Selecteer een pagina

De tocht langs de elf Friese fonteinen is onderdeel geweest van dagtrips van Edwin en Patricia in 2020 in Nederland.

11 Friese Fonteinen – Friesland – Nederland

De 11 Friese fonteinen zijn elf fonteinen die in de elf Friese steden geplaatst zijn. Ze zijn bedacht en samengesteld door Anna Tilroe in het kader van Leeuwarden Culturele hoofdstad van Europa in 2018. De fonteinen zijn door verschillende internationale beeldende kunstenaars gemaakt en zijn gelijktijdig op 18 mei 2018 onthuld. Filmmaker Roel van Dalen heeft een 3-delige documentaireserie ‘11 Friese Fonteinen’ gemaakt.

Sneek

De bronzen fontein van Sneek staat op het Hoogend, aan de achterkant van de Waterpoort. Deze fontein heet ‘De Fontein van Fortuna’ en hij is gemaakt door Stephan Balkenhol, een Duitse beeldhouwer.

Sneek-Friese11Fonteinen-Fontein

IJlst

De RVS fontein van IJlst staat op het Dassenboarch, vlakbij houtzaagmolen ‘de Rat’. Deze fontein heeft de naam ‘Onsterfelijke bloemen – Rikka’ en hij is gemaakt door de Japanse kunstenaar Shinji Ohmaki.

Collage - IJlst

Sloten

De bronsen fontein van Sloten staat op het G.G. van der Walplein. Deze fontein heeft de naam ‘Kievit’ gekregen van de Franse makers Lucy en Jorge Orta van Studio Orta.

Sloten-11-Friese-Fonteinen

Stavoren

De kunstharsen fontein van Stavoren staat op de Stationsweg vlakbij de haven en vlakbij het Vrouwtje van Stavoren. Deze fontein heeft de naam ‘de Vis van Stavoren’ gekregen van zijn Amerikaanse maker Mark Dion.

Collage - IJlst

Hindeloopen

De fontein van Hindeloopen op de Nieuweweg is gemaakt van meerdere materialen, namelijk van koper, staal, accoyahout en steen.  Deze fontein heet ‘Flora & Fauna’, bedacht door de Franse, uit China afkomstige kunstenares Shen Yuan.

Collage - IJlst

Workum

De houten fontein van Workum staat op de Passantenhaven, achter de Grote- of Sint-Gertrudiskerk. Deze fontein heet ‘de Woeste Leeuwen van Workum’, wat verzonnen is door de Britse kunstenares Cornelia Parker, die de fontein ontworpen en gemaakt heeft. Het grappige van deze fontein is dat hij hetzelfde is aan beide kanten, geen voor- en/of achterkant dus.

Collage - IJlst

Bolsward

De bronzen fontein van Bolsward staat op het Broereplein, vlak voor de Broerekerk. Deze fontein heeft de naam ‘de Vleermuis’ gekregen van zijn Belgische maker Johan Creten.

Collage - IJlst

Harlingen

De polyesterharsen fontein van Harlingen ligt in de haven bij de Zuiderpier. Deze fontein heet ‘de Walvis’, een naam die hij heeft gekregen van zijn makersduo Jennifer Allora en Guillermo Calzadilla die op het Amerikaanse eiland Puerto Rico wonen. De walvis staat overigens niet de hele dag aan. De eerste keer dat ik de fontein bezocht, dacht ik dat deze kapot was. Later kwam ik er achter dat de fontein maar eens per 10 minuten spuit.

Collage - IJlst

Franeker

De fontein van Franeker, die gemaakt is van RVS met bladgoud en beton, staat op de Breedeplaats, vlak voor de Martinikerk. Deze fontein heeft de naam ‘de Oortwolk’ gekregen van zijn Franse maker Jean-Michel Othoniel.

Collage - IJlst

Dokkum

De betonnen/metalen fontein van Dokkum staat op de Markt, vlakbij de Sint-Martinuskerk. Deze fontein heeft de naam ‘de IJsfontein’ gekregen van de Nederlandse maakster Birthe Leemeijer.

Collage - IJlst

Leeuwarden

De fontein van Leeuwarden is gemaakt van kunsthars met marmerstof. Hij staat voor het treinstation ‘Leeuwarden Centrum’. Deze fontein heeft de naam ‘Love’ gekregen van zijn Spaanse maker Jaume Plensa.

Collage - IJlst

Dat waren de 11 Friese fonteinen. Er is mij meerdere keren gevraagd welke van de 11 fonteinen ik het mooist vind. Hmmm…. hele moeilijke vraag. Ik maak er een top 3 van met drie gedeelde eerste plaatsen ?:

1. Leeuwarden
1. Hindeloopen
1. IJlst