvandet

We beginnen op de plaats waar we eergisteren geëindigd zijn en duiken de wijk verder in. Hier komen we ook de Storkespringvandet (Ooievaarsfontein) tegen op Amagertorv. Dit is echt een prachtige fontein!

Kopenhagen - Storkespringvandet Fontein

Voormalig Warenhuis Varehuset Messen

We lopen door de winkelstraten heen. Aan de Købmagergade 42 vind je het Voormalige warenhuis Varehuset Messen. Dit is ook een erg mooi pand!

Kopenhagen - Voormalige Warenhuis Varehuset Messen

Rundetaarn

En dan komen we bij de De Rundetaarn (Ronde toren) uit. Dit is een 34,8 meter hoge toren die onderdeel is van het Trinitatis-complex. Het Trinitatis-complex omvat de Trinitatis Kerk, een bibliotheek en de oudste sterrenwacht van Europa. Deze laatste is nog steeds in gebruik. Dit is echt 1 van de bezienswaardigheden in Kopenhagen die je zeker gezien moet hebben. Prachtig!

Kopenhagen - Rundetaarn
Kopenhagen - Rundetaarn - Planetarium

De Rundetaarn heeft een eigen pagina gekregen. Als je meer foto’s en informatie wilt over deze prachtige toren, klik dan op de knop:

Kongens Have

We komen aan bij Kongens Have (koningstuin). Kongens Have is de koningstuin van het Rosenborg kasteel en sinds de jaren 1770 open voor het publiek en is tegenwoordig een populair toevluchtsoord en een attractie voor veel Kopenhagenaren en toeristen. De tuin wordt jaarlijks bezocht door ca. 3 miljoen mensen. De paden liggen grotendeels op dezelfde plek als Christian IV ze heeft gelegd, maar verder is er niet veel meer over van de oorspronkelijke tuin.

Kopenhagen - Rosenborg

Rosenborg

En dan komen we door de koningstuin aan bij het Rosenborg kasteel. Dit renaissancekasteel is gebouwd in de jaren 1606-1634, het is een cultuurhistorisch museum. Rosenborg verbergt enkele van de grootste culturele schatten van Denemarken, de kroonjuwelen en de Deense kroonregalia (kroon, scepter, etc.). Het museum brengt de geschiedenis van de Deense koningen meer dan 300 jaar over. Van Christian IV eind 16e eeuw tot Frederik VII in de 19e eeuw. Rosenborg heeft veel bezienswaardigheden, namelijk de ridderzaal met de kroningstroon, drie zilveren leeuwen en de drie schatkamers onder het kasteel.

Kopenhagen - Rosenborg

Rosenborg en Kongens Have hebben een eigen pagina gekregen. Als je meer foto’s en informatie wilt over dit prachtige kasteel en de koningstuinen, klik dan op de knop:

Botanische Tuin

De Botanisk Have (Botanische Tuin) is van de Universiteit van Kopenhagen. De tuin ligt tegenover kasteel Rosenborg. Het is bekend vanwege zijn prachtige kassen die dateren uit 1874. Dit is ook weer een prachtig park om even doorheen te lopen.

Kopenhagen - Botanische Tuin

De botanische tuin een eigen pagina gekregen. Als je meer foto’s en informatie wilt over dit mooie park en de bezienswaardigheden die hierin liggen, klik dan op de knop:

Iets vergeten!

We dachten alles zo’n beetje gehad te hebben in Kopenhagen, maar tot onze schrik zien we ineens de halte Rådhuspladsen op de metrokaart staan! Oei! Dat is toch wel een locatie die je zeker even gezien moet hebben in Kopenhagen, dus we besluiten nog even om te rijden met de metro om dit te kunnen bekijken, ook al zijn we inmiddels afgepeigerd.

Rådhuspladsen

Aan de Rådhuspladsen liggen meerdere gebouwen, zoals bijvoorbeeld het Scandic Palace Hotel, het gebouw aan Rådhuspladsen 45-47, de Axel Towers en het Industriens Hus. Er rijdt ook een treintje vanaf Rådhuspladsen.

Kopenhagen - Rådhuspladsen Scandic Palace Hotel
Kopenhagen - Rådhuspladsen 45-47
Kopenhagen - Rådhuspladsen Axel-Towers
Kopenhagen - Rådhuspladsen Hus Treintje

Raadhuis/stadhuis

Maar het mooiste van de Rådhuspladsen is toch wel het stadhuis. Wat is dit een prachtig gebouw zeg! Ik ben blij dat we hier nog even een omweg voor hebben gemaakt.

Kopenhagen - Raadhuis
Kopenhagen - Raadhuis
Kopenhagen - Raadhuis

Pilaar Lur Blowers

Op de Rådhuspladsen staat ook de pilaar met het bronzen beeld ‘Lur Blazers’ op een hoge zuil. Deze valt wel op, erg leuk gemaakt!

Kopenhagen - Rådhuspladsen Pilaar Lur Blowers

Dineren Foodcorner

En dan is het einde van de week en dan kom je om de hoek van je hotel nog eens een eettentje tegen die ineens wel betaalbaar is. Net nu we bijna de hele week op Sultana’s, diepvrieskebab en dure diners in restaurants hebben geleefd. Eindelijk een tentje met normale prijzen en de pizza’s waren erg lekker! Een aanrader dus.

Kopenhagen - Dineren Foodcorner

Kopenhagen heeft een eigen pagina gekregen. Als je meer foto’s en informatie wilt over deze prachtige stad, klik dan op de knop:

Inpakken maar

We zijn vandaag niet al te laat terug. We zijn best moe en willen nog wat energie sparen voor het Vikingschip museum in Roskilde morgen. En we moeten onze koffers ook alvast een beetje gaan inpakken. We willen morgen vroeg weg namelijk, zodat we nog wel de tijd hebben om het museum in een normaal lopend tempo te kunnen zien.

8 augustus 2022 – Terugreis + Roskilde

Vandaag gaan we weer terug naar huis. We hebben nog wel een mooi terugreis-iets op het programma staan. We gaan namelijk nog even langs het Vikingstadje Roskilde.

Byparken

We hebben onze auto alvast bij het Vikingschip museum gezet. De routeplanner heeft ons eerst naar een straat te vroeg geleid, waar we onze auto geparkeerd hadden. Later zagen we dat er bij het Vikingschip museum zelf ook een parkeerplaats was, dus hebben we de auto maar weer even verzet. We willen niet dat de auto weggetakeld wordt in een vreemd land. Nadat we de auto geparkeerd hebben, lopen we richting de kathedraal van Roskilde. Hierbij lopen we nog door een mooi park heen, het Byparken.

Roskilde - Byparken

Kathedraal van Roskilde

Dan komen we aan bij de kathedraal van Roskilde. Hier ligt zelfs de 10e-eeuwse Deense koning Harald Blauwtand begraven. Vanaf de vijftiende eeuw worden de huidige leden van het Deense koningshuis ook in de Kathedraal van Roskilde begraven. 

Kathedraal van Roskilde

Sint-Jacobskerk

We lopen weer terug richting de auto. Op een kleine heuvel tussen de Roskildefjord en het oude centrum van Roskilde, komen we de Sint-Jacobskerk (Sankt Ibs Kirke) tegen. Dit is een klein en knus kerkje waar nog een heilige bron naast ligt.

Roskilde - Sint-Jacobskerk
Roskilde - Sint-Jacobskerk - Sct Ibs Kilde

Vikingschip Museum

En dan komen we aan waarvoor we nog even naar Roskilde zijn gegaan, namelijk het Vikingschip Museum. Het Vikingschipmuseum is het Deense nationale museum voor schepen van de prehistorie tot de Middeleeuwen. Rond 1070 werden vijf Vikingschepen afgezonken bij Skuldelev in de Roskildefjord om de zee-inham beter te kunnen verdedigen. Deze schepen (ook wel de Skuldelevschepen genoemd) zijn opgegraven in 1962. In het Vikingschipmuseum kun je de wrakken en de reconstructies van deze schepen bekijken. En wat is dit prachtig! Erg indrukwekkend om op deze manier meer te leren over de Vikingen en hun schepen.

Roskilde - Vikingmuseum
Roskilde - Vikingmuseum

Het Vikingschip Museum in Roskilde heeft een eigen pagina gekregen. Als je meer foto’s en informatie wilt over dit schitterende museum, klik dan op de knop:

Roskilde heeft ook een eigen pagina gekregen. Als je meer foto’s en informatie wilt over dit Vikingstadje, klik dan op de knop:

Korsør – Grote Beltbrug

Na het Vikingschip museum gaan we weer richting huis. Op de terugweg hebben we het zekere voor het onzekere genomen. We stellen de routeplanner eerst rechtstreeks in naar de Grote Beltbrug in Korsør. Op die manier worden we niet weer stiekem geloosd naar de boot die 3 keer zo duur is. De Grote Beltbrug kost je in 2022 DKK 250 (€ 35) enkele reis. Dat scheelt nogal wat!

Korsør Grote Beltbrug

Vuurtorentje onderweg

Onderweg in Denemarken komen we nog een leuk vuurtorentje tegen. Ik kan niet achterhalen welke vuurtoren dit is, maar hij is te leuk om niet te plaatsen.

Vuurtorentje Onderweg in Denemarken

Dinertime

Onderweg in Duitsland stoppen we nog even voor een ouderwets Duits diner, braadworst met friet. Gelukkig konden we deze keer wel in Duitsland eten. Tijdens onze terugweg vanuit Italië vorig jaar was alles namelijk gesloten vanwege covid-19. 

Dineren onderweg in Duitsland

Thuis

Zo rond een uur of 1:00 ’s nachts komen we thuis aan. Mijn dochter staat ons al op te wachten. Wat was ook dit weer een heerlijke vakantie! Het was duur, maar het was ook zeker de moeite waard.