Selecteer een pagina

De Onze-Lieve-Vrouwekathedraal in Antwerpen is onderdeel geweest van een vakantie van Edwin en Patricia in 2021 naar Antwerpen in België.

Onze-Lieve-Vrouwekathedraal – Antwerpen

De Onze-Lieve-Vrouwekathedraal is een gotische kruiskerk die gebouwd is tussen 1352 en 1521. Het is een erg grote, zevenbeukige kathedraal die gewijd is aan Maria. De 123 meter hoge toren van de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal is als belfort opgenomen op de lijst van werelderfgoed van UNESCO, net als de kathedraal zelf ook op die lijst staat. De bouw van de toren was in 1518 gereed. Het was de bedoeling dat de rechtertoren nog hoger dan de linkertoren zou worden, maar een grote brand in 1533 gooide roet in het eten. Vrijwel het hele interieur van de kerk was daarbij verwoest.

Van april tot september is de toren elke woensdag geopend, waarbij je met erkende gidsen de toren kunt beklimmen. De trap telt 515 treden, dus een goede conditie zal je van pas komen. Wij hadden de pech dat de toren in de stijgers stond. Dit levert dus wat minder mooie plaatjes op, helaas.

Antwerpen - Onze-Lieve-Vrouwekathedraal

Timpaan

Het timpaan (driehoekig gevelveld tussen de kroonlijst en daklijsten) van de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal van Antwerpen is wereldberoemd. Het timpaan is door Jan Baptist van Wint gemaakt tussen 1900 en 1903. Bovenaan zie je God. Links van hem knielt Maria met tussen hen in een engel met kruis. Rechts zie je Johannes de Doper met voor hem een engel die zijn staf vasthoudt. Onder God weegt aartsengel Michaël de zielen. Links wacht Petrus met de sleutels van de hemelpoort en rechts duwt Satan de slechteriken in de slokop van het hellemonster. Een verdieping lager is het links gejubel alom van degenen uit de hemel, rechts zie je de verliezers die klagen. De monnik in hun midden moet Jan Baptist van Wint zelf voorstellen die een doodshoofd op schoot heeft. Dat is een oud Vanitas-symbool, dat ijdelheid in de vorm van vergankelijkheid uitdrukt.

Antwerpen - Paster Appelmans Monument

Paster Appelmans Monument

Pieter Appelmans was de zoon van Jan Appelmans. Beiden waren architecten van de Antwerpse kathedraal. In 1398 was Pieter Appelmans meester steenkapper en in 1406 begon hij onder de leiding van zijn vader alsmeester van den wercke ende metselrien van Onser Vrouwe kercke’. Na de dood van zijn vader zette Appelmans zijn werk verder. Hij tekende nieuwe plannen voor de bouw van twee torens en het zuidelijke gedeelte achter het priesterkoor waarbij rekening werd gehouden met de talrijke overstromingen van de Schelde. Appelmans voltooide het koor omstreeks 1415 en bouwde enkele kapellen in de apsis. Voor de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal in Antwerpen staat een monument dat de architect eert.

Antwerpen - Paster Appelmans Monument

Het Schip

De bouw van het schip werd in 1487 voltooid. Een grappig detail is dat de kathedraal 123 lang is. Dat maakt de kathedraal dus net zo lang als dat deze hoog is. Je ziet hieronder op de foto’s dat dit toch echt wel een flinke kathedraal is! Het schip heeft prachtige bundelpijlers.

Antwerpen - Onze-Lieve-Vrouwekathedraal Schip

De Man die het Kruis draagt

Een beeld dat meteen opvalt als je de kathedraal binnen komt lopen, is ‘de Man die het Kruis draagt’ van Jan Fabre. Dit beeld is geen eigendom van de kerk, maar staat in bruikleen. De kunstenaar, Jan Fabre, koos zelf de plek uit waar het nu staat. Het staat in verbinding met het bekende meesterwerk ‘De Kruisafneming’ van Rubens, dat volledig in het teken staat van ‘Christus dragen’. Het is een vrij recent beeld. Dit is namelijk in 2015 gemaakt.

Antwerpen - Onze-Lieve-Vrouwekathedraal De Man die het Kruis draagt

Orgels

De Onze-Lieve-Vrouwekathedraal in Antwerpen heeft 2 orgels. Het grote orgel boven de entree is een pijporgel die eind 19de eeuw ontworpen is door de orgelbouwer Pierre Schyven. Het orgel is geplaatst in een 17de-eeuwse kast met sculpturen van Erasmus Quellinus II en Pieter Verbruggen I. De speeltafel bestaat uit 4 klavieren en een pedaal met 6 rijen registerknoppen voor 90 registers. 

Naast het grote orgel boven de entree is er in het midden van de kathedraal nog een transeptorgel. Dit orgel is in 1993 in barokstijl gemaakt door Metzler Orgelbau.

Antwerpen - Onze-Lieve-Vrouwekathedraal Orgels

Grafmonumenten

Aan de muur vind je ook (graf)monumenten. 1 van de grafmonumenten is die van bisschop Ambrosio Capello. Hij stierf in 1676. Het grafmonument is gemaakt door Arthus Quellin de Jongere.

Antwerpen - Onze-Lieve-Vrouwekathedraal
Antwerpen -Onze-Lieve-Vrouwekathedraal Rustplaats Marius Ambrosius

Altaar Privilegiatum

De Onze-Lieve-Vrouwekathedraal heeft meerdere altaren, waar het Altaar van de Broederschap van het Allerheiligste Sacrament er 1 van is. Op het altaar vind je de Ark van het Verbond (Heilige kist). Het is in late Rococostijl.

Antwerpen - Onze-Lieve-Vrouwekathedraal Altaar Privilegiatum

Zijwanden

De zijwanden van de kerk zijn versierd met prachtige houten delen. Prachtig is dit! Je ziet dit door de hele kerk heen.

Antwerpen - Onze-Lieve-Vrouwekathedraal

Preekstoel

De Onze-Lieve-Vrouwekathedraal van Antwerpen heeft een prachtige preekstoel. Deze eikenhouten preekstoel is in 1713 door Michiel van der Voort gemaakt. Hij maakte de stoel oorspronkelijk voor de Sint-Bernardusabdij van Hemiksem, maar sinds 1804 staat de preekstoel in de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal. De trapleuningen hebben de vorm van stammen, takken en twijgen. In de bomen vind je vogels, zoals een papegaai, een reiger en een uiltje, maar ook andere dieren. De voet waarop de kuip rust, bestaat uit vier vrouwelijke figuren, die de continenten Europa, Azië, Amerika en Afrika belichamen. Op de barokke kuip zelf zijn in reliëf de gezichten van Christus, Maria en Sint-Bernardus afgebeeld. Het lijkt of de engeltjes aan de rand van het klankbord het bord omhoog houden. In een stralenkrans aan de onderzijde van het bord spreidt de als witte duif aanwezige Heilige Geest zijn vleugels, terwijl helemaal bovenaan een grote engel de Blijde Boodschap uitbazuint.

Antwerpen -Onze-Lieve-Vrouwekathedraal Preekstoel

Hoofdaltaar

Het hoofdaltaar dateert uit 1824. Deze werd vervaardigd door J.Blom. Het schilderij dat hier echter hangt is 1 van Peter Paul Rubens. Hij maakte dit schilderij ‘De Tenhemelopneming van Maria’ in 1625/1626 van olieverf op een paneel. Het is 1 van de 4 schilderijen van Rubens die in de kerk hangen.

Antwerpen - Onze-Lieve-Vrouwekathedraal Altaar

Koorstoelen

De koorstoelen zijn rond 1849-1860 ontworpen door Frans Andreas Durlet. Dit is ook een kunstwerk apart. Prachtig!

Antwerpen - Onze-Lieve-Vrouwekathedraal Koorstoelen

Biechtstoel

Rondom het hoofdaltaar en de koorstoelen, vind je de biechtstoelen. Ook dit zijn weer kunstwerken.

Antwerpen - Onze-Lieve-Vrouwekathedraal Biechtstoel

Crypte

De Onze-Lieve-Vrouwekathedraal in Antwerpen heeft ook een crypte. Hier zie je 5 bewaard gebleven bakstenen graven. Ook kun je hier nog fragmenten zien van de oorspronkelijke vloer van de voormalige gotische kerk die op dezelfde plaats heeft gestaan als de kathedraal.

Antwerpen - Onze-Lieve-Vrouwekathedraal Crypte

Altaar Maria

Volgens de legende kwamen nog voor hier een kerk stond mensen op deze plaats naar een Mariabeeld in de hoop er troost, hoop en bijstand te vinden. Nu is er een altaar speciaal voor Maria ingericht op dezelfde plaats met natuurlijk het genadebeeld van Maria. Bij het branden van een kaars of in gewijde stilte kan je jouw zielenroerselen aan de Moeder van Barmhartigheid toevertrouwen. 

Antwerpen - Onze-Lieve-Vrouwekathedraal Altaar Maria

Biechtstoelen

Links voorin in de kathedraal zie je een donkere lambrisering met negen biechtstoelen. Hier zijn de twaalf apostelen uitgebeeld, vergezeld door twaalf vrouwelijke figuren.

Antwerpen - Onze-Lieve-Vrouwekathedraal Houten Banken

Glas-in-lood ramen

De Onze-Lieve-Vrouwekathedraal in Antwerpen heeft schitterende glas-in-lood ramen. Veel van deze ramen zijn geschonken, zoals ‘De Bekering en de Roeping van Sint-Paulus’, die stamt uit 1537 en die geschonken is door Anton en Johann Jakob Fugger.  Burgemeester Dassa en zijn echtgenote Barbara Rockox schonken in datzelfde jaar het glas-in-lood raam ‘Aanbidding der koningen’.

Antwerpen - Onze-Lieve-Vrouwekathedraal Glas-in-Lood-ramen
Antwerpen - Onze-Lieve-Vrouwekathedraal Glas-in-Lood-ramen

Kapel

De kathedraal heeft nog een aantal andere kleinere kapelletjes, met vaak prachtige versieringen.

Antwerpen - Onze-Lieve-Vrouwekathedraal Kapel
Antwerpen - Onze-Lieve-Vrouwekathedraal

Schilderijen Heiligen

In de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal in Antwerpen ligt ook een klein kamertje waar je de schilderijen vindt van de heiligen. Dat is een mooie collectie inmiddels.

Antwerpen - Onze-Lieve-Vrouwekathedraal Schilderijen Heiligen

Houten Drieluiken

Wat ook prachtig is in de kathedraal, zijn de houten drieluiken die je her en der ziet. Prachtig!

Antwerpen - Onze-Lieve-Vrouwekathedraal Houten Drieluiken

Beelden

Door de kerk heen zie je her en der ook wat standbeelden staan.

Antwerpen - Onze-Lieve-Vrouwekathedraal

Informatie Onze-Lieve-Vrouwekathedraal Antwerpen

Openingstijden

De kathedraal is dagelijks geopend van 10:00 tot 17:00, behalve op zaterdag, dan gaat de kathedraal om 15:00 uur dicht en op zondag gaat de kathedraal pas om 13:00 uur open.
Er zijn nog wat afwijkende openingstijden op speciale dagen, zoals bijvoorbeeld tijdens de dodenherdenking op 4 mei. Op 1 januari is de kathedraal gesloten.

Entreeprijzen

De Onze-Lieve-Vrouwekathedraal is helaas niet gratis zoals andere kerken. Voor de kathedraal betaal je € 12 entree (2022) voor een volwassene. Kinderen tot 18 jaar en inwoners van Antwerpen mogen gratis de kathedraal in. Als je met een groep van 20 of meer personen gaat, dan betaal je € 10 entree per volwassene. 

Website

Als je meer (of recentere) informatie wilt over deze echt prachtige kathedraal, kijk dan even bij ze op hun website.